Visste du…

… att ABB:s miljöanpassade kompakta nätstation UniPack-G passar perfekt i de tuffaste miljöer?

center

Nätstationer (CSS) har en nyckelroll för att upprätthålla balansen i elnätet och är därför viktiga för en tillförlitlig eldistribution. En nätstation är typtestad och ljusbågstestad och består av ett hölje som innehåller mellanspänningsställverk, distributionstransformatorer, lågspänningsställverk, anslutningar och hjälputrustning. Både urbaniseringen och dragning av markkabel ökar, vilket medför att det inte är idealiskt att bygga tunga nätstationer på avlägsna platser. För att möta den här utmaningen har ABB utvecklat en kapslingslösning för nätstationer som kombinerar fördelarna med stål och betong och är tillräckligt robust för att skydda den inkapslade utrustningen från extrem hetta och kyla. Samtidigt är den så lättviktig att den är smidig att transportera, även till avlägsna platser.

Den nya modulära plattformen heter UniPack-G, där ”G” står för glasfiberarmerad polyester (GRP). GRP är ett material som används i många vanliga produkter, som vindturbinblad, båtar, kabelpelare och trädgårdsmöbler.

ABB UniPack-G är moduluppbyggd och uppfyller utmanande tillämpningskrav och gör den lämplig att använda i avlägsna områden där förnybar energi produceras. Den lämpar sig för placering i en stor variation av kalla och varma klimat på platser som sträcker sig från havsstänkta kustlinjer till avlägsna solsvedda sandöknar.

Eftersom en UniPack-G nätstation väger mycket mindre än en motsvarighet i betong kan transportkostnaderna minimeras samtidigt som installationen blir enklare. De låga underhållskraven gör den idealisk för isolerade och svårtillgängliga platser.

Ett prisbelönt ABB UniPack-G-projekt finner vi i de schweiziska alperna, närmare bestämt i Lac des Toules, på en av världens största flytande solcellsparker där UniPack-G nätstation är i drift 1 810 meter över vattenytan. 

Viktiga fakta:

  • Överlägsen värmeisolering och rostbeständig design klarar utmanande miljöer
  • Upp till 20 procent mer hållbar och fyra gånger lättare än en motsvarighet i betong
  • Den högsta nivån av säkerhet mot ljusbåge gör den idealisk för offentliga miljöer

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp