- I det nya avsnittet av ABB Decoded beskriver Formel E:s grundare och ordförande hur sporten har överträffat hans förväntningar
- Agag talar om vilken påverkan mästerskapet har haft på anammandet av elfordon
- Han talar om den tekniska utvecklingen och delar med sig av sin syn på framtiden
I det senaste avsnittet av ABB:s teknikinriktade podd träffar vi Alejandro Agag, mannen som är känd som den drivande kraften bakom bildandet av världens första racingserie för helt eldrivna ensitsiga racerbilar: ABB Formel E.
Grundaren av ABB FIA Formula E World Championship inledde sin karriär inom politiken innan han blev motorsportsentreprenör och han är fortsatt en passionerad förespråkare för e-mobilitet och de klimatfördelar som kan uppnås via framsteg inom hållbar teknik. Nu i sin roll som ordförande för mästerskapet,där ABB har varit huvudpartner sedan 2018, spelar Agag en viktig roll för att driva verksamheten framåt mot en bättre, renare framtid och har många nya idéer om hur man kan uppnå det.
Överträffar förväntningarna
”När jag blickar tillbaka och ser var vi är idag är det verkligen långt ifrån vad vi förväntat oss. Projektet har långt överträffat mina förväntningar vad gäller tekniken och vilken påverkan den haft. Jag tror att vi hade rätt tajming och idé – och därför finns vi kvar. Om vi skulle ha satsat på elfordon för 20 eller 30 år sedan skulle den här tävlingen ha varit död efter ett par månader. Men vi kom vid exakt rätt tidpunkt, precis innan den stora vågen av elektrifiering av motorbranschen, men den var redan på gång.”
”Vi hade det tufft många gånger och de första åren var läget mer instabilt men nu har vi mycket bättre stabilitet och kan planera för framtiden. Det finns mycket att göra, utrymme att växa och många prioriteringar som vi behöver satsa på, i synnerhet räckvidd och påverkan från tävlingen.”
”Men vi måste vara supernöjda över hur långt vi har kommit. Jag tror inte att någon annan tävling i världen efter sju säsonger kommit dit där ABB FIA Formula E World Championship befinner sig idag.”
Tänjer på teknikens gränser
Nyligen vid Monaco E-Prix lanserades nästa generations Formel E-bil – Gen3 – och visade upp höjdpunkter av höga prestanda och hållbarhet inom elfordonsteknik.
”Jag menar att vi alltid berättar om hur motorsporten är ett laboratorium där man utvecklar tekniken, men vi behöver de där ögonblicken som lanseringen av Gen3 för att verkligen förstå att det är sant, att vi verkligen gör tekniska genombrott. Om man jämför Gen3 med Gen1 är det en helt annan bil. Gen1 kunde inte ens genomföra en hel tävling och hade 150 kW. Den här bilen har 350 kW. Klivet framåt är enormt och dessutom väger den mindre. De tekniska framstegen som vi har uppnått på bara några år är helt otrolig. Så ja, det här bekräftar att ABB Formel E-tävlingen är ett laboratorium – det är en plattform på vilken vi utvecklar teknik för elfordon och vi levererar verkligen.”
Och Formel E ser redan fram emot Gen4 efter att tävlingsarrangörerna och teamen träffades för att diskutera sina planer vid Monaco E-Prix.
”Jag tror att Gen3 har inneburit ett enormt steg men tekniken är ännu inte perfekt. Jag tror att Gen4 kommer att innebära ett enormt steg framåt vad gäller prestanda och vi kommer att börja fokusera på saker som vi inte har tittat på förrän nu. Den typ av möjligheter vi kan titta på kan till exempel vara batterirelaterat eller en viss frihet i utseendet på bilen utan att gå in på aerodynamik. Jag tror att Gen4 är steget innan racerbilarna slutligen blir snabbast i världen och att Gen5 kommer att slå bilar med förbränningsmotorer.”
Främjar e-mobilitet
”Jag menar att tävlingen definitivt har gett en effekt på mobilitetslandskapet – vi håller den; folk kan se den; folk kan komma och titta. Och det finns i folks bakhuvud när man ska köpa en ny bil och välja mellan en elbil eller en med förbränningsmotor. Tävlingen har en enorm potential vad gäller att främja e-mobilitet och vi kan uppnå mycket mer.”
Drivs av passion
”Min passion är faktiskt att skriva, det är det inte så många som vet. Om jag skulle göra något annat skulle jag förmodligen börja skriva science-fiction-böcker. Om man tittar på science-fiction från 50- och 60-talet har många saker i dessa böcker blivit verklighet idag. Inom science-fiction finns det så många intressanta tankar och idéer som går att tillämpa nu.”
Tycker då Alejandro att vi har science-fiction att tacka för vad han har uppnått med Formel E?
”Antagligen, för science-fiction får dig att tänka utanför ramarna. Science-fiction innebär att du inte stannar inom verklighetens ramar utan kan dra iväg och testa saker som inte ligger inom den normala världen, du vet.”
Det här avsnittet av ABB Decoded publiceras dagen före Jakarta E-Prix – den första tävlingen som äger rum i Indonesien. De 22 förarna ska tävla på en specialbyggd 2,37 km lång bana som ligger vackert mot bakgrund av Jakartabukten. Med 18 kurvor och en lång och snabb start-mål-raka är banan utformad att innefatta de bästa elementen i stadsloppen.
ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com
Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 3 juni 2022, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.