ABB Geleceğin Hastanesi için mobil laboratuvar robotu konseptini tanıttı

  • Mobil ve otonom YuMi® laboratuvar robotu, tıbbi personel ve laboratuvar çalışanları ile beraber çalışmak üzere tasarlanacak.
  • ABB’nin ilk global sağlık araştırmaları merkezi olan Houston'daki Texas Tıp Merkezi (TMC) İnovasyon Enstitüsü’nde yeni robotik teknolojiler geliştirilecek.
  • Global pazarda cerrahi robot haricindeki robot sayısının 2018’e göre dört kat artarak 2025’de 60.000’e yaklaşacağı öngörülmekte.

ABB ilk global sağlık araştırmaları merkezini bugün Houston’daki Texas Tıp Merkezi (TMC) kampüsünde açtı. Yeni merkezde sağlık ve laboratuvar alanlarında çalışanlar gibi hastanelerde laboratuvar ve lojistik personeline destek vermek üzere tasarlanan mobil YuMi® robotu dahil bir dizi kavram teknoloji sergilenmekte.

Çift kollu YuMi®, beraber çalıştığı insanlarla birlikte yaptığı görevleri otonom olarak algılayarak yürütebilecek ve aynı zamanda bir yerden diğerine erişmek için farklı rotaları öğrenebilecek. YuMi®, ilaç hazırlamak, santrifüje test tüpü yerleştirmek ve çıkartmak, sıvıları pipetlemek ve taşımak ve test tüplerini almak ve tasnif etmek gibi çok sayıda tekrarlamalı ve zaman alan aktiviteyi yapabilme potansiyeline sahip.

Mobil YuMi® ayrıca hastanelerde pek çok farklı lojistik görevlerde de kullanılabilecek. YuMi® ilaç dağıtımı yapabilir ve bunları hastanede gerekli yerlere ulaştırabilir, hastane personeline tıbbi malzemeler ve hasta odalarına doğrudan yatak çarşaflarını taşıyabilir. 

ABB, TMC İnovasyon Enstitüsünde tekrarlamalı, hassas ve sıradan işleri yapabilen robotlar geliştirecek. Bu sayede nitelikli sağlık personeline ve laboratuvar çalışanlarına daha nitelikli roller için daha fazla zaman kalabilecek; nihai olarak daha fazla hasta sağlık hizmeti alabilecek. ABB’nin yaptığı araştırmalara göre, tekrarlamalı işler mevcut yöntemlerle elle yapılmak yerine, otomasyon ile yapıldığında %50 daha hızlı gerçekleşiyor. Ayrıca robotların günde 24 saat çalışabilmesi de ek bir avantaj.

“Sağlık sektörü tüm dünyada önemli bir değişim yaşıyor: Bir yanda hastalıkların teşhis ve tedavisinde ilerlemeler kaydedilirken diğer yanda toplum yaşlanıyor, bakım maliyetleri artıyor ve tüm dünyada nitelikli sağlık personeli açığı ortaya çıkıyor”, diye belirten  ABB Robotik ve İmalat Otomasyonu işkolu Başkanı Sami Atiya, “TMC’de bulunan sağlık araştırma ve geliştirme merkezimizde, akademinin, bilim ve tıp alanlarının en iyileriyle beraberce bu meselelere cevap vermeyi hedefliyoruz” diyor ve ekliyor, “Endüstriyel ve işbirliğine dayalı robotik alanında sahip olduğumuz deneyimler, esnek otomasyon teknolojilerini sağlık sektörüne uyarladığımız sağlam temeli oluşturmakta. TMC’deki partnerlerimizle beraber en ileri robotik çözümleri geliştireceğiz. Sağlık personelinin yaptığı manuel işlemleri azaltıyor, laboratuvar işlerinin doğruluk seviyesini yükseltiyor ve hasta memnuniyetini, dolayısıyla hasta güvenliğini artırıyoruz.”

ABB’nin Sağlık Araştırma Merkezinde sergilediği diğer teknolojiler arasında santrifüj çalıştırma ve test tüpü taşıma işlevlerine destek verebilen YuMi® robotların yanı sıra, pipetleme uygulamaları için sıvı aktarma işlemini yapabilen bir IRB 1200 robotu da bulunuyor. Tüm bu görevler sıradan tıbbi laboratuvar işlemleridir ve robotik otomasyonun sağlayacağı tutarlı performans ve iş akışını hızlandıran, kaliteyi artıran kesintisiz çalışma ile desteklenebilir ve bu yolla maliyetleri asgariye indirebilir.  

TMC dünyanın en büyük tıp kampüsüdür ve dünyanın önde gelen firmaları ve hastaneleri ile kurduğu işbirlikleri sayesinde en gelişmiş araştırma kaynaklarına sahiptir. ABB’nin 500 metrekare alan üzerine kurulu yeni Sağlık Merkezi, TMC İnovasyon Enstitüsünün içinde yer alacak. Enstitü tıp ve ileri teknolojiler arasında işbirliğini desteklemenin yanı sıra start-up’ları akademinin ve özel sektörün öncüleri ile bir araya getirerek tıp teknolojisi alanındaki yeni buluşların prototiplerinin hazırlanması için uygun ortam sağlıyor.

Teksas Tıp Merkezi Başkanı ve CEO’su Bill McKeon projenin önemini şu sözlerle vurguladı: “Teksas Tıp Merkezi, TMC İnovasyon ve üye enstitülerin oluşturduğu TMC ağının tümü adına, sağlık alanına bu yepyeni, inanılmaz ve eşsiz robotik tesis ile hızlı bir giriş yapan ABB’ye hoşgeldiniz diyorum. Dünyanın en büyük tıp kampüsü olan TMC’nin öncelikli hedeflerinden biri, araştırmalara hız vermek, eş zamanlı olarak maliyetleri düşürmek ve tedavi ihtiyacı olan hastalar için sağlık hizmetlerine daha çabuk ve ekonomik erişim sağlamaktır. ABB’nin türünün ilk örneği olan ve sağlık sektörüne robotik çözümler getirmeyi amaçlayan Ar-Ge tesislerini Teksas Tıp Merkezi kampüsünün tam kalbine taşıması, tıp alanındaki gelişmelere yeni bir rota ekleyecek. Bu tesisler ayrıca doktorlar, araştırmacılar ve hastalar nezdinde TMC’nin konumunu yeni bir işbirliği sinerjisinin merkezi olarak bir kez daha tescil edecektir.”  

Sağlık sektöründe robotik otomasyonu kullanımı, büyüme için önemli fırsatları sunmakta. ABB’nin kendi araştırmalarına göre global pazarda 2025 yılında 60.000 medikal robot çalışıyor olacak. Bu sayı 2018 yılına göre dört kat artış demektir.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) endüstrilerdeki dijital dönüşüme yön veren bir teknoloji lideridir. 130 yılı aşan inovasyon geçmişiyle ABB, dünya çapında müşteri odaklı dört öncü işkoluna sahiptir: ABB Ability™ dijital platformuyla desteklenen Elektrifikasyon, Endüstriyel Otomasyon, Hareket Sistemleri, Robotik ve İmalat Otomasyonu. ABB'nin Güç Şebekeleri işletmesi 2020 yılında Hitachi’ye devredilecektir. ABB yaklaşık 147.000 çalışanı ile 100’ün üzerinde ülkede faaliyet göstermektedir.  www.abb.com.tr

Bağlantılar

Bize ulaşın

İndirmeler

Bu makaleyi paylaş

Facebook LinkedIn X WhatsApp