Imaginează-ți o casă din lemn în nordul Europei. Poate că te gândesti la o colibă de pescuit colorată, la un fiord sau la o cabană din lemn în pădure, pe malul unui lac. Nu la un zgarie-nori de 20 de etaje, cu tehnologie hipermodernă; la un concept de pionierat pentru noi niveluri de durabilitate. Dar exact așa este Centrul Cultural Sara. Haideți să explorăm acest turn din cherestea situat in Skellefteå, Suedia.
Nu departe de Cercul Polar, Skellefteå si cei aproximativ 40.000 de locuitori ai săi au un spirit de neclintit. Tradiția locală a construcțiilor din cherestea este mai vie ca niciodată. Mai ales în Centrul Cultural Sara: noul sediu al bibliotecii orașului, al galeriei de artă, al muzeului si al teatrului regional, sub un hotel înalt. Având o înalțime de 75 de metri, este în prezent una dintre cele mai înalte structuri din lemn din lume.
Arhitecții scandinavi de la White Arkitekter au supravegheat designul. Proiectele lor, de la Spitalul de Copii Regina Silvia pana la relocarea centrului orasului Kiruna, au misiunea de a facilita o viață durabiă prin intermediul artei arhitecturii. Partenerii Robert Schmitz si Oskar Norelius spun că iși propun să „creeze clădiri și societăți egale, în care oamenii sunt în centrul atentiei… in limitele planetare.” Conceptul lor a fost acela de a livra o „clădire curajoasă”. Astfel ei au reimaginat totul, până la materialele de baza. O construcție duală inovatoare care combină stalpi din lemn stratificat lipiți si grinzi cu miezuri din lemn stratificat, pereti de forfecare și camere de hotel prefabricate. Fără beton în structura portantă, timpul de construcție a fost redus în mod semnificativ. Astfel a fost incorporat carbonul: ar trebui ca peste 50 de ani cladirea să aibă o amprentă negativă considerabilă.
White Arkitekter nu au încercat să ascundă cheresteaua. Ei au evidențiat-o cu o fațadă vitrată și pereți expuși, creând un „sentiment de padure”: confortabil, senin, chiar vesel. Este ceea ce Robert Schmitz spune că ii place despre arhitectură: „complexitate care pare simplă”, cu fiecare spațiu atent proiectat pentru a satisface o serie de nevoi tehnice, de la săli de bibliotecă unde se poate citi în liniște, până la spectacole de teatru geniale.
Există o altă minune în culise: o soluție de ultimă generație creată de ABB împreună cu compania locală de energie Skellefteå Kraft, care gestionează energia 100% regenerabila a centrului. Totul este conectat: panouri fotovoltaice, stocare baterie, pompa de căldură, echipamente de distribuție si sisteme critice. Chiar și sprinklere! ABB eStorage OS foloseste Inteligența Artificială în mod autonom pentru monitorizarea și reglarea alimentării cu energie electrică. Aceasta comunica cu zona locală și chiar redirecționează excesul de energie către alte cladiri. Mai mult este antrenată să ia decizii bazate nu doar pe ceea ce economisește bani, dar, pe ceea ce este benefic pentru mediu, oraș și oameni.
Nu este de mirare ca Sara Cultural Center a fost nominalizat la premiile Global Vision Awards, CTBUH Awards si Electrical Review Excellence Awards. Stapânește atât utilizarea materialelor, cat și a energiei. Drept urmare, modul în care percepem cladirile se schimba, oferindu-ne un nou model, unul care trateaza oamenii, afacerile și mediul în mod egal aducând beneficii pentru toate trei simultan.