Τι είναι ο ρυθμιστής στροφών;

Η βασική λειτουργία ενός ρυθμιστή στροφών μεταβλητής ταχύτητας (VSD) είναι ο έλεγχος της ροής ενέργειας από το δίκτυο προς τηδιεργασία. Οι ρυθμιστές στροφών μεταβλητής ταχύτητας τοποθετούνται μεταξύ της ηλεκτρικής τροφοδοσίας και του ηλεκτροκινητήρα. Η ισχύς της παροχής ρεύματος εισέρχεται σε έναν ρυθμιστή στροφών, ο οποίοςρυθμίζει στη συνέχεια την ισχύ που τροφοδοτείται στον κινητήρα. 

Στο εσωτερικό του ρυθμιστή στροφών η ισχύς εισόδου διέρχεται από έναν ανορθωτή, ο οποίος μετατρέπει την εισερχόμενη ισχύ από εναλλασσόμενου σε συνεχούς. Η ισχύς συνεχούς ρεύματος περνά στους πυκνωτές που βρίσκονται στο εσωτερικό του ρυθμιστή στροφών. Αυτό γίνεται για να εξομαλυνθεί η ηλεκτρική κυματομορφή, η οποία παρέχει  καθαρή τροφοδοσία ρεύματος για το επόμενο βήμα. Στη συνέχεια, η ισχύς ρέει από τους πυκνωτές στον μετατροπέα, ο οποίος μετατρέπει την ισχύ συνεχούς ρεύματος σε ισχύ εξόδου εναλλασσόμενου ρεύματος που πηγαίνει στον κινητήρα

Αυτό το βήμα επιτρέπει στον ρυθμιστή στροφών να ρυθμίζει τη συχνότητα και την τάση που τροφοδοτείται στον κινητήρα σύμφωνα με τις τρέχουσες απαιτήσεις της διεργασίας που οδηγεί. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργούν οι κινητήρες εναλλασσόμενου ρεύματος στην ταχύτητα ή τη ροπή που απαιτείται ανάλογα με τη ζήτηση .Με τη χρήση ρυθμιστών στροφών εναλλασσόμενου ρεύματος, εξοικονομείτε χρήματα. 

Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, οι ρυθμιστές μεταβλητής ταχύτητας σας βοηθούν επίσης να μειώσετε το κόστος συντήρησης, τα απόβλητα ακόμη και τον θόρυβο. Αποτελούν επίσης έναν εξαιρετικό τρόπο για την επίτευξη των περιβαλλοντικών σας στόχων. 

Μοιραστείτε αυτήν τη σελίδα

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός ρυθμιστή στροφών μεταβλητής ταχύτητας, ενός ρυθμιστή στροφών μεταβλητής συχνότητας και ενός ρυθμιστή στροφών εναλλασσόμενου ρεύματος; 

Οι ρυθμιστές στροφών μεταβλητής ταχύτητας (VSD) λέγονται ενίοτε και ρυθμιστές στροφών μεταβλητής συχνότητας (VFD) ή ρυθμιστές στροφών εναλλασσόμενου ρεύματος. 

 

Η χρήση ρυθμιστή στροφών μεταβλητής ταχύτητας για τον έλεγχο των ηλεκτροκινητήρων μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων.

Αρχή λειτουργίας ρυθμιστών στροφών:

Σχεδόν το 70 τοις εκατό του συνόλου ηλεκτρικής ενέργειας που χρησμιοποιείται στη βιομηχανία σχετίζεται με την τροφοδοσία ηλεκτροκινητήρων. Αυτοί οι κινητήρες είναι αναπόσπαστο κομμάτι των διεργασιών των επιχειρήσεων, από αντλίες ανεμιστήρες, ταινιόδρομους και κάθε είδος μηχανής που εξαρτάται από την περιστροφική δύναμη για να ολοκληρώσει τη δουλειά της. 

Αυτοί οι κινητήρες αποτελούν το κλειδί για να μειώσετε τη χρήση ενέργειας και τις εκπομπές CO2 ή ακόμη και να βρείτε πιο ενεργειακά αποδοτικές λύσεις για τους πελάτες σας. Οι αντλίες, οι ανεμιστήρες και οι συμπιεστές λειτουργούν συχνά με σταθερή ταχύτητα, ενώ ο έλεγχος της παροχής και του προορισμού γίνεται με χειροκίνητο άνοιγμα και κλείσιμο βαλβίδων στις σωληνώσεις. Αυτό συνήθως καθιστά τη διαδικασία εκκίνησης πολύ απαιτητική, καθώς η εκκίνηση ενός αντλιοστασίου, για παράδειγμα, μπορεί να πάρει σε ένα άτομο έως και μία ώρα. Το εργατικό κόστος αυξάνεται με το προσωπικό να πρέπει μερικές φορές να ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Σε ορισμένες εγκαταστάσεις η διαδικασία αυτή είναι αυτοματοποιημένη, αλλά η κατανάλωση ενέργειας είναι χαμηλή. 

Υπάρχει μια εναλλακτική λύση πιο ενεργειακά αποδοτική. Η λειτουργία αυτών των εφαρμογών με ρυθμιστές στροφών έχει ως αποτέλεσμα την άμεση εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Οποιαδήποτε διεργασία χρησιμοποιεί ηλεκτροκινητήρες μπορεί να έχει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων και λειτουργικά οφέλη με τη χρήση ρυθμιστών στροφών. Ίσως να θέλετε να εξετάσετε καλά τις δικές σας λειτουργίες και διεργασίες, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες ή μικρές είναι, για να δείτε πού μπορεί να σας βοηθήσει η στοχευμένη χρήση ρυθμιστών στροφών να αποκτήσετε ταχεία οικονομική απόσβεση και μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. 

ABB Drives energy efficiency portal

pictogram-variablespeeddriveandmotor-transparent30

Πώς ρυθμίζουν την ισχύ οι ρυθμιστές στροφώνώστε να προσαρμόζουν την ταχύτητα του κινητήρα σε αυτό που απαιτεί η κάθε διεργασία; 

1. Μετατρέπουν το εισερχόμενο εναλλασσόμενο ρεύμα σε συνεχές 
Η εισερχόμενη τριφασική ισχύς εναλλασσόμενου ρεύματος εισέρχεται σε έναν ανορθωτή που τη μετατρέπει σε ισχύ συνεχούς ρεύματος. 
2. Εξομαλύνει το κύμα συνεχούς ρεύματος 
Η ισχύς συνεχούς ρεύματος εισέρχεται σε πυκνωτές, εξομαλύνοντας το κύμα και παράγοντας μια καθαρή παροχή συνεχούς ρεύματος. 
3. Μετατροπή του συνεχούς ρεύματος σε μεταβλητό εναλλασσόμενο ρεύμα 
Ο ρυθμιστής στροφών μεταβλητής ταχύτητας υπολογίζει την απαιτούμενη τάση και το ρεύμα του κινητήρα. Στη συνέχεια, η ισχύς συνεχούς ρεύματος εισέρχεται σε έναν μετατροπέα που παράγει ισχύ εναλλασσόμενου ρεύματος με ακρίβεια στην τάση και το ρεύμα που απαιτούνται. 
4. Υπολογισμός και επανάληψη
Ο ρυθμιστής στροφών μεταβλητής ταχύτητας υπολογίζει και ρυθμίζει συνεχώς τη συχνότητα και την τάση παρέχοντας μόνο την ισχύ (ταχύτητα και ροπή) που χρειάζεται ο κινητήρας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εξοικονομήσετε μεγάλες ποσότητες ενέργειας. 

Δείτε το animation 
"Τι είναι ο ρυθμιστής στροφών μεταβλητής ταχύτητας";

pictogram-variablespeeddrive

Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από τους ρυθμιστές στροφών μεταβλητής ταχύτητας;

Μπορείτε να έχετε εξοικονόμηση σε... 

1. Ενέργεια 

2. Λειτουργικό κόστος 

3. Χρόνος διακοπής λειτουργίας 

4. Συντήρηση 

5. Πρώτες ύλες 

Γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ρυθμιστή στροφών; 

Οι ηλεκτροκινητήρες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, και της ζωής μας γενικότερα. Κινούν και λειτουργούν ουσιαστικά όλα όσα χρειαζόμαστε επαγγελματικά ή ιδιωτικά. 

Όλοι αυτοί οι κινητήρες λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια. Για να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να παρέχουν ροπή και ταχύτητα, χρειάζονται την αντίστοιχη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι αυτοί οι κινητήρες καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για να παρέχουν την απαιτούμενη ροπή ή ταχύτητα. Εάν αυτή η ροπή ή η ταχύτητα είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή, θα χρησιμοποιηθούν μηχανικοί έλεγχοι για την επιβράδυνση της μετατόπισης ή τον έλεγχο της παραγωγής. Το αποτέλεσμα είναι η αναποτελεσματικότητα, με πολλά υλικά και ενέργεια που σπαταλούνται. Η ταχύτητα του κινητήρα πρέπει να ταιριάζει ακριβώς με αυτήν που απαιτείται από τη διεργασία. Χωρίς τον καλύτερο τρόπο ελέγχου της ταχύτητας, σπαταλιέται πολλή ενέργεια και αυτό δεν είναι καλό για καμία επιχείρηση. 

Όταν χρησιμοποιείται ρυθμιστής στροφών μεταβλητής ταχύτητας, ελέγχεται είτε η ροπή είτε η ταχύτητα και μιλάμε για "έλεγχο ροπής" ή "έλεγχο ταχύτητας". Όταν ο  ρυθμιστής στροφών μεταβλητής ταχύτητας λειτουργεί σε λειτουργία ελέγχου ροπής, η ταχύτητα καθορίζεται από το φορτίο. Ομοίως, όταν λειτουργεί σε έλεγχο ταχύτητας, η ροπή καθορίζεται από το φορτίο. 

Μάθετε περισσότερα

4 λόγοι για να επενδύσετε σε ρυθμιστή στροφών ώστε να βελτιώσετε την ενεργειακή απόδοση 


pictogram-energyefficiency

Παρακάτω θα βρείτε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να επενδύσετε σε ρυθμιστή στροφών μεταβλητής ταχύτητας (VSD) για να βελτιώσετε την ενεργειακή απόδοση των διαφόρων εφαρμογών σας, όπως συστήματα αντλιών, ανεμιστήρων,  και συμπιεστών: 

1. Βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης 

Εξάλειψη της ανάγκης για χειροκίνητη εργασία, καθώς το σύστημα που ελέγχεται από τους κινητήρες μπορεί να αυτοματοποιηθεί, εξοικονομώντας έτσι εργατοώρες και κόστη εργασίας 

2. Εξοικονόμηση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος 

οι ρυθμιστές στροφών χρησιμοποιούν μόνο την απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας με τη λειτουργία των κινητήρων σε μερικό φορτίο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση έως και 50% της κατανάλωσης ενέργειας του συστήματος κίνησης 

3. Εξοικονόμηση κεφαλαιουχικών δαπανών 

η άμεση μείωση της ηλεκτρικής κατανάλωσης εξασφαλίζει γρήγορη οικονομική απόσβεση της επένδυσηςπρομήθειας ενός ρυθμιστή στροφών, σε εφαρμογές αντλιών και ανεμιστήρων ακόμη και εντός μηνών από την εγκατάσταση 

4. Εξοικονόμηση δαπανών συντήρησης και ανταλλακτικών 

με τους ρυθμιστές στροφών, η καταπόνηση του μηχανικού εξοπλισμού κατά την εκκίνηση και τη λειτουργία μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού 

Αυτού του είδους τα πολύτιμα κέρδη μπορούν να επιτευχθούν όχι μόνο σε μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις αλλά και σε μικρότερες εγκαταστάσεις. Μπορείτε να εκτιμήσετε τη δυνητική εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους που εξασφαλίζετε με τη χρήση ενός ρυθμιστή στροφών εναλλασσόμενου ρεύματος χαμηλής τάσης σε σύγκριση με παραδοσιακές μεθόδους ελέγχου, όπως ρυθμιστές και βαλβίδες, χρησιμοποιώντας το EnergySave Calculator για συμπιεστές, ανεμιστήρες και αντλίες. 

Energy saving calculator

saneago-water-picture Ένα από τα μεγαλύτερα γενικά έξοδά μας είναι τοκόστος ενέργειας για την διεργασία άντλησης νερού. Γνωρίζαμε ότι έπρεπε να μειώσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και η ΑΒΒ πρότεινε μια λύση που μας φάνηκε ελκυστική, βασισμένη σε έναν συνδυασμό ρυθμιστών στροφών, κινητήρων και ψηφιακών εργαλείων. Στη συνέχεια συνεργαστήκαμε για τη συστηματική υλοποίησή τους. 

Osmar Qualhato Junior, Energy Management Supervisor at Saneago
Μάθετε περισσότερα»

Οι ρυθμιστές στροφών μεταβλητής ταχύτητας της ΑΒΒ 


Οι ρυθμιστές στροφών μεταβλητής ταχύτητας της ΑΒΒ ελέγχουν την ταχύτητα των ηλεκτροκινητήρων ανάλογα με την εκάστοτε εργασία, εξοικονομώντας ενέργεια και βελτιώνοντας την απόδοση σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καταστήματα, γραφεία και σπίτια, σε όλο τον κόσμο. 

Η ΑΒΒ είναι ο κορυφαίος προμηθευτής ρυθμιστών στροφών  χαμηλής τάσης εναλλασσόμενου και συνεχούς ρεύματος και  ρυθμιστών στροφών μέσηςς τάσης υψηλής ισχύος, με ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων συστημάτων κίνησης που εκτείνεται σε ένα εύρος ισχύος, από 100 Watt έως 100 μεγαβάτ. 

Οι ηλεκτροκινητήρες της ΑΒΒ χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις περισσότερες βιομηχανίες και εφαρμογές, από μονοφασικά οικιακά και εμπορικά κτίρια μέχρι τεράστια αμιγώς ηλεκτρικά συστήματα κίνησης που τροφοδοτούν ολόκληρες μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου και γιγαντιαίους κινητήρες μύλων χωρίς γρανάζια που λιώνουν το μετάλλευμα και τα ορυκτά σε μικρότερα κομμάτια στα ορυχεία και τις μονάδες επεξεργασίας. 

ABB_picto_48x48_04_arrow_right


Ρυθμιστές στροφών μεταβλητής ταχύτητας της ΑΒΒ 

Μάθετε περισσότερα για τους ρυθμιστές στροφών και τις λύσεις μας, διαβάστε παραδείγματα πελατών και ιστορίες  

 

Μάθετε περισσότερα

ABB_picto_48x48_04_arrow_right


Ρυθμιστές στροφών εναλλασσόμενου ρεύματος χαμηλής τάσης 

Αυξήστε την παραγωγικότητα των διεργασιών σας, βελτιώστε την ενεργειακή απόδοση και μειώστε το κόστος συντήρησης

Μάθετε περισσότερα

ABB_picto_48x48_04_arrow_right

Ρυθμιστές στροφών εναλλασσόμενου ρεύματος μέσης τάσης 

Κορυφαίος διεθνής προμηθευτής ρυθμιστών στροφών  εναλλασσόμενου ρεύματος μέσης τάσης στην περιοχή από 250 kW έως περισσότερα από 100 MW 

Μάθετε περισσότερα

ABB_picto_48x48_04_arrow_right


Ρυθμιστές στροφών συνεχούς ρεύματος 

Η ευελιξία για να σχεδιάσετε τη μηχανή ή τη βιομηχανική σας διεργασία ώστε να επωφεληθείτε μέγιστα από αυτή  

Μάθετε περισσότερα

  • Contact us

    Submit your inquiry and we will contact you

    Contact us
Select region / language