Global site

En sanslös åktur för spänningssökare där ABB:s frekvensomriktare håller alla trygga

Nya Loke på Liseberg genererar 4G-krafter och går i över 100 km/h. ABB:s frekvensomriktare håller allt under säker kontroll.

Dela sidan

Under 140 spänningsfyllda sekunder får skrikande passagerare på attraktionen Loke på Liseberg i Göteborg uppleva den hisnande känslan av att faktiskt flyga genom luften i viktlöst tillstånd. Med pendlingsrörelsen och den snabba rotationen kastas 40 åkande nästan upp och ned samtidigt som de snurras runt i 360°. I nedåtgungningen utsätts de för otroliga 4G-krafter på hela fyra gånger jordens normala dragningskraft samtidigt som man uppnår en hastighet på över 100 km/h. När Loke stannar är de leende, adrenalinfyllda passagerarna helt klart nöjda.
 
”Det var fantastiskt kul!” säger en extatisk Anna Bjerne när hon klättrar ur Loke. ”Det är helt otroligt när man snurrar runt där uppe och kroppen lyfts lite ur sätet. Man känner tusentals fjärilar i magen!”

Att erbjuda dessa åkattraktioner på ett säkert sätt är inte någon enkel uppgift. Även om tekniken bakom kulisserna är något de flesta aldrig ägnar en tanke, spelar ABB:s frekvensomriktare en viktig roll när det gäller att hålla igång attraktionen på ett säkert och effektivt sätt.

Intamin Amusement Rides-koncernen är världsledande inom nöjesparksattraktioner och bygger en lång rad åkattraktioner runt om i världen. Systerbolaget Inautec från Schweiz ansvarar för att installera och driftsätta attraktionerna. Stephan Siegrist, vd för Inautec, gillar hur ABB:s omriktare håller allt under kontroll så attraktionen kan köras säkert och med stor precision samtidigt som konstruktionen hålls enkel.

En enda stor motor ersätter flera mindre

”Den senaste ABB-frekvensomriktaren – den kraftfulla återmatande frekvensomriktaren ACS880-17 med positionsstyrning – passar perfekt in i vår nya designstrategi för åkattraktionerna”, säger Stephan. ”Nu kan vi minska antalet motorer som behövs till endast en. Genom att välja en enda starkare motor har vi minskat komplexiteten i systemet eftersom vi då slipper ha flera växellådor och kodare. Detta både förenklar konstruktionen och förbättrar tillförlitligheten.”

Säkerhet är ett viktigt område där Stephan ser stora fördelar eftersom ABB:s frekvensomriktare har integrerade säkerhetsfunktioner som uppfyller de strängaste globala säkerhetsnormerna. ”Vi får mängder av fördelar med de integrerade säkerhetsfunktionerna”, förklarar Stephan, ” eftersom de snabbar upp vår utvecklingstid och vårt installationsarbete där vi slipper separat programmering och krångel med omdragning av kablage.”

Framröstad som bäst i Europa 2018

Tekniken bakom kulisserna betyder självklart ingenting om inte attraktionen drar till sig publik och ger spännande upplevelser. ”Åkarna älskar Loke!” utbrister Kenneth Berndtsson, chef för teknik och säkerhet på Liseberg som har 3,2 miljoner besökare per år. Loke blev framröstad som Europas "Best Thrill Ride 2018" av nöjesparkstidskriften Kirmes & Park Revue.

Den nya frekvensomriktarens inbyggda rörelsestyrprogramvara ger också en superexakt positionering av sätena när åkturen tar slut så att passagerarna snabbt kan stiga av och på. ”Den noggranna positionen snabbar upp processen för av- och påstigning”, förklarar Kenneth, ”och det innebär högre intäkter för parken.”

Återför energi istället för att slösa bort den

Ytterligare ett positivt resultat av att använda ABB:s återmatande frekvensomriktare är de energibesparingar som, enligt Kenneth, uppnås genom att man återför bromsenergin till elnätet när attraktionen saktar ned. ”Nu har vi ett enklare system och för varje åktur vi kör återför vi 1,4 kWh energi till elnätet. På så sätt sparar vi pengar och detta hjälper oss också att uppnå våra hållbarhetsmål.”

De vikigaste kraven för åkattraktionen Loke är säkerhet, energieffektivitet och exakt återpositionering för snabb av- och påstigning. ABB:s ACS880 levererar alla tre.

Fakta

                       
Kund

Inautec GmbH

Plats Liseberg i Göteborg
Bransch Åkattraktioner på nöjesfält
Leverans ACS880-17 återmatande frekvensomriktare med integrerade säkerhetsfunktioner
Framgångsfaktorer Pålitlig drift, effektivitet och säkerhet

Den återmatande funktionen i frekvensomriktaren ACS880 återför bromsenergin till elnätet. Varje åktur återför 1,4 kWh energi ut i nätet.

Loke genererar 4G-krafter så passagerarna flyger genom luften i viktlöst tillstånd. ABB:s frekvensomriktare håller allt under säker kontroll.

Läs mer

  • Kontakta oss

    Skicka in din förfrågan så kontaktar vi dig

    Kontakta oss