Graphmatech AB, ett svenskt startup-företag inom materialteknik, har genomfört en investeringsrunda som letts av ABB Technology Ventures (ATV), ABB:s gren för riskkapitalinvesteringar, och Stockholmsbaserade Walerud Ventures. Tre andra investerare deltog i rundan.
Graphmatech har uppfunnit och patenterat en teknik för att säkerställa separering av grafenflak under produktionsprocessen av grafen, ett svårt och hittills olöst problem vid framtagningen av användbar grafen. Resultatet, Aros Graphene®, är ett pulver som kan lösas i vatten, olja, plaster eller metaller, och som används till att belägga ytor eller skrivas ut i 3D utan att man tappar grafenets egenskaper.
Grafen, den tvådimensionella kolstrukturen som bara är ett atomlager tjock, är det starkaste materialet världen någonsin har sett. Det har en extremt hög elektrisk och termisk konduktivitet och är ultralätt och transparent. Grafen förväntas revolutionera tekniska material liksom kraft- och elektroniksektorerna, men det industriella anammandet har varit trögt sedan upptäckten 2003, huvudsakligen på grund av problem med agglomeration. Inom produktionen har grafenflak tenderat att fastna i varandra och därigenom förlora grafenets anmärkningsvärda egenskaper. Graphmatech har löst detta problem.
Graphmatech är ABB Technology Ventures andra investering i ett svenskt bolag och den första i ett företag som är medlem i SynerLeap, ABB:s innovationshub hos Corporate Research Center i Västerås. Malin Carlström, som kommer att representera ATV i Graphmatechs styrelse, säger: ”Från dag ett har vi varit imponerade av grundarteamet och egenskaperna hos Aros Graphene. Graphmatech bygger på stabil grundforskning och de potentiella tillämpningsområdena har genererat stort intresse inom ABB-organisationen, något som resulterat i ett antal lovande samarbetsprojekt. Det är där ATV verkligen glänser: vi tillhandahåller så mycket mer än bara kapital”.
Jane Walerud är ordförande i styrelsen och arbetar aktivt tillsammans med ledningsgruppen. Walerud är en av Sveriges främsta affärsänglar; hennes meritlista över investeringar i mycket tidiga skeden innefattar bland andra Bluetail, Klarna och Lensway.
”Jag tycker det är spännande att hjälpa till att bygga upp Graphmatech, Europas nästa stora industriföretag. Graphmatech kommer att avsevärt minska miljöpåverkan från många industrier genom att möjliggöra användningen av grafen i industriprocesser och produkter i större skala”, säger Jane Walerud.
Om Graphmatech AB
Graphmatech AB är ett privatägt svenskt företag som bygger på forskning från Uppsala Universitet. Företaget utvecklar, producerar och säljer Aros Graphene® och produkter som innehåller Aros Graphene®. Graphmatech är en del av InnoEnergy Highway och ABB:s hubb för innovationstillväxt, SynerLeap, och har erhållit finansiering från Vinnova liksom Energimyndigheten.
Om ABB Technology Ventures
ABB Technology Ventures (ATV) är ABB-koncernens riskkapitalenhet. ATV investerar i banbrytande teknikföretag som delar ABB:s mål att skapa framtiden med industriell digitalisering. Sedan 2010 har ATV investerat närmare 200 MUSD i startup-företag som spänner över ett antal olika sektorer, bland andra robotar, drönare, IIoT, AI/maskininlärning, cybersäkerhet och energiteknik.
Om SynerLeap
SynerLeap, (www.synerleap.com), är en tillväxthub startad av ABB september 2016. Den ger ABB tillgång till innovativ teknik och tillväxtdrivna entreprenörer samtidigt som startup-företagen i SynerLeap får chans att ta del av ABB:s nätverk, laboratorier och kunskap. Det skapar ett ekosystem där små teknikföretag kan växa och vidga sig på en global marknad inom tre områden: industriautomation, robotik och energi.
ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är pionjär med banbrytande teknik inom kraftnät, elektrifieringsprodukter, industriell automatisering samt robotar och drivsystem. Vi betjänar kunder inom energi, industri samt transport och infrastruktur i hela världen. Med över 130 år av innovation skapar ABB idag framtiden inom industriell digitalisering med två tydliga värdeerbjudanden: att transportera elektricitet från kraftverk till eluttag samt att automatisera industrier från naturresurser till färdiga produkter. Som huvudpartner till ABB Formel E, den helt eldrivna internationella motorsportklassen hos FIA, tänjer ABB på gränserna för e-mobilitet för att bidra till en hållbar framtid. ABB verkar i över 100 länder och har ungefär 147 000 medarbetare. www.abb.com