Αυτές οι μικρές συσκευές που σώζουν ζωές, βρίσκονται σε κάθε σπίτι. Παρόλα αυτά, λίγοι από εμάς γνωρίζουμε τον σημαντικότατο ρόλο που επιτελούν εξασφαλίζοντας ασφάλεια σε κάθε χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μικροαυτόματοι διακόπτες –γνωστοί για την αξιοπιστία που προσφέρουν- διακόπτουν τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος προς την εγκατάσταση σε περίπτωση σφάλματος (βραχυκύκλωμα ή υπερφόρτιση) με σκοπό την προστασία ανθρώπων και εξοπλισμού, Όπως ακριβώς ένα φανάρι που μένει πράσινο για να συνεχίζεται ανεμπόδιστα η κυκλοφορία αλλά γίνεται κόκκινο για να σταματήσει η ροή.
Μια μοναδική ευρεσιτεχνία που συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής
Φέτος, η ΑΒΒ γιορτάζει τα 90 χρόνια από την κατοχύρωση της πατέντας για τους μικροαυτόματους διακόπτες. Ο Hugo Stotz πρώτος το 1923 συνδύασε σε μια συσκευή ένα θερμικό και ένα μαγνητικό στοιχείο προστασίας, κατοχυρώνοντας τον πρώτο διακόπτη με αυτόματη ενεργοποίηση. Στην ουσία λοιπόν δημιούργησε μια συσκευή που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά για την απενεργοποίηση υψηλών ρευμάτων, χωρίς όμως να καταστρέφεται η ασφάλεια της. Για τη συσκευή του αυτή το 1924 έλαβε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Χωρίς την ανακάλυψη αυτή του Hugo Stotz ο κόσμος της ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουμε σήμερα, αφού σε κάθε σφάλμα υπερφόρτισης θα έπρεπε να αντικαθιστούμε το μέσο προστασίας (ασφάλεια τήξεως).Λόγω αυτού του μικροαυτόματου διακόπτη, ο υπολογιστής σας, η τηλεόραση, το ψυγείο και άλλες συσκευές, μπορούν να λειτουργούν με ασφάλεια για πολλά χρόνια, αφού τυχόν επιβλαβή ρεύματα ανιχνεύονται από αυτόν και στιγμιαία διακόπτεται η τροφοδοσία τους. Άρα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε εσείς είναι όταν «πέφτει» ο διακόπτης, να τον ανεβάζετε πάλι στο ΟΝ.
1 δις λόγοι για να είμαστε υπερήφανοι
Σήμερα, συνεχίζοντας την παράδοση της καινοτομίας και της προσήλωσης στην υψηλή ποιότητα παραγωγής, στις εγκαταστάσεις της ABB STOTZ-KONTAKT σχεδιάζονται και παράγονται οικογένειες προϊόντων για έλεγχο και προστασία ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Μόνο πέρυσι, η ABB STOTZ-KONTAKT κατασκεύασε περίπου 42 εκατ. μικροαυτόματους διακόπτες στο εργοστάσιό της στη Χαϊδελβέργη. Από την έναρξη της παραγωγής, το 1928, έχουν κατασκευαστεί περισσότεροι από 950 εκατ. διακόπτες και αναμένεται ότι το 2015 ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει το ένα δις.
1. 1923 - Ο πρώτος μικροαυτόματος διακόπτης ισχύος (MCB) | 2. 1928 - MCB παλαιού τύπου με K-χαρακτηριστική για ηλεκτροκινητήρες | 3. 1957 -- S201-K4, MCB παλαιού τύπου υψηλής απόδοσης | 4. 1961 - MCB S161 παλαιού τύπου | 5. 2012 MCB από System pro M compact S200 |
Ταχύτερος από το «ανοιγοκλείσιμο» του ματιού
Οι μικροαυτόματοι διακόπτες της ΑΒΒ ενεργοποιούνται σε περίπτωση βραχυκυκλώματος ή υπερφόρτωσης μέσα σε 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου, διακόπτοντας με ασφάλεια τη ροή του ρεύματος. Όταν συμβαίνει αυτό, ο διακόπτης εκτίθεται σε θερμότητα που κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 6.000 βαθμών Κελσίου, ικανή να λιώσει ακόμα και πετρώματα. Εντούτοις αντιδρά με ευκολία 10 φορές πιο γρήγορα από το «ανοιγοκλείσιμο» του ματιού. Έτσι εξασφαλίζουμε πάντοτε απόλυτη ασφάλεια και λειτουργικότητα για κάθε εγκατάσταση.