För snart tio år sedan investerade det småländska industriautomationsföretaget Ekatech i sin första ABB-robot. Med den har de utvecklat en robot för palltillverkning som numera med stor framgång säljs till kunder i pall- och trä- och emballageindustrin.
"När vi började titta på en robotlösning så utvärderade vi flera robotfabrikat. Vi kom fram till att ABB:s robot IRB 6700 var den absolut mest lämpade. Den är effektiv och snabb, den har lågt underhåll, hög hanteringsvikt och bra räckvidd, säger Rolf Oscarsson", vd på Ekatech.
Enkelt för operatören
I Ekatechs lokaler i Smålandsstenar demonstrerar Rolf Oscarsson roboten. På dess verktyg sitter fyra spikmaskiner monterade. I rask takt spikar de fast fyra spikar i pallen, med samma noggrannhet i varje nerslag. Utan att växla verktyg sköter roboten dessutom all tung stapling av pallarna. Operatören behöver egentligen aldrig röra vid pallarna.
"Vi har utvecklat roboten för att den ska vara enkel för operatören att använda. Det är ett enkelt grafiskt gränssnitt, där operatören kan själv lägga in sina pallar och spikmönster utan att behöva ha någon kunskap i robotprogrammering. Just det är en jättefördel när vi säljer till mindre industrier som inte tidigare har erfarenhet av programmering", säger Rolf Oscarsson.
Ekatechs pallspikrobot är både flexibel och säker. Den är även snabb, och tack vare RobotStudio går det fort att komma igång med projekten hos slutkunden.
"IRB 6700 tillsammans med RobotStudio är ett jättebra verktyg. Vi kan simulera robotlösningar tillsammans med kunden och vi kan visa dem hur bra det kommer att fungera redan innan vi färdigställt leveransen", säger Rolf Oscarsson.
Lyft för HSE
Ett av de företag som investerat i pallspikrobotar från Ekatech är Hillerstorp Special Emballage. Deras intresse för en robotlösning väcktes för några år sedan, dels för att komma tillrätta med operatörernas arbetsmiljö och ergonomiska problem, och dels för att hitta en flexibel produktionslösning som kunde göra korta serier.
"Med de här robotarna fann vi en kostnadseffektiv lösning. Vi har fått en ökad flexibilitet i vår produktion och förbättrat ställtiderna. Vi kan göra fem-sex olika ställ på en dag och ändå ha ett bra flyt i produktionen. Vi har ökat vår produktivitet med runt 50 procent och har bra kvalitet på produkterna", säger Samuel Davidsson, vd på HSE.
I HSE:s produktion har robotarna blivit ett lyft såväl för produktivitet och flexibilitet som för ergonomi. Att robotarna är enkla att använda är ett stort plus.
"Det här kan faktiskt vem som helst lära sig. Första gången vi kör en modell är det ett jobb, men det sparar vi in, så nästa gång vi ska köra den är programmet redan klart", säger Samuel Davidsson.
Ljus framtid
På Ekatech är man nu inne på fjärde generation pallspikrobotar, och utvecklingen fortsätter. Rolf Oscarsson berättar att man ser många möjligheter framöver.
"Robotarna är utrustade med SafeMove, och det finns bra möjligheter att bygga dem så att de kan samarbeta med människor, till exempel för att fylla på spik och transportera pallstaplar in och ut ur robotcellen", säger Rolf Oscarsson.
"Vi ser en väldigt ljus framtid för våra produkter. Vi tror att kunder kommer att fortsätta investera i våra pallspikrobotar för att minska produktionskostnader och för att få bra möjligheter till snabba omställningar i små serier."