Dünyanın en uzak köşesinde Amazon ağaçlandırma projesini bir robot otomatikleştiriyor

Dünyanın en uzak köşesinde Amazon ağaçlandırma projesini bir robot otomatikleştiriyor

  • ABB Robotik ve kar amacı gütmeyen Junglekeepers kuruluşu arasındaki pilot proje, ormansızlaşmayı tersine çevirmede robotik ve Bulut teknolojisinin potansiyelini gösteriyor.
  • YuMi®, güneş enerjisini kullanarak tohum ekimini otomatikleştirirken Amazon'da yeniden ağaçlandırmayı daha hızlı, daha verimli ve ölçeklenebilir hale getirecek.
  • RobotStudio® Bulut teknolojisi ile mümkün olan bu proje sayesinde: ABB uzmanları, İsveç'te 12 bin km uzaklıktan gerçek zamanlı olarak robotik programlamayı simüle eder, robot programlarını iyileştirir ve robotu devreye alır.

ABB Robotik ve ABD'li kâr amacı gütmeyen kuruluş Junglekeepers arasındaki bir pilot proje, Bulut teknolojisinin ağaçlandırmayı daha hızlı, daha verimli ve ölçeklenebilir hale getirmede oynayabileceği rolü gösteriyor.

ABB Robotik, 55 bin dönümlük Amazon yağmur ormanını koruma ve ormansızlaşmayı tersine çevirme görevlerinde Junglekeepers’ı destekliyor. ABB'nin kobot'u YuMi, türünün ilk örneği olan bu projede bir orman laboratuvarında dikim görevlerini otomatikleştirerek süreci hızlandırıyor ve Junglekeepers'ın gönüllülerinin değerli zamanlarını ve kaynaklarını daha etkili işlere odaklamalarına olanak tanıyor.

ABB RobotStudio Bulut teknolojisi aracılığıyla ABB uzmanları, YuMi'yi 12 bin km (7.460 mil) uzaktaki Västerås, İsveç'ten ormandaki görevleri için gereken programlamayı simüle ediyor, geliştiriyor ve devreye alıyor - dünyanın en uzaktan çalışabilen robotunu mümkün kılıyor.

ABB Robotik ve İmalat Otomasyon Başkanı Sami Atiya, "ABB'nin Junglekeepers ile işbirliği, iklim değişikliğine en büyük katkıda bulunanlardan biri olan robotik ve Bulut teknolojisinin ormansızlaşmayla mücadelede nasıl merkezi bir rol oynayabileceğini gösteriyor. Dünyanın en uzaktan çalışabilen robotuyla pilot programımız, oldukça tekrarlayan görevlerin otomatikleştirilmesine yardımcı oluyor, korucuların yağmur ormanlarında daha önemli çalışmaları üstlenmelerine olanak tanıyor ve yaşadıkları toprağı korumalarına yardımcı oluyor." dedi.

Peru Amazon'unun ücra bir bölgesinde bulunan bir orman laboratuvarında, genellikle tamamen manuel bir çaba ile tohum ekme sürecindeki temel görevleri otomatikleştirmek için bir YuMi kobot'u kuruldu. Kobot, toprakta bir çukur kazar, tohumu içine bırakır, üstteki toprağı sıkıştırır ve renk kodlu bir etiketle işaretler. YuMi, Junglekeepers’ın yeniden ağaçlandırma gerektiren bölgelerde her gün iki futbol sahası büyüklüğünde bir alana yeniden dikim yapabilmesini sağlar.

Aynı zamanda, Junglekeepers gönüllüleri, bu görevi otomatikleştirerek, değerli zamanlarını ve kaynaklarını yasadışı ağaç kesicileri caydırmak için bölgede devriye gezmek, yerel halkı yağmur ormanlarının korunması konusunda eğitmek ve olgun fidan dikmek gibi daha etkili işlere odaklayabilirler.

Tamamen uzaktan ve otonom bir kobot kurulumu oluşturmak, uzak ormanlık bir yerde kalmaya ve çalışmaya istekli insanları bulmanın zorluğunun da üstesinden gelir. İlk kurulumunun ardından YuMi, yalnızca gerektiğinde sorun giderme ile görevlerini otonom bir şekilde gerçekleştirebilir.

Junglekeepers'ın Kurucu Ortağı Moshin Kazmi “Şu an itibariyle, Amazon yağmur ormanlarının toplam alanının yüzde 20'sini kaybettik; bugün teknolojiyi kullanmadan koruma durma noktasına gelecek. Üssümüzde Yumi'ye sahip olmak, korucularımıza yeni şeyler yapmanın yollarını göstermek için harika bir yol. Operasyonlarımızı hızlandırıp genişletiyor ve misyonumuzu ilerletiyor.” dedi.

Amazon yağmur ormanlarının, tarım arazisi açmak için ağaç kesme ve yakma gibi insan faaliyetleri yoluyla yok edilmesi, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine katkıda bulunuyor. 1985'ten bu yana Amazon yağmur ormanlarının 870 bin km²'den fazlasının temizlendiği tahmin ediliyor; bu, Fransa, Birleşik Krallık ve Belçika'nın toplamından daha büyük bir alan.1 Halihazırda yok olan on milyarlarca ağaçla bölge hızla ısınıyor.

Peru Amazon Araştırma Enstitüsü Orman Yönetimi Araştırma Direktörü Dennis del Castillo Torres, "Amazon tehlikede. Bu nedenle onu kurtarmak için teknoloji, bilim ve yerel bilginin birlikte çalışmasına ihtiyacımız var. Aksi halde çok geç kalacağız. Yağmur ormanları kurtarılabilir, ancak bir fark yaratmak için tüm bu unsurları bir araya getirmeliyiz. Yüksek teknoloji ve korumanın bir arada olması çok önemli. Ormanı korumak için kullanabileceğimiz pek çok teknoloji var ve bu robot daha hızlı yeniden ağaçlandırmaya çok yardımcı olabilir, ancak çok seçici olmamız gerekiyor. Yeniden ağaçlandırma sürecini hızlandırmak için ormansızlaşmanın yüksek olduğu alanlarda kullanmak zorundayız.” dedi.

Pilot proje, ABB'nin RobotStudio Bulut teknolojisi tarafından destekleniyor ve dünyanın her yerindeki ekiplerin gerçek zamanlı olarak işbirliği yapabilmesine olanak tanıyor. Bu uzaktan yeni programlama yöntemi, yeni esneklik seviyeleri ve anında iyileştirme sağlayarak daha fazla verimlilik ve dayanıklılık sağlar ve ekim süresi kaybı olmaz. 25 yılı aşkın çevrimdışı programlama deneyimiyle RobotStudio, sınıfının en iyisi dijital teknolojiyi sunarak simülasyon ve gerçeklik arasında yüzde 99 doğruluk sağlar. Bu, kullanıcıların robotik çözümleri test etme süresini yüzde 50 azaltmasına olanak tanır ve üretim duruş sürelerini sıfıra indirir.

ABB Robotics'in Amazon'daki pilot projesi, işletmelerin verimliliği artırmasına, israfı azaltmasına ve verimliliği en üst düzeye çıkarmasına destek vererek, akıllı robotik ve otomasyon çözümleri yoluyla sürdürülebilir dönüşüme katkıda bulunma hedefini ileriye taşıyor. 2022'de ABB Robotik, denizlerdeki plastik atıkları toplayan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Parley Global Cleanup ağı ile işbirliği yaparak 3D eklemeli baskı kullanarak geri dönüştürülmüş mobilyalar gibi kişiselleştirilmiş tasarım ürünleri yarattı. Junglekeepers'ın istekleri doğrultusunda, RobotStudio Cloud ve YuMi ile yağmur ormanlarındaki pilot program yaklaşık altı hafta sürecek (Mayıs ve Haziran 2023 boyunca). Pilot programın sona ermesinin ardından ABB, Junglekeepers’a daha kapsamlı bir şekilde yardımcı olma fırsatlarını keşfederken, sürdürülebilir dönüşümün yönlendirilmesinde merkezi bir rol oynaması için robotik çözümleri ve bulut teknolojileri için daha fazla fırsat da keşfedebilecek.

ABB daha sürdürülebilir ve kaynak açısından verimli bir gelecek için elektrifikasyon ve otomasyon çözümleri sunan bir teknoloji lideridir. Şirketin çözümleri, üretim, hareket, enerjilendirme ve işletimi optimize etmek üzere mühendislik bilgisini ve yazılımı birbirine bağlar. 130 yılı aşkın mükemmellik üzerine inşa edilen ABB'nin ~105.000 çalışanı, endüstriyel dönüşümü hızlandıran inovasyonları üretmeye devam ediyor. www.abb.com

ABB Robotik & İmalat Otomasyonu, değer katan yazılımımız tarafından tasarlanan ve yönetilen robotlar, Otonom Mobil Robotlar ve makine otomasyon çözümlerini kapsayan kapsamlı ve entegre bir portföye sahip tek şirkettir. Otomotivden elektroniğe ve lojistiğe kadar her büyüklükteki ve sektördeki şirketin daha dirençli, esnek ve verimli olmasına yardımcı oluyoruz. ABB Robotik ve İmalat Otomasyonu, müşterileri geleceğin bağlantılı ve işbirliğine dayalı fabrikasına geçişte destekler. İş alanı, 53'ten fazla ülkede 100'den fazla lokasyonda 11.000'den fazla kişiyi istihdam etmektedir. go.abb/robotics

Junglekeepers Hakkında
Junglekeepers, Amazon yağmur ormanlarını korumak ve ormansızlaşmayı tersine çevirmek için uluslararası uzmanlar ve yerel topluluklarla çalışan, kar amacı gütmeyen bir ABD kuruluşudur. İki yıldan fazla bir süredir bu arazileri koruyorlar, Peru Amazon'unun Madre de Dios bölgesinde endemik olan bir dizi benzersiz türü belgeleyerek yasadışı ağaç kesimini de geri püskürtüyorlar. Junglekeepers tarafından korunan koruma alanının mevcut sınırları içinde, yasa dışı ağaç kesme olaylarının %90'ın üzerinde düştüğünü ve yasa dışı arazi edinimi olaylarının neredeyse sıfıra düştüğünü gördüler.

1 Dünya Ekonomik Forumu, 2023

Bağlantılar

Bize ulaşın

İndirmeler

Bu makaleyi paylaş

Facebook LinkedIn X WhatsApp