ABB och Börjessons Lastbilar stöttar utbyggnaden av laddinfrastruktur för tunga elfordon

ABB och Börjessons Lastbilar stöttar utbyggnaden av laddinfrastruktur för tunga elfordon

  • Börjessons Lastbilar tar första steget mot att erbjuda kunderna högeffektsladdning på sina siter – installerar laddare i Alingsås
  • ABB E-mobility tillhandahåller snabbladdaren Terra HP 350 kW som passar lastbilar, bilar och bussar
  • Laddplatsen är tillgänglig för alla som passerar förbi att köra in och ladda

Idag lanserar Börjessons Lastbilar den första publika laddstationen för lastbilar, bilar och bussar i nära anslutning till E20 i Alingsås. Laddstationen, som är en Terra HP från ABB, har en effekt på 350 kW och är därmed anpassad för helelektriska lastbilar (BEV). Börjessons Lastbilars mål är att förkorta laddtider för elfordon och vara en betydande spelare i omställningen mot fossilfria transporter för åkerier och transportköpare.

”Vi ser det som avgörande för att hjälpa branschen att ta nästa steg på hållbarhetsresan. Laddaren ger oss möjlighet att visa våra kunder att tunga eldrivna lastbilar både kan och kommer att vara ett realistiskt alternativ. Hos oss ska det vara lika naturligt att det finns laddstationer som att det finns tankstationer för dieseldrivna lastbilar”, säger Joacim Jäger, vd på Börjessons Lastbilar.

Joacim Jäger, vd Börjessons Lastbilar, Jessica Björkquist, ansvarig e-mobility Scania Sverige och Eva Kvist Östgren, chef för ABB:s e-mobilityverksamhet i Sverige.
Joacim Jäger, vd Börjessons Lastbilar, Jessica Björkquist, ansvarig e-mobility Scania Sverige och Eva Kvist Östgren, chef för ABB:s e-mobilityverksamhet i Sverige.

ABB, som är världsledande inom laddningsinfrastruktur för elfordon, erbjuder den bredaste portföljen av laddningslösningar och samarbetar med partners runt om i världen för att påskynda elektrifieringen av tunga fordon. Det uppskattas att tunga fordon står för 25 procent av utsläppen från vägtransporter, men att koldioxidutsläppen från en eldriven lastbil är 7 kilo mindre per mil jämfört med en dieseldriven lastbil.

”Börjessons Lastbilar är en förebild i branschen som genom att gå från ord till handling påskyndar övergången till eldrivna tunga fordon. Vår laddare ger dem och deras kunder en kontinuerlig maxeffekt på 350 kW under hela laddningen vilket är både unikt och framtidssäkert”, säger Eva Kvist Östgren, chef för ABB:s e-mobilityverksamhet i Sverige.

Eva Kvist Östgren, chef för ABB E-mobility i Sverige.
Eva Kvist Östgren, chef för ABB E-mobility i Sverige.

Transportsektorn i Sverige står för cirka en tredjedel av alla växthusgasutsläpp i landet och redan 2030 beräknas 2,5 miljoner laddbara fordon rulla på svenska vägar. I takt med att allt fler lastbilstillverkare fokuserar på eldrivna lastbilar ökar behovet av laddplatser som passar förarnas turer, tider och laddmönster. Därför kommer snabbladdaren hos Börjessons Lastbilar i Alingsås att vara öppen för alla förbipasserande elfordon och kan lätt användas med en smidig betalapp. Laddaren blir Börjessons Lastbilars första men redan under 2023 ska ytterligare två siter i Skåne få snabbladdare installerade.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp