Bolidens elektriska transformering omnämnd i ABB:s hållbarhetsrapport

Pilotprojektet där ABB har designat, levererat och driftsatt en effektiv elektrisk infrastruktur för att driva gruvtruckar i Boliden AB:s Aitikgruva, Sveriges största koppardagbrott, omnämns i ABB:s hållbarhetsrapport för 2020 tillsammans med fler inspirerande case.

Vid Aitikgruvan, som ligger strax söder om Gällivare, har Boliden genom detta pilotprojekt siktat på att förbättra operatörernas hälsa, öka produktiviteten, minska fordonsutsläppen och minska kostnaderna. 

Fakta om projektet som omnämns i hållbarhetsrapporten:

  • Banan är ~ 700 meter och förväntas spara ~ 830 mdiesel per år. 
  • Ur brottet transporterar Boliden varje år upp 70 miljoner ton berg.
  • Maskinerna som används för jobbet är ett trettiotal enorma gruvtruckar från Caterpillar, hälften med 220 tons lastkapacitet och hälften med 310 ton. När truckarna är lastade väger den största närmare 600 ton – lika mycket som 400 Volvo 740 tillsammans.
  • Hjulen på de största maskinerna är omkring fyra meter i diameter.
  • ABB har levererat en digital substation, inklusive en likriktare på 4,8-megawatt, ansluten till ABB Ability™ System 800xA.
  • ABB Ability™ MineOptimize utgör projektets nav och erbjuder en rad av digitalt anslutna lösningar, produkter och tjänster.

Nyligen har också den första produktionsbanan tagits i bruk. Den nya banan är ca 900 meter lång, testkörd med första trucken den 18 mars och släppt i produktion en vecka senare. Den nya likriktaren är på 9,2 mW — avsevärt mycket större än den som använts vid den första banan.

Läs mer om projektet i hållbarhetsrapporten eller via projektets samlingssida.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp