Vafos kutter klimagassutslipp med elektrisk tørking av papirmasse

Vafos kutter klimagassutslipp med elektrisk tørking av papirmasse

  • Vafos i Kragerø erstatter olje med strøm og eliminerer 14 000 CO2 årlig
  • Kraftstyringssystem fra ABB gir presis kontroll over de nye lufttørkerne og minimerer innvirkning på kraftnettet
  • Avkarboniseringen tilsvarer å ta 7000 biler av veien

Vafos Pulp i Kragerø produser ubleket masse til papproduksjon. Den energikrevende tørkeprosessen endres fra olje til elektrisitet, noe som reduserer anleggets karbonutslipp kraftig. Selskapet vil erstatte en ni megawatt (MW) oljefyrt kjele med elektrisk tørking, styrt av ABB-teknologi.

Massefabrikken i Kragerø, som produserer 80 000 tonn masse hvert år, vil fra sommeren 2022 eliminere 14 000 tonn CO2 årlig. Det tilsvarer de årlige utslippene fra ca. 7000 biler med forbrenningsmotor, flere enn alle kjøretøy i kommunen.

De nye lufttørkerne krever en betydelig mengde strøm. Ti ABB DCT880-kraftkontrollere styrer strømmen til de elektriske varmeelementene. Det er nøkkelen til å opprettholde anleggets sikkerhet, effektivitet og minimere nedetid.

Kraftkontrollerne er montert i containere og bruker en optimaliseringsfunksjon for å skape en jevn belastning som minimerer forstyrrelser på det lokale strømnettet. Integreringen av systemene ble gjort i fellesskap av ABB og systemintegratorene Elektro & Automasjon Systemer og Actemium Electro.

Kraftkontrollerne DCT880 har lang levetid og inneholder den nyeste styringsteknologien og grensesnittene. Dette vil gjøre det mulig for operatørene i Kragerø å kontrollere tørkeprosessen mer presist enn da de brukte olje.

- Tiden med å brenne tungolje i Norge er over, sier Roar Paulsrud, administrerende direktør i Vafos Pulp. - Kundene forventer at vi er en del av det grønne skiftet med bærekraftig produksjon. Det er også viktig at vår industri bidrar til å redusere utslippene i Norge.

- Prosjektet i Kragerø er et godt eksempel på hvordan organisasjoner kan kutte klimagassutslipp ved å bruke moderne, elektriske alternativer, sier Lars-Fredrik Mathiesen, leder for ABB Motion i Norge. - Siden Norges strømproduksjon hovedsakelig er fornybar, vil grep som dette fra Vafos Pulp vise vei for andre i industrien, og vil være nøkkelen til å nå regjeringens mål om å halvere CO2-utslippene innen 2030.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er et ledende globalt teknologiselskap som driver omstillingen av samfunnet og industrien for å oppnå en mer produktiv og bærekraftig fremtid. Gjennom å koble programvare til sine produkter innen elektrifisering, robotisering, automatisering, motorer og omformere, skaper ABB løsninger som løfter teknologiens muligheter til nye høyder. ABBs fremgang bygger på mer enn 130 års teknologisk lederskap og drives fremover av rundt 105 000 talentfulle medarbeidere i over 100 land. www.abb.com

ABB Motion holder verden i gang – samtidig som vi sparer energi hver dag. Vi innoverer og flytter teknologiens grenser for å muliggjøre morgendagens lavkarbonsamfunn. Med våre digitalt aktiverte frekvensomformere, motorer og tjenester oppnår våre kunder og partnere bedre ytelse, sikkerhet og pålitelighet. Vi tilbyr en kombinasjon av domeneekspertise og teknologi for å levere den optimale driv- og motorløsningen for et bredt spekter av bruksområder i alle industrielle segmenter. Gjennom vår globale tilstedeværelse er vi alltid nære for å betjene våre kunder. Vi bygger på over 130 års kumulativ erfaring innen elektriske drivlinjer, og vi lærer og forbedrer oss hver dag.

 Foto: Vafos Pulp. 

Lenker

Kontakt oss

Nedlastninger

Del denne artikkelen

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp