50 år av PLC-innovation

På ABB är vi mycket stolta över att kunna säga att vi har varit i PLC-branschen sedan det startade. Med anledning av vårt 50-årsjubileum vill vi ge dig en överblick över de milstolpar det senaste halvseklet fört med sig. Vi ser fram emot de kommande 50 åren som säkert kommer att bli lika innovativa!

Dela sidan

1971

Kort efter att de första logiska styrenheterna föddes på 1960-talet, lanserar ABB sin första hårdkopplade styrenhet Sigmatronic b.

1975

Strax därefter, med Sigmatronic e, blir kontrollerna programmerbara med ett programmeringsspråk som liknar den "Instruction List" som fortfarande används idag.

1978

ABB släpper Axumerik, en av de allra första enaxliga datornumeriska styrenheterna (CNC) någonsin på marknaden. Den utvecklas främst för att användas tillsammans med företagets servomotorer vid den tiden.

1981

Den revolutionerande produktfamiljen Procontic kommer ut på marknaden. Procontic b är den allra första PLC:n som erbjuder decentraliserat I/O med den toppmoderna I/O-fältbussen ZB10.

1982

Procontic T300 erbjuder högnivåprogrammeringsspråken Pascal, Fortran och C. Tack vare systemets modularitet genomförs flera skräddarsydda vidareutvecklingar av specialfunktionsmoduler tillsammans med externa maskinbyggare.

1989

Procontic T200 används främst inom infrastruktursegmentet där den är vanligt förekommande tillsammans med ett modem som datainsamlare.

1994

Bara fyra år senare blir CS31-plattformen också grunden för en banbrytande utveckling: den första maskinsäkerhets-PLC:n någonsin som erbjuder en decentraliserad säkerhetsbuss med en fysisk fältbuss för icke-säkerhets- och säkerhets-I/O.

Samtidigt sker en omprofileringsprocess och uppgradering där CS31 blir Advant Controller AC31.

1990

I början av 1990-talet lanserar ABB den sista produkten tillhörande Procontic-familjen: CS31.

2005

Även för ABB markerar det nya millenniet en ny början: PLC-familjen AC500 föds, en helt ny PLC-plattform som för in ABB:s PLC:er i en ny era.

För första gången i ABB:s PLC-historia, och förmodligen även marknadens, lanseras en enhetlig PLC-plattform som använder en gemensam mjukvara för programmering och erbjuder möjligheter att sömlöst dela I/O:er över en enda produktfamilj.

2009

Som en reaktion på marknadens krav lanserar ABB ett produktsortiment för enkla applikationer, AC500-eCo. Samtidigt släpps version 2 av AC500. 

2011

För användning under extrema förhållanden lanseras produktsortimentet AC500-XC. På så sätt kan våra PLC:er också prestera bra i extremt höga eller låga temperaturer, salt/dimma-miljöer och under starka vibrationer.

2013

Bara kort tid därefter överförs även våra säkerhetsprodukter till den nya familjen och AC500-S Safety PLC börjar säljas.

2016

Genom lanseringen av AC500 V3 integrerar vi det nya programmeringsspråket i våra produkter och banar väg för en sammankopplad värld genom att inkludera toppmoderna protokoll som OPC UA, MQTT och KNX.

2021

ABB introducerar AC500-eCo V3 och skapar därmed ett sortiment på basnivå baserat på principen "more modularity, more scalability, more connectivity".

 

Vill du ha mer information?

  • Kontakta oss

    Skicka in din förfrågan så kontaktar vi dig

    Kontakta oss
Select region / language