Zuurstofmeting van ABB: Alles voor industriële toepassing

Zuurstof, het is het belangrijkste gas van onze planeet. De mens en natuur kan niet zonder dit gas leven en ook voor de industrieën is het een onmisbaar gas. Het zet namelijk brandbare stoffen om in een energiebron. Daarnaast wordt het ook nog eens gebruikt in de synthese van talloze chemicaliën. Echter kan de oxiderende kracht ook een bedreiging zijn voor onder andere katalysatoren en industriële activa. Hierom moet de zuurstofconcentratie periodiek gemeten worden via een zogenoemde zuurstofmeting. Hierbij kunt u zich afvragen hoe u een zuurstofmeting kunt uitvoeren en welke analyzer geschikt is voor uw proces. Geen zorgen, ABB helpt u verder. Al is het maar omdat onze zuurstof van levensbelang is!

Nood aan assistentie?

Zuurstofmeting voor industriële toepassingen

Het meten van zuurstof is cruciaal voor het borgen en beheersen van de kwaliteit en processen binnen diverse industrieën. Enkele welbekende voorbeelden van industrieën waarbij zuurstofmeting een rol speelt zijn (afval)water, chemie, energie, farmacie, voedingsmiddelen, dranken en viskwekerijen. Wanneer u voor uw proces een zuurstofmeting wilt verrichten, doet u er verstandig aan van te voren goed na te denken over de gewenste soort zuurstofmeting. De concentratie van zuurstof kan worden gemeten met een zuurstof analyzer. Over het algemeen hangt de soort zuurstofmeting af van het type sensor binnen de zuurstof analyzer. ABB legt hieronder uit welke twee zuurstofsensoren het meest voorkomen:

Amperometrische zuurstofsensoren

Amperometrische zuurstofsensoren zijn over het algemeen zeer nauwkeurig en kunnen voor een breed scala aan zuurstof eenheden worden ingezet. Het grote nadeel van deze analyzers is dat ze regelmatig onderhoud nodig hebben. Om het verhaal voor u compleet te maken zullen we ook de werking van deze sensor uitleggen.

Amperometrische zuurstofsensoren bestaan uit twee elektrodes: een werk- en tegenelektrode. Deze elektrodes zijn beide omgeven door een elektrolytvloeistof. Zodra er zuurstof doordringt vanuit het medium, gaat het door een membraan in de elektrolytvloeistof waarna de werkelektrode de zuurstof omzet in een stroom. De taak van de tegenelektrode hierbij is het systeem draaiende houden middels een chemische equivalent reactie. Het eindresultaat is een stroom welke evenredig is met de partiële zuurstofdruk in het medium. Vanuit hier kan de zuurstofconcentratie afgelezen worden op een display.

Optische zuurstofsensoren

Wanneer u de zuurstofconcentratie snel wilt aflezen, is de optische zuurstofsensor hét meetinstrument voor u. Deze sensoren reageren extreem snel op de zuurstofconcentratie en leveren een stabiele meetwaarde op. Daarnaast zijn ze in tegenstelling tot de optische zuurstofsensor ook nog eens onderhoudsarm. Ook voor deze sensor zullen we de werking kort toelichten.

 

Optische zuurstofsensoren zijn voorzien van een LED-licht, een fotodiode en een medium. Dit medium bevat een zuurstofdoorlatende laag welke marker moleculen bevat. Deze moleculen worden geëxciteerd door het LED-licht waarna ze volgens - mits in aanraking - reageren op een fluorescentielicht. Zodra er zuurstofmoleculen in de sensor komen, hechten deze zich aan de marker moleculen waardoor het fluorescentielicht verzwakt wordt. De fotodiode detecteert vervolgens de lichtintensiteit waardoor de zuurstofconcentratie gemeten wordt. Ook deze meting is af te lezen op een scherm.

Nog even in het kort:

  • Amperometrische zuurstofsensoren zijn zeer nauwkeurig en kunnen voor een breed scala aan zuurstof hoeveelheden worden ingezet. Dit type sensoren zijn echter niet onderhoudsarm.
  • Optische zuurstofsensoren geven een zeer snelle zuurstofmeting weer met een vrij stabiele meetwaarde. Dit type sensoren zijn daarnaast extreem onderhoudsarm.

Endura AZ-series

Het grote voordeel van industriële zuurstofmetingen is dat ze niet alleen zijn ontworpen om de zuurstofconcentratie te meten. Ze beschikken namelijk ook over een feedbackmechanisme om het zuurstofniveau in industriële processen te regelen. Hierdoor kan het zuurstofgehalte altijd nauw gemonitord worden en kan er ook nog eens bijgestuurd worden indien het zuurstofgehalte niet op orde is. De Endura AZ20-serie is een uitstekend voorbeeld van bovenstaande uitleg.

 
 

De Endura AZ-20 is een hoogwaardige verbrandingsgas analyzer die extreem nauwkeurige en snelle zuurstofmeting biedt voor optimalisatie van de verbrandingsregeling en emissie bewaking. De sensor - welke gebaseerd is op een zirkoniumoxide cel - is gemonteerd op de punt van de sonde die in het rookkanaal wordt gestoken. Hierdoor krijgt u de meest stabiele en snelle zuurstofmetingen - op diverse proces variaties. Daarnaast staat deze zuurstof analyzer bekend als een robuuste analyzer met een extreem lange levensduur. Wist u ook dat de Endura AZ-20 te gebruiken is voor proces temperaturen tot 800 °C (1472 °F). Heeft u reeds een Endura AZ-series gekocht en wilt u weten hoe u deze het beste kunt kalibreren? Bekijk dan deze video.

 

Wilt u een zuurstofmeting uitvoeren in een explosiegevaarlijke omgeving? Dan raden wij de Endura AZ-30 aan. Deze zuurstof analyzer is een explosieveilig en vuurvast verbrandingsgas analyzer systeem voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen.

Onderhoud voor uw zuurstof analyzers?

Naast het feit dat ABB dé technologieleider is die de digitale transformatie van industrieën aanstuurt, zijn wij ook professional op het gebied van onderhoud. ABB biedt een volledig scala aan diensten om u en uw processen te ondersteunen, waaronder:


Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Onze gespecialiseerde adviseurs delen graag hun jarenlange expertise en ervaring met u. Of ontdek nu direct ons ​​uitgebreide dienstenaanbod.

Wat kan ABB voor u betekenen?

Wilt u voor uw industriële proces een zuurstofmeting uitvoeren? Bijvoorbeeld voor uw stookinstallaties? Wat uw toepassing ook is, bij ABB bent u aan het juiste adres! Wij zijn professional op het gebied van transmissie en distributie van elektriciteit, proces- en productieautomatisering, gebouwen, installaties, elektrische, elektronische en installatietechnische producten en systemen. Door onze ruime ervaring begrijpen wij uw wensen en behoeften als geen ander en vertalen we deze naar oplossingen die bij u passen.

 

Heeft u na het lezen van dit alles nog een vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Weet u al welk product of dienst bij uw proces past? Klik dan hier om uw ABB-channel partner te vinden. Een channel partner van ABB brengt de door u gekozen producten en diensten rechtstreeks tot aan uw voordeur. Uiteraard kunnen ze ook hun diepgaande kennis van de lokale- en nationale markten met u delen en zijn ze vertrouwd met de gedefinieerde totaaloplossingen en processen van ABB.

  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language