- ABB ska leverera elektrifieringslösningar till Revolt Ett, Northvolts nya batteriåtervinningsanläggning i Sverige
- Anläggningen kommer på sikt att bearbeta 125 000 ton uttjänta batterier och batteriproduktionsavfall varje år, den största volymen i världen
- Northvolt, en långsiktig partner till ABB, har som mål att koldioxidavtrycket för dess batterier ska vara cirka 90 procent lägre än nuvarande branschivåer 2030
ABB och Northvolt stärker ytterligare det långsiktiga samarbetet inom gröna batterier, en allt viktigare del i den pågående energiomställningen. Sedan 2017 har ABB levererat central utrustning för elektrifiering och automation i syfte att strömförsörja gigafabriken Northvolt Ett för tillverkning av litiumjonbatterier i Sverige. Samarbetet utvidgas nu till batteriåtervinning där ABB tillhandahåller processelektrifiering för att driva världens största batteriåtervinningsanläggning, Revolt Ett, som etableras av Northvolt i Skellefteå. Ekonomiska detaljer har inte redovisats. Ordern lades under första kvartalet 2023.
Återvinningsanläggningen Revolt Ett kommer på sikt att bearbeta 125 000 ton uttjänta batterier och batteriproduktionsavfall varje år – något som gör anläggningen till den största i sitt slag i världen. Den kommer att betjäna Northvolts gigafabrik som ligger alldeles bredvid och som tog i drift ett produktionsblock 2022. Det kommer att medföra att andra uppnår en årlig produktionskapacitet på 60 GWh.
Northvolt levererar en rad olika litiumjonbatterier till bilindustrin, industri och storskaliga energilagringssektorer som stöttar den globala energiomställningen. Producenten ligger i nivå med siffrorna från World Economic Forum som visar att efterfrågan på batterier förväntas öka 14-faldigt till 2030 på grund av anammandet av elfordon.
ABB kommer att leverera ställverk och frekvensomriktare till anläggningen, något som kommer att motsvara den hastighet med vilken processerna sker på fabriken, ökar och minskar strömförsörjningen efter behov, sparar energi, förbättrar prestanda och minskar behovet av underhåll.
Anläggningen är en viktig del av Northvolts hållbarhetsambitioner och ska tas i drift under 2023. Företaget planerar att minska koldioxidavtrycket för batterierna till 10 kg CO2e/kWh (koldioxidekvivalenter per kilowattimme) till 2030, jämfört med en branschreferens på 98 kg CO2e per kilowattimme (kWh). Centralt för att uppnå detta mål är att Northvolt Ett drivs till hundra procent av fossilfritt bränsle.
”Batterier är en avgörande teknik för energiomvandlingen”, säger Emma Nehrenheim, Chief Environmental Officer på Northvolt. ”Men med massiv tillväxt i efterfrågan på batterier är det avgörande att vi tar fram lösningar för att återvinna batterier och säkerställer tillförlitliga, hållbara leveranser av kritiska mineraler. Den nya anläggningen Revolt Ett kommer att hjälpa oss att uppnå båda dessa mål då vi arbetar mot målet att ta fram världens grönaste batteri.”
Allt eftersom allt fler batterier på marknaden når slutet av sin livslängd förväntas återbruk via Revolt Etts återvinning av batterimaterial och hydrometallurgiska processer (hydromet) att förse Northvolt Ett med upp till 50 procent av behovet av råvaror som litium, nickel, kobolt och mangan till 2030. Då räknar Northvolt med att ha kapacitet att tillverka 150 GWh per år på anläggningarna i Sverige och Tyskland.
”Detta är ABB:s första order i det strategiskt viktiga batteriåtervinningssegmentet”, säger Staffan Södergård, affärsenhetschef, Battery Manufacturing, Process Industries, ABB. ”Tillsammans med en betrodd partner som Northvolt ger projektet möjlighet att hjälpa våra kunder att undvika koldioxidutsläpp, kunna återanvända material och skydda kritiska försörjningskedjor. Vi ser fram emot att se utvecklingen.”
Northvolt Etts batterigigafabrik är belägen nära hamnen i Skellefteå. Northvolt är europeisk leverantör av högkvalitativa battericeller och system och grundades för att möjliggöra den europeiska omställningen till en koldioxidfri framtid och det strategiska målet att leverera världens grönaste litiumjonbatteri med minimalt koldioxidavtryck.
ABB blev Northvolts partner 2017, redan från starten på producentens forsknings- och utvecklingscampus i Västerås. Sedan dess har ABB också investerat i Northvolt genom ABB Technology Ventures (ATV), ABB-koncernens riskkapitalenhet. ABB har varit en fortlöpande elektrifierings- och automationspartner och nu senast valde Northvolt ABB:s metod för anläggningsoptimering för att påskynda projektgenomförandet med lösningar för integrerad elektrifiering, instrumentering, styrning och digitalisering (EICD) i syfte att få en effektiv uppstart och drift.
ABB är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 130 års expertis driver ABB:s ca 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen. www.abb.com
Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 17 augusti 2023, vilket kan läsas på www.abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.