Vi driver Bolidens elektriska transformering

Det svenska gruvföretaget Boliden, som är pionjär inom hållbar gruvdrift, utnyttjar ABB:s banbrytande kraftinfrastruktur för eldrivna gruvtruckar. Detta kommer minska koldioxidutsläppen och öka produktiviteten i Aitikgruvan, vilket banar väg för hållbar gruvdrift.

Dela sidan

Kundbehov

 • Möta den höga efterfrågan på koppar på ett hållbart sätt genom att ersätta delar av gruvans befintliga gruvsystem med eldrivna truckar
 • Transportera 70 miljoner ton berg i Aitik-gruvan varje år utan att använda fossila bränslen

ABB:s lösning

Design av en digital transformatorstation, inklusive en likriktare på 4,8-megawatt, ansluten till ABB Ability™ systemet 800xA., som kan driva flera elektriska gruvtruckar på en ~ 700 meter lång väg.

Fördelar

 • Förbättra operatörens hälsa
 • Öka produktiviteten
 • Minska utsläppen från fordon
 • Minska kostnaderna
"Vi har haft goda erfarenheter från att samarbeta med ABB med komplexa tekniska lösningar, och vi var säkra på att ABB skulle möta våra behov.”
Jonas Ranggård, teknisk projektledare på Bolidens Aitik-gruva.
Denna effektiva lösning för kraftinfrastruktur är ABB:s allra första applikation för tunga truckar inom gruvindustrin.
Boliden förväntas spara ~ 830 mᶾ diesel per år och minska sina växthusgasutsläpp från transporter med upp till 80 procent längs de rutter där tekniken kan implementeras.

Pilotprojekt för elektrifiering av gruvtransporter med gruvtruckar

ABB har designat, levererat och driftsatt en effektiv elektrisk infrastruktur för att driva flera gruvtruckar i Boliden AB:s Aitikgruva, Sveriges största koppardagbrott. Detta kommer vid en tid då användningen av elfordon stadigt går framåt, där fler företag minskar koldioxidutsläppen genom att byta till elfordon. ABB hjälper till att lägga grunden för denna anmärkningsvärda elektriska och digitala transformering.

Vid Aitikgruvan, som ligger strax söder om Gällivare, har Boliden genom detta pilotprojekt siktat på att förbättra operatörernas hälsa, öka produktiviteten, minska fordonsutsläppen och minska kostnaderna. Det kommer ersätta delar av gruvans befintliga transportsystem med eldrivna truckar och använda ABB:s kraftinfrastruktur, med målet att transportera 70 miljoner ton berg varje år vid gruvan utan att använda fossila bränslen.

”ABB har levererat likriktarstationen och hjälpt till att designa projektets upplägg genom att ta ett erfaret team med mycket samarbetsfokuserad tankesätt ombord i projektet”, sa Jonas Ranggård, teknisk projektledare på Bolidens Aitikgruva. ”Vi har haft goda erfarenheter från att samarbeta med ABB med komplexa tekniska lösningar, och vi var säkra på att ABB skulle möta våra behov.”

Boliden kommer ersätta delar av gruvans befintliga transportsystem med eldrivna truckar och använda ABB:s kraftinfrastruktur, med målet att transportera 70 miljoner ton berg varje år vid gruvan utan att använda fossila bränslen.

Minskning av koldioxidutsläpp och kostnader

Banan är ~ 700 meter och förväntas spara ~ 830 m3 diesel per år. Infrastrukturen kommer i slutändan att göra det möjligt för Boliden att transportera upp till 70 miljoner ton malm varje år vid gruvan och minska sina växthusgasutsläpp från transporter med upp till 80 procent längs de rutter där tekniken kan implementeras.

Till det här projektet har ABB levererat en digital substation, inklusive en likriktare på 4,8-megawatt, ansluten till ABB Ability™ styrsystemet 800xA. Denna lösning är ABB:s allra första applikation för tunga truckar inom gruvindustrin. Lösningen ger klassens bästa digitala kapacitet genom ABB Ability™, ABB:s branschöverskridande digitala utbud.

ABB:s likriktare kommer effektivt omvandla växelström (AC) till likström (DC) vilket ger maximal tillgänglighet och högsta produktivitet. Den digitala substationen kommer leda in digital kommunikation genom fiberoptiska kablar som kommer ersätta traditionella kopparkablar, vilket minskar kostnaderna avsevärt. Det kommer också garantera säkerheten eftersom systemen övervakas digitalt utan behov av manuella ingrepp.

En digital substation ger maximal tillgänglighet och högsta produktivitet och säkerhet till avsevärt lägre kostnad. Systemen övervakas digitalt utan behov av manuella ingrepp.

Anslutna lösningar med ABB Ability™ MineOptimize

ABB Ability™ MineOptimize utgör projektets nav och erbjuder en rad av digitalt anslutna lösningar, produkter och tjänster. De digitala funktionerna hos MineOptimize gör att anslutna lösningar kommer skicka ut tidiga varningar när utrustningen är i behov av underhåll samt erbjuda fjärrhjälp för att säkerställa vägledning i realtid tillsammans med fjärrövervakning för att säkerställa bästa möjliga prestanda. ABB Ability™ MineOptimize kombinerar det bästa av ABB:s teknologi med kundens expertis och mål. Detta gör att ABB:s team med projektledning, konstruktion och service står välrustade för att uppnå nödvändiga mål i samband med projektet.

De digitala funktionerna hos MineOptimize gör att anslutna lösningar kommer skicka ut tidiga varningar när utrustningen är i behov av underhåll. Fjärrhjälp med vägledning i realtid och fjärrövervakning säkerställer bästa möjliga prestanda.

Vi leder vägen mot hållbar gruvdrift

Projektet stöttas av Energimyndigheten och realiseras av ett antal samverkande parter såsom Eitech och ABB för den elektriska infrastrukturen, och Caterpillar och Pon Equipment för truckomvandlingen. ABB har varit djupt engagerade i att lägga grunden för ett helt elektriskt gruvkoncept och erbjuder flera lösningar kring elektrifiering, automatisering och digitalisering – tre viktigt element som transformerar gruvbrytningen. Boliden samarbetar redan med ABB för att utveckla automatiseringen i sina gruvor för att hålla produktionen igång dygnet runt och förbättra säkerheten.

Boliden och ABB har implementerat oöverträffade nivåer av automatisering och kontroll, både under och ovan jord för att optimera prestanda under företagens 90-åriga relation. ABB har genomfört flera projekt i Boliden, inklusive idrifttagningen av den första datoriserade gruvhissen vid gruvan i Boliden och på senare tid, installationen av systemet 800xA vid Aitikgruvan.

Elektrifieringsprojektet i Aitik är betydelsefullt eftersom efterfrågan på koppar väntas fortsätta öka, pådrivet av ökad elfordonsproduktion och utbredd användning av förnybar energi. Ökad produktivitet och säkerhet, med hjälp av ABB-lösningar kommer att hjälpa Boliden att möta den höga efterfrågan på koppar på ett hållbart sätt i perfekt samklang med ABB:s målsättning om att utveckla världen utan att konsumera jordens tillgångar.

ABB har varit djupt engagerade i att lägga grunden för ett helt elektriskt gruvkoncept och erbjuder flera lösningar kring elektrifiering, automatisering och digitalisering – tre viktigt element som transformerar gruvbrytningen.

Läs mer

 • Kontakta oss

  Skicka in din förfrågan så kontaktar vi dig

  Kontakta oss
Select region / language

Populära länkar