ABB får kraftordre på over 1 milliard kroner til Jansz-Io kompresjonsprosjekt

Chevron og Aker Solutions har gitt ABB i Norge i oppdrag å levere kraft-fra-land og kraft til havbunnsinstallasjoner til Jansz-Io-feltet i Australia.

ABB har vunnet en ordre på rundt 120 millioner dollar for å levere det elektriske kraftsystemet for det prestisjetunge Jansz-Io Compression-prosjektet (J-IC). Ordren, som omfatter kontrakter med Chevron Australia Pty Ltd og med Aker Solutions, er bokført i 3. kvartal 2021.

Jansz-Io-feltet ligger rundt 200 kilometer utenfor kysten av Australias nordvestlige kyst, på omtrent 1400 meters dyp. Feltet er en del av det Chevron-opererte naturgassprosjektet Gorgon, et av verdens største naturgassutbygginger. J-IC-prosjektet, som flytter gass fra havet til land, benytter en banebrytende havbunns kompresjonsteknologi som benyttes første gang utenfor Norge1. Prosjektet vil innebære bygging og installasjon av en 27 000 tonn normalt ubemannet, flytende plattform, cirka 6500 tonn havbunnsinfrastruktur og en 135 km undersjøisk kabel til Barrow Island.

Ved å bruke verdensledende havbunnskompresjonsteknologi, er Jansz-Io Compression posisjonert til å opprettholde langsiktig naturgassforsyning til Gorgon. Det Chevron-opererte Gorgon-prosjektet er et joint venture mellom de australske datterselskapene Chevron (47,333 prosent), ExxonMobil (25 prosent), Shell (25 prosent), Osaka Gas (1,25 prosent), Tokyo Gas (1 prosent) og JERA (0,417) prosent). 
Illustration credit: Aker Solutions
Ved å bruke verdensledende havbunnskompresjonsteknologi, er Jansz-Io Compression posisjonert til å opprettholde langsiktig naturgassforsyning til Gorgon. Det Chevron-opererte Gorgon-prosjektet er et joint venture mellom de australske datterselskapene Chevron (47,333 prosent), ExxonMobil (25 prosent), Shell (25 prosent), Osaka Gas (1,25 prosent), Tokyo Gas (1 prosent) og JERA (0,417) prosent). Illustration credit: Aker Solutions

- Jansz-Io-komprimeringsprosjekt er viktig for å opprettholde en sentral kilde for naturgass til kunder i Stillehavsområdet. Det vil støtte energiomstillingen i hele regionen der mange land først og fremst er avhengige av kull for energiproduksjon, sier Peter Terwiesch, leder for Process Automation i ABB. – Bruk av naturgass genererer halvparten så mye karbondioksid per energienhet som kull. Vi er stolte over å være ledende i den globale energibransjen med innovative havbunnsteknologier som bringer oss nærmere en karbonnøytral fremtid. Dette prosjektet gjenspeiler vårt nære samarbeid og gode havbunnshistorie med Chevron og Aker Solutions.

- Denne nyvinnende teknologien reduserer kraftforbruket og utslippene betydelig sammenlignet med kraft generert offshore av gassturbiner og kompressorer, sier Per Erik Holsten, administrerende direktør for ABB i Norge og leder for ABB Energy Industries i Nord Europa. - Havbunnskompressorer er nøkkelen til økt utvinningsgrad og å sikre optimal bruk av ressurser fra eksisterende felt.

- Dette er et veldig viktig prosjekt for oss, ettersom det støtter vårt engasjement for å muliggjøre olje- og gassproduksjon med lavere karbonutslipp og utvikle fornybare løsninger for å dekke fremtidige energibehov. Vi er glade for igjen å samarbeide med ABB for å ta havbunnsløsninger til neste nivå og fremskynde omstillingen til bærekraftig energiproduksjon, sier Maria Peralta, konserndirektør for Subsea i Aker Solutions.

Slik får havbunnskomprimeringsprosjektet kraft-fra-land.
Slik får havbunnskomprimeringsprosjektet kraft-fra-land.

ABB vil levere majoriteten av det elektriske utstyret, både topside og på havbunnen, for J-IC. Prosjektet vil kombinere to kjerneteknologier i ABB – kraft-fra-land og havbunns frekvensomformere/drives via lange kabler. Det elektriske systemet vil kunne overføre 100 megavolt-ampere over en distanse på omtrent 140 kilometer og på 1400 meters dyp.

Kontrakten ble tildelt etter konseptutvikling og en front-end engineering and design (FEED) studie. Arbeidet starter umiddelbart og havbunnskompresjonssystemet forventes å være i drift i 2025.

ABBs Process Automation-virksomhet er ledende innen automatisering, elektrifisering og digitalisering for prosess- og hybridindustrier. Vi tilbyr våre kunder en bred portefølje av produkter, systemer og komplette løsninger, inkludert vårt ledende, distribuerte styringssystem, programvare og livsyklustjenester, bransjespesifikke produkter samt måle- og analyseutstyr, maritime løsninger og turbolading. Som nest største aktør globalt, bygger vi på vår bransjeekspertise, erfaring og globale tilstedeværelse, og er forpliktet til å hjelpe våre kunder til økt konkurransekraft, økt avkastning og sikker, smart og bærekraftig drift.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er et ledende globalt teknologiselskap som driver omstillingen av samfunnet og industrien for å oppnå en mer produktiv og bærekraftig fremtid. Gjennom å koble programvare til sine produkter innen elektrifisering, robotisering, automatisering, motorer og omformere, skaper ABB løsninger som løfter teknologiens muligheter til nye høyder. ABBs fremgang bygger på mer enn 130 års teknologisk lederskap og drives fremover av rundt 105 000 talentfulle medarbeidere i over 100 land. www.abb.com

1Åsgard- og Gullfaks-feltene var de første som brukte havbunns kompresjonsteknologi

Lenker

Kontakt oss

Nedlastninger

Del denne artikkelen

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp