ABB presenterar revolutionerande koncept för framdrivning som avsevärt ökar fartygets effektivitet

  • Det nya innovativa konceptet ABB Dynafin™ för elframdrivning efterliknar rörelserna hos en valfena för maximal effektivitet och möjliggör ny fartygsdesign
  • Utformat att bidra till sjöfartsindustrins mål att minska de årliga utsläppen av växthusgaser med minst 50 procent per 2050
  • Oberoende studie bekräftar att den nya tekniken förväntas minska förbrukningen av framdrivningsenergi med upp till 22 procent jämfört med ett konventionellt framdrivningssystem

ABB presenterar idag ABB Dynafin™, ett nytt koncept med ett revolutionerande framdrivningssystem som bryter ny mark för att öka effektiviteten i sjöfartsindustrin. Det innovativa konceptet är inspirerat av de dynamiska rörelserna hos en valfena och är resultatet av över ett decenniums forskning, utveckling och testning. ABB:s kombinerade omfattande erfarenhet och expertis inom sjöfartsindustrin är, tillsammans med dess historia av innovationer, de drivande krafterna bakom det nya konceptet. ABB uppskattar att den första prototypen står klar 2025.

”ABB Dynafin™ visar vad som är möjligt när sjöingenjörer satsar på radikala innovationer och framsteg, inspirerat av samspelet mellan evolution och teknik”, säger Juha Koskela, chef för divisionen ABB Marine & Ports. ”Lösningen handlar helt om drifteffektivitet och att undvika utsläpp och drar nytta av innovationer från de skarpaste hjärnorna inom sjöfart och framdrivningsteknik. Jag vill tacka hela teamet för deras uthållighet, motståndskraft, innovationsförmåga och många års hårda arbete.”

Det nya framdrivningskonceptet består av en elmotor som driver ett stort hjul som roterar i måttliga 30–80 varv per minut. Vertikala blad, som vart och ett styrs av en egen motor och styrsystem, utgår från hjulet. De kombinerade rörelserna från hjul och blad genererar framdrivning och styrkraft samtidigt, vilket möjliggör banbrytande drifteffektivitet och fartygsprecision. Konceptet följer ABB:s beprövade designfilosofi inom marinframdrivning med växellös kraftöverföring.

En oberoende studie av ABB Dynafin™ från OSK-ShipTech A/S av designen av ett passagerarfartyg som utrustats med olika framdrivningslösningar har verifierat besparingar i energiförbrukningen för framdrivning med upp till 22 procentjämfört med konventionell konfiguration av framdrivningssystem. Detta kan leda till betydande besparingar i bränsleförbrukning och bidra till att undvika utsläpp. Som en del i ett elektriskt framdrivningssystem är konceptet också helt kompatibelt med nollutsläppstekniker med batterier och bränsleceller.

ABB Dynafin™
ABB Dynafin™
center

Det nya framdrivningskonceptet, som initialt är tillgängligt i effektområdet 1–4 MW per enhet, är särskilt effektivt för medelstora och mindre fartyg, inklusive färjor för passagerare och fordon, stödfartyg som arbetar vid havsbaserade vindkraftsparker samt yachter. Genom att minska vibrationerna och bullernivåerna ger systemet en bättre komfort för passagerare och besättning. Dessutom ger framdrivningskonceptet överlägsen manövrerbarhet och positionering, dvs. kapaciteten för fartyget att upprätthålla önskad position och färdriktning.

Det nya konceptet är det senaste tillskottet till ABB:s portfölj som omfattar elektriska, automatiserade och digitala tekniker. Med sin marknadsledande expertis inom el- och hybridframdrivning har företaget tänjt på de tekniska gränserna och driver fram effektivitet, prestanda och hållbarhet till nya nivåer tack vare den över 30-åriga dokumenterade erfarenheten av framdrivning med Azipod®. Det nya framdrivningskonceptet kompletterar den befintliga framdrivningsportföljen.

Sjöfartsindustrin bidrar till nästan 3 procent av globala utsläpp av växthusgaser varje år. Om industrin vore ett land skulle det vara den sjätte största utsläppsgivaren. Men då ungefär 90 procent av den globala handeln sker per fartyg är industrin central för varors rörlighet. Om inga åtgärder vidtas kan sjöfartsindustrin vara ansvarig för upp till 13 procent av de globala utsläppen per 2050. Samtidigt har International Maritime Organization satt upp målet att minska de årliga utsläppen av växthusgaser med minst 50 procent per 2050, jämfört med 2008 års nivåer. Det finns konsensus inom industrin att ingen enskild lösning är någon patentlösning men koldioxidsnåla energikällor, alternativa energikällor, dataanalyser och energisparande enheter spelar alla en roll – och rollen för nya innovationer kan bli märkbar.

ABB är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 130 års expertis driver ABB:s ca 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen. http://www.abb.com

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 31 maj 2023, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn X WhatsApp