ABB positiv överraskning för Olivia

Hon kom till en säljavdelning och fick mycket ansvar. Olivia Dyster-Aas första traineeperiod på ABB blev inte som förväntat. Den blev mycket bättre.

Det var en kompis som tipsade Olivia Dyster-Aas att söka till ABB:s traineeprogram efter studierna i maskinteknik med energiinriktning. Själv var Olivia inte alls övertygad.
– Jag hade precis gjort mitt exjobb på ett litet startupföretag i Stockholm, och var tveksam till om ett stort globalt företag verkligen var min grej.

Det var det, visade det sig dessbättre. Olivia har stortrivts på sin första traineeplacering på Industrial Automations avdelning Channel Management, som arbetar med partnerförsäljning.
– Det har varit otroligt intressant för det känns nytt och fräscht, och inte så gammaldags att försäljning ska vara på ett visst sätt. Det här med att använda olika kanaler för att nå ut till marknaden är helt rätt sätt, more feets on the street, säger Olivia.

Olivia Dyster-Aas kan definitivt tänka sig en framtid på ABB: ”Jag har blivit jättesåld, inte minst för att jag fått så mycket förtroende från folk som inte ens känner mig.”
Olivia Dyster-Aas kan definitivt tänka sig en framtid på ABB: ”Jag har blivit jättesåld, inte minst för att jag fått så mycket förtroende från folk som inte ens känner mig.”

Tagit fram partnerprogram

Från dag ett fick Olivia mycket ansvar i ett av avdelningens projekt; arbetet med att ta fram ett standardiserat partnerprogram för norra Europa. Det tidigare programmet såg olika ut i olika länder, och med den nya HUB-organisationen kom behovet av standardisering och en ordentlig uppgradering. För Olivia har det blivit många möten och intervjuer för att samla in information och hitta ”best practise.”

– Det har varit superkul. Jag gillar det starka framtidstänket och att man genom att centralisera försöker förenkla för de lokala kontoren. Med samma program kan vi hjälpa varandra internt och över landsgränser, plus att vi visar en enad front ut mot kund, precis som det bör vara, säger Olivia.

– Det är kul att ABB är så globalt. Redan efter en vecka började jag prata med människor i bland annat Tyskland, Kina, Singapore och Polen.

Globalt bolag med familjekänsla

Olivia kan inte nog lovorda den avdelning hon hamnade på. Och det är med viss förvåning hon konstaterar att det stora globala företaget känns väldigt familjärt, och att man samarbetar så mycket, både inom avdelningen men även över landsgränser.

– Folk är väldigt villiga att hjälpa till och att ge feedback. ABB:arna är öppna för förändring och tar hjälp av varandra för att utvecklas, säger Olivia.

– Även om jag inte har någon erfarenhet av partnerförsäljning så har man lyssnat på min åsikt. ABB tänker modernt när de ser potentialen i att ta in traineer med nya ögon. När sedan gamla rävar delar med sig av sina erfarenheter så kan vi tillsammans komma fram till ett helt nytt och bra resultat.

Något tekniskt nästa gång

Nu är Olivias första traineeperiod slut. Efter sejouren på säljavdelningen väntar något mer tekniskt under andra perioden: R&D inom Grid and Power Quality Solutions (tidigare FACTS) på Power Grids.

– På Channel Management har jag fått min kunskap genom att samla in andras erfarenheter. Jag ser fram emot ett mer tekniskt område nu, där jag redan har en del kunskap, säger Olivia, och blickar framåt:

– Jag vill testa olika områden med olika inriktning. Jag vill driva egna projekt, våga ta eget ansvar och bli riktigt duktig på det jag gör. ABB har definitivt förutsättningar att bli en långsiktig framtida arbetsgivare!

  • Ola Norén har betytt mycket som Olivias chef på Channel Management: ”I början av ens karriär är det viktigt med personer som sporrar en att våga ta klivet, att utmana gamla tankesätt och inte sätta några begränsningar, säger Olivia.”
  • Olivia Dyster-Aas har trivts bra som trainee på Channel Management. Att det finns pingisbord i Industrial Automations nya lokaler på Ängsgärdet i Västerås var ett oväntat plus.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp