ABB firar 100 år i Umeå och fortsätter att driva utvecklingen i Västerbotten

ABB firar 100 år i Umeå och fortsätter att driva utvecklingen i Västerbotten

  • Samverkansprojekt med lokala industriaktörer och näringsliv för att möjliggöra framtidens hållbara samhälle
  • Satsning mot 70 medarbetare lokalt till 2025
  • Global forskningsgrupp utvecklar innovativa och banbrytande lösningar för gruvindustrin

Utvecklingen av industrisektorn i Västerbotten och Norrland i stort går snabbare än någonsin. I september firar ABB 100 års närvaro i Umeå genom att anordna ett event med flera av områdets största aktörer från industrin och näringslivet. Sedan 1920 har ABB gått hand i hand med staden genom utvecklingsfaser som elektrifiering av industrin, robotisering och automation. Tillsammans fortsätter arbetet med att skapa hållbara lösningar som möjliggör den pågående energiomställningen.

ABB Sverige har som uttalat mål att fördubbla sitt medarbetarantal i hela norra Sverige. I Umeå finns behov av fler medarbetare med kompetens inom bland annat service, IT, automation, elkraft och projekt.

”Tätt samarbete med våra kunder, partners och näringsliv har påskyndat utvecklingen av både industri och samhälle”, säger Jonas Häggström, chef för ABB Process Industries i Umeå. ”Vi bidrar till att skapa effektiva, säkra och konkurrenskraftiga anläggningar för en rad olika branscher och för att möta framtida behov inom elektrifiering och digitalisering satsar vi nu vidare.”

Jonas Häggström, chef för ABB Process Industries i Umeå.
Jonas Häggström, chef för ABB Process Industries i Umeå.

På det befintliga kontoret i Umeå har ABB idag 55 medarbetare, och till 2025 har man som målsättning att öka antalet medarbetare till 70 stycken. Ett steg på den resan blir att 2023 flytta verksamheten i Umeå till nya centrala lokaler för att anpassa sig till den växande personalstyrkan.

Innovativa lösningar för utvecklad gruvnäring

Ett fokusområde för ABB är att stötta den fortsatta utvecklingen av gruvnäringen i regionen där det just nu pågår flera stora projekt som är kritiska för att tillgodose det moderna samhällets behov av metaller och mineral. 2021 investerade ABB i en specialiserad forsknings- och utvecklingsgrupp med medarbetare i Umeå, Skellefteå och Västerås. Gruppen, som samverkar med ABB:s andra FoU-team för gruvor i Schweiz, Brasilien och Tyskland, ansvarar för elektrifiering, automation och digitala lösningar för gruvtruckar och infrastruktur för underjordsbrytning samt banbrytande robotteknik.

Under 100-årsfirandet presenteras bland annat ABB:s robotlösning som bidrar till att öka säkerheten i gruvmiljön. Robotens förmåga att ladda sprängmedel i underjordsprocesser innebär en bättre arbetsmiljö eftersom riskabla uppgifter som utförs av människan automatiseras.

  • Medarbetare från ABB i Umeå. FV. Jonas Häggström, Linda Önnestig, Marcus Willman, Johan Granström, Fredrik Lindgren, Marie Granberg, Hoda Ataee, Elinne Sanchez, Lars Brännström.

Samverkan nyckeln till framtida utveckling inom flera branscher

På plats under firandet deltar representanter från Umeå Energi, Ålö, Komatsu Forest, Volvo Lastvagnar, SCA Obbola och Umeå kommun för att blicka framåt mot de möjligheter som finns för fortsatt utveckling och tillväxt under de kommande åren. Flera deltar tillsammans med ABB i det treåriga EU-projektet ’Framtidens Hållbara Industrimiljöer’ som ägs av Umeå Energi. Satsningen, som också bland andra involverar Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner RISE, Umeå kommun och Umeå universitet, kretsar kring fyra fokusområden: Industri 4.0, energisystem, transporter & mobilitet samt social hållbarhet.

”Utvecklingen av industrisektorn Umeå och Västerbotten i stort är otroligt spännande och vi är glada att kunna vara med på den här resan”, säger Gustaf Nygren, fabrikschef på SCA Obbola. ”Vi ser det som avgörande att fortsätta samverka med företag likt ABB för att öka produktiviteten i våra massa- och pappersbruk med fortsatt hög kvalitet och helt fossilfri produktion. Vårt samarbete har pågått under drygt 60 år.”

ABB i Umeå

På ABB:s kontor i Umeå finns idag expertis inom styr- och drivsystem, elektrifiering, automation, digitalisering, FoU, robotik och energisystem. Vi betjänar flera stora industrier i området som gruvor, massa och papper, energiförsörjning och fordonstillverkning. Under 2023 flyttar ABB från nuvarande lokaler på Pendelgatan 2, till nya moderna anpassade lokaler i centrala Umeå. Det innebär att ABB kommer närmare kund samtidigt som företaget får utrymme att expandera den egna verksamheten.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp