Sedan den bildades 1981 har Anders Walls Stiftelse delat ut 70 miljoner kronor i stipendier och bidrag till unga talanger inom naturvetenskaplig forskning, entreprenörskap, landsbygdsutveckling och musik. Den 28 augusti firar stiftelsen sina första 40 år på Kungliga Operan i Stockholm med en stjärnsprakande hyllning till konst, vetenskap och innovation.
”Galakvällen är en hyllning till livet och den mänskliga förmågan och vad kunde väl passa bättre när samhället öppnar upp igen efter en svår tid? Vi behöver alla känna glädje, gemenskap och framtidstro”, säger stiftelsens ordförande Anders Wall.
Avancerad forskning, spetskompetens och nya företag med innovativa tjänster och produkter. Stiftelsen och dess stipendiater bidrar på flera sätt till samhällets utveckling.
”För ABB är det hedrande att få vara med och fira en stiftelse som är värdefull för svensk industri och som betyder så mycket för unga talanger som ska driva den tekniska utvecklingen framåt”, säger Dennis Helfridsson, landschef för ABB Sverige och affärsområdeschef för ABB Robotics & Discrete Automation i Sverige.
”Precis som Anders Walls Stiftelse så lyfter vi på ABB gärna fram vikten av kreativitet, innovation och gränsöverskridande samarbeten. Galakvällen blev en storslagen kulturell upplevelse, samtidigt som jag hoppas att den väckte tankar och idéer kring vilka stora möjligheter som en liten samarbetsrobot kan skapa.”
Annorlunda utmaning för YuMi
ABB:s samarbetsrobot YuMi används vanligtvis vid montering, plockning och finmotoriska arbeten som kräver hög precision. Nu medverkande den tillsammans med sopranen Sofie Asplund i en operascen med musik ur Hoffmans äventyr av Jacques Offenbach.
”Det är flera robotar som medverkar på scenen och vi kommer att få se mycket rörelser i takt till musiken. En YuMi ska laga en trasig NAO-robot medan en annan YuMi vattnar blommor, innan den klipper av en blomma för att ge den till operasångerskan. Att programmera robotar i mötet mellan teknik och kultur var annorlunda, men väldigt roligt”, säger Fredrik Löfgren från Dyno Robotics, som är scenens robotkoreograf.
I likhet med de namnkunniga sångare och instrumentalister som medverkade vid galaföreställningen är även Fredrik Löfgren en tidigare stipendiat. 2017 mottog han Anders Walls stipendium för unga forskare, och han betonar hur viktigt stipendiet, liksom andra utmärkelser han fått från bland andra ABB, är.
”Att få Anders Wall-stipendiet betydde jättemycket för mig. Det var väldigt hedrande och ett erkännande att det jag håller på med är rätt väg att gå. Det finns många priser för idrottare, men Sverige behöver även lyfta fram vetenskapsmän och forskare.”
Se föreställningen på bio
Teknik och kultur kan gå hand i hand. Allt i världen hänger ihop och samverkar. Det är vad galaföreställningens skapare, Linus Fellbom och Charlotte Hellekant, hoppas förmedla till publiken.
”Föreställningen är en kärleksfull hyllning till konsten och vetenskapen. Vi hoppas det ska finnas så mycket att associera kring att olika människor kan uppleva olika saker. Och rejält underhållna av en tankeväckande skönhetsupplevelse – det hoppas vi att alla ska bli", säger Charlotte Hellekant och Linus Fellbom.
För den som vill uppleva gränslös kreativ samverkan – och robotar på Kungliga Operans scen – finns goda möjligheter. Jubileumsföreställningen den 28 augusti kommer att filmas och visas på Folkets Hus och Parkers biografer över hela landet med premiär den 2 oktober.