Teknisk utveckling bygger på mänskliga relationer, menar Maria Widman, Strategic Account Manager för Stora Enso på ABB. ”Man måste känna varandra väl för att se hur man kan fylla den andres behov”, säger hon.
Varje produktionsstopp i ett kartongbruk kostar mångmiljonbelopp. Och det i en just nu globalt hårt konkurrensutsatt bransch.
”Stora Ensos utmaning är att säkerställa driftsäker produktion trots att man arbetar med trä, ett levande material. Det är samma för alla i branschen”, säger Maria Widman.
Hon är sedan ett år Strategic Account Manger, SAM, för Stora Enso på ABB. En tjänst som innebär globalt ansvar för ABB:s alla relationer med den lika globala finska skogsindustrijätten.
”Ju mer jag lär känna Stora Enso, desto mer fascinerad blir jag av hur de jobbar för att utveckla träprodukten. Deras vision är att allt som görs av fossila material idag ska gå att göra med träbaserade material i morgon. Det är en fantastisk möjlighet för vår planet. Om jag, som representant för ABB, kan bidra till att Stora Enso lyckas lite bättre, går jag till jobbet med ett glädjeskutt”, säger Maria Widman. Så tillägger hon:
”ABB har samma hållbarhetsambitioner. Vi förbättrar hela tiden våra produkter, minskar exempelvis energianvändningen. Jag känner att jag verkligen hamnat rätt.”
Omfattande leverans
Hittills har Stora Enso stått sig starkt i konkurrensen tack vare satsningar på bland annat kvalitetsutveckling och automatisering. Områden där ABB står för mycket teknik.
”Vi får Stora Ensos pappers- och kartongmaskiner att fungera på bästa sätt. ABB:s erbjudande täcker hela kedjan och det gör oss unika på marknaden”, säger Maria Widman.
Trä är ett levande material, och det är viktigt att i varje steg övervaka egenskaperna i materialet vid tillverkningen av exempelvis papper.
”ABB levererar allt från sensorerna och instrumenten på själva pappersmaskinen, till motorerna, det som driver motorerna, automatiseringen av det och orderhanteringssystemet som ligger ovanför det. Vi levererar även utrustning till deras forsknings- och kvalitetslaboratorier”, säger Maria Widman.
ABB har bland annat utvecklat ett system där man i pappersmaskinen hela tiden fotograferar och analyserar pappret.
”Om något händer registrerar systemet var i den stora pappersrullen defekten finns, så att man kan justera för det i ett senare skede”, säger Maria Widman.
Se in i framtiden
Men kanske är Maria Widmans huvuduppgift som SAM att se in i framtiden:
”Jag letar efter områden där ABB och Stora Enso kan utvecklas tillsammans. Men att spå framtiden innebär att vara förutseende i nuet, så att de leveranser vi gör idag säkerställer att Stora Enso står i framkant även i framtiden.”
I vardagen innebär jobbet som SAM mycket kontakter.
”ABB och Stora Enso är två av nordens största företag. Vi har inte en kontaktyta utan väldigt, väldigt många. Och det i hela världen. Jag sitter inte inne på all kunskap. För mig handlar det om att spela in rätt ABB-människor med rätt människor på Stora Enso. Så att vi lirar ihop på bästa möjliga sätt. Vi jobbar med teknik, men för att se och förstå kundens behov krävs väl fungerande mänskliga relationer”, säger Maria Widman.
Fakta
Maria Widman
Född och uppvuxen på Gotland. Flyttar via ett år i Australien till Linköping för att läsa teknisk fysik på universitetet. Klämmer in ett halvårs studier i Tyskland. Kommer efter civilingenjörsexamen in på ABB:s traineeprogram i Västerås.
Börjar som utvecklare inom Cewe-Control och får allt fler projektledarroller, bland annat under fyra månader på ABB:s fabrik i Xinhui, Kina. Kulturkrockarna i Kina ger mersmak. Flyttar 2011 till USA för att i ett år arbeta på ett av ABB:s säljbolag. Kommer hem och blir global produktchef för ABB:s mjukstartare (”dimrar” för industrin).
Vad är utmaningarna för en SAM?
"En utmaning är att knyta alla de kontakter som behövs för att göra ett bra jobb. Både internt hos oss på ABB och på Stora Enso. Vi är två gigantiska företag, så det är inget man gör över en natt. Det är också det som gör det så väldigt roligt."
Text: Marie-Louise Olsen
Foto: Evelina Carborn