En stor del av den montering som sker på företaget Cejn är dålig för en människas handleder att utföra. Samtidigt är monteringen ett måste för produktionen. Därför föll Cejn direkt för den tvåarmade roboten YuMi.
Företaget Cejn producerar och utvecklar snabbkopplingar. Under flera år har de tagit hjälp av robotar, dels för montering men även för att flytta produkter. En uppgift inom produktionen går ut på att hitta en gänga som sitter mellan två stålbitar.
– Eftersom i stort sett alla produkter är uppbyggda på det här sättet är den monteringen viktig för oss. Problemet är att det är väldigt dålig ergonomiskt för handlederna på människor. Därför har vi letat efter en robot som kan lösa just den uppgiften, säger Filip Palmkvist, underhållschef på Cejn.
Hittade ABB-roboten YuMi
Det var på en mässa i Jönköping som Filip Palmkvist såg den kollaborativa roboten YuMi. YuMi är en kollaborativ robot med två armar, det vill säga en robot som samarbetar med människan och är konstruerad på ett sätt som gör att det inte behövs något skyddsgaller mellan robot och operatör.
– ABB hade ett utställningsexemplar av YuMi på mässan som kunde montera en lampa. Då insåg vi att YuMi kunde vara lösningen på vårt problem, men visste inte helt säkert om det skulle fungera, säger Filip Palmkvist.
Fick först testa att det fungerade
Innan Cejn körde igång med roboten i produktionen så gjordes en förstudie hos Collaborative Robot Test Center och Robotdalen i Västerås.
– Där fick vi testa om det var möjligt för roboten att göra det som vi ville att den skulle göra. De tog våra produkter och kunde skapa en färdig applikation. Det var en mycket bra möjlighet som gjorde att vi kunde se hur roboten skulle fungera i verksamheten, vi blev trygga med konceptet och det blev lättare för oss att sedan göra investeringen, säger Filip Palmkvist.
Under hela testprocessen användes 3D-printing. Det var avgörande för framgången.
– Vi kunde 3D-printa grippers, alltså robotens fingrar, och testa nya varje dag. De fingrar som togs fram under testerna är de som används idag, säger han.
Kamera i armarna
YuMi har också en kamera i vardera armen. De används för två saker. Dels för att hitta de två delar som ska monteras, sedan även för att kvalitetsinspektera att allt är korrekt monterat.
– I och med att roboten har en kamera i varje arm blir den väldigt flexibel. När vi levererar till våra kunder måste vi veta att vi gjort rätt. Med robotens kamera kan vi garantera att produkten uppfyller rätt kvalitet, säger Filip Palmkvist.
Flera vinster med YuMi
Även om utgångspunkten för Cejn var att hitta en ergonomisk lösning har fördelarna blivit flera.
– All tillverkningsindustri i Europa inklusive kopplingsbranschen måste hela tiden sträva efter att öka sin effektivitet och konkurrensförmåga, och undvika dyra belastningsskador på personal Cejn har också montering i bland annat Kina, men vi ser styrka i att kunna ha vår produktion på samma ort och i samma hus som vår utveckling. Den kollaborativa roboten har varit en viktig nyckel till att skapa konkurrenskraft. Genom den kan vi få ner tillverkningskostnaderna, vilket krävs för att kunna ha tillverkning i Sverige, säger produktionschef Gunnar Hellichius.
Med hjälp av YuMi har Cejn också lyckats öka flexibiliteten:
– Vi jobbar nu med flexibla arbetsstationer. När vi kör en lågvolymproduktion kan en montör stå och bemanna arbetsstationen och när volymen växer kan vi ställa en kollaborativ robot som står parallellt med vår montörer. På så sätt skapar vi en flexibilitet mellan hög- och lågvolym och får ner vår kostnad på den mellanhöga till högre volymen, säger Gunnar Hellichius.
Och hur har roboten tagits emot av personalen?
– Vi började med att bygga en arbetsstation på hjul och sedan körde vi runt roboten så att alla montörer fick känna och klämma på den, se vad det var för teknik och vad roboten kan bidra med. Vi ville visa att det här är inte är något farligt utan en trygg arbetskompis som man kommer att jobba med i framtiden. Den fick ett väldigt bra mottagande och i dag kommer montörerna och frågar om de också kommer få hjälp av sin robotkollega snart, säger Gunnar Hellichius.
Fakta
YuMi
YuMi är en kollaborativ tvåarmad robot med flexibla händer, detaljmatningssystem, detaljdetekteringskamera och toppmodern robotstyrning för montering av små komponenter.
YuMi kan arbeta sida vid sida med människor i en normal tillverkningsmiljö, vilket möjliggör för företag att få ut det mesta möjliga av både människor och robotar – tillsammans.
En av YuMi:s unika funktioner är dess egensäkerhet, vilket betyder att den kan arbeta bredvid människor utan att utgöra någon som helst säkerhetsrisk.