Todellinen älytalo Villa Mikael

free@home toimii esteettömässä kodissa

Tuusulan asuntomessujen kohde Villa Mikael on todellinen älytalo. Yhteisöllinen asumisratkaisu Villa Mikael ja Villa Sanni on suunniteltu huolella niin, että Mikael Turtiainen voi elää aidosti esteettömässä kodissaan ja samassa pihapiirissä hänen henkilökohtainen avustajansa  Sanni puolisonsa kanssa omassa kodissaan. ABB:n free@home-kotiautomaation älykkyys tukee molempien kotien omatoimisuutta ja aktiivista arkea.

Mikael Turtiaisen isä Petri Turtiainen toivottaa vierailijat tervetulleiksi Villa Mikaeliin. Pääsisäänkäynti on komea. Lasinen, sähkökäyttöinen liukuovi on kaunis kokonaisuus talon julkisivulla.  Oven vieressä on ABB:n Welcome -ovipuhelinjärjestelmä. Kotiautomaation avulla vaikuttavan näköinen ovi liukuu pehmeästi auki ja ovelta avautuu näkymä avaraan eteishalliin.

”Sähkökäyttöinen liukuovi on hyvä esimerkki tämän kodin esteettömyydestä. Se on toimivaa, älykästä ja esteettistä”, Petri Turtiainen sanoo.

Sama periaate näkyy kaikkialla Villa Mikaelissa. Kodin suunnittelussa lähtökohtana on ollut myös monikäyttöisyys. Esimerkiksi avara eteishalli toimii myös apuvälinevarastona, jossa voi säilyttää esimerkiksi ulkona käytettävää sähköskootteria.

Tutustu Villa Mikaelin älykkäisiin ratkaisuihin virtuaalisilla Asuntomessuilla.

Virtuaalikierros

Saat ajankohtaista tietoa ratkaisuista, uutuuksista ja tapahtumistamme.

Tilaa uutiskirje

Villa Mikael esittelyssä
 
Huvila & Huussi Asuntomessuilla

-ohjelmassa Nelosella 16.11. alkaen!

free@home toimii ääniohjauksella Alexan avulla

Mikael Turtiainen vammautui vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa erittäin vakavasti. Hän on kuntoutunut ennusteita uhmaten ja opetellut kaiken uudelleen. Uudessa kodissa tuetaan arjen asumisen lisäksi myös kuntoutumista, joka jatkuu nyt omassa kodissa.

Eteishallista pääseekin suoraan monitoimitilaan, joka toimii niin kuntoutus- ja musiikkistudiona kuin saunan pukuhuoneena. Avarasta tilasta avautuvat liukuovet myös sisäpihan kesäkeittiöön, joten huoneella on varmasti käyttöä myös silloin, kun pihalla kestitään vieraita.

Petri Turtiainen osoittaa katto palkkeja kohti: ”Tuolla näkyy Alexan mikrofoni, jonka kautta free@home toimii ääniohjauksella".

Amazonin pilvipohjainen Alexa -järjestelmän ääniohjaus tuokin free@home -toimintoihin uudenlaista esteetöntä älykkyyttä. Sen avulla voidaan ohjata esimerkiksi valaistusta, ikkunakaihtimia, liukuovia, lämmitystä ja luoda kotiin erilaisia tilanteita. Mikael Turtiaiselle ääniohjaus tuo helppokäyttöisyyden lisäksi myös turvaa. Sen avulla hän voi pyytää apua myös vuorossa olevalta avustajalta.

”Totta kai turvallisuus on kaiken lähtökohta. Esimerkiksi kotiautomaation toimivuus turvataan omalla vara-akustolla, jos sähköt jostakin syystä katkeavat”, Petri Turtiainen kertoo. Ääniohjauksen etu on myös se, ettei ohjauspaneeleita tarvitse kaikkien kosketella. Toki talossa on myös ohjauspaneelit ja painikkeet, joita esimerkiksi vieraat voivat käyttää.

Kotiautomaatio tukee kodin aistiesteettömyyttä

Vila Mikaelissa ei ole kynnyksiä ja kodin oviaukot ovat leveät, mutta esteettömyys tarkoittaa muutakin. Koti on suunniteltu mahdollisimman aistiesteettömäksi. Se tarkoittaa, että esimerkiksi lattiapinnan kuviointi ohjaa kulkusuuntaa ja eri huoneet ovat erivärisiä.

Asunnon valaistuksella – valon määrällä ja värilämpötilalla – on merkitystä aistiesteettömyyden aikaansaamisessa. free@home:n oman sääaseman asetusten avulla kodin valaistusta voidaan ohjata automaattisesti niin, että valaistus tukee aistiesteettömyyttä.

Villa Mikaelin valaisimista suurin osa antaa epäsuoraa valoa, joten valaistus on miellyttävä ja esteettinen – ja samaan aikaan esteetön.

”Aistiesteettömyys tarkoittaa, että tilassa on helppo olla eikä aikaa ja energiaa kulu häiriötekijöihin ja niiden poistamiseen”, Petri Turtiainen kertoo.

free@home-automaation avulla on suhteellisen helppo pitää valaistus ja värilämpötilat eri tiloissa vakiona. ”free@home antaa paljon mahdollisuuksia. Meitä miellytti erityisesti se, että siihen voi integroida erilaisia asioita, kuten Alexan ääniohjauksen, HUE-värivalot, ilmalämpöpumput ja HomeConnect-kodinkoneet. Uskon, että järjestelmän tulee tulevaisuudessa vielä kehittymään”, Petri Turtiainen sanoo.

Hän kertoo, että Villa Mikaeliin valittiin free@home juuri sen monipuolisuuden ja samalla helppokäyttöisyyden vuoksi. ”free@home-kotiautomaatioon voi ihan itse lisätä erilaisia tilanteita eli aina ei tarvitse kutsua sähkömiestä paikalle. Tällainenkin helpottaa elämää paljon”, hän jatkaa.

Elämää helpottavaa ekstraa – koiralle oma automaattiluukku

Petri Turtiainen uskoo, että kotiautomaation avulla pystytään tulevaisuudessa luomaan asumismukavuutta niin esteettömiin kuin ihan tavallisiinkin koteihin.

”Villa Mikaelissa kotiautomaatiota on hyödynnetty niin paljon kuin vain olemme keksineet. Se tuo asumismukavuutta, turvallisuutta ja käytännöllisyyttä”, hän sanoo.

Hyvä esimerkki käytännöllisyydestä on esimerkiksi sijainti-toiminallisuus. Sen avulla koti siirtyy automaattisesti ”Poissa”-tilaan, kun perheen kännykät lähtevät omistajiensa taskuissa päivittäisille asiointimatkoilleen. Vastaavasti kotia lähestyttäessä ”Kotona”-tilanne aktivoituu automaattisesti. ”Sijainti”-toiminallisuus perustuu kännyköiden tukiasemien paikannustietoon eikä näin kuluta ylimääräisesti akkua.

Toki Villa Mikaelissa on hyvin paljon sellaista ekstraa, jota tavalliseen kotiin ei ehkä ensimmäiseksi hankita. Yksi sellainen on Mikael Turtiaisen avustajakoiralle Kingille suunniteltu koiraluukku. Koira pääsee sisäpihalle ja sieltä takaisin sisään itsenäisesti. Koiranluukku aukeaa, kun King tuo kuononsa lähelle sisällä olevaa lähestymiskytkintä. ”Se oppi sen ihan muutamassa minuutissa”, Petri Turtiainen kertoo.

Takaisin sisään koira pääsee, kun luukun ulkopuolella oleva RFID-tunnistin tunnistaa koiran kaulapannassa olevan sirun. Näin kotiin ei pääse kutsumattomia eläinvieraita.

Itse luukku on toteutettu samalla tekniikalla kuin autontallin ovet. ”Valmistajan mukaan ovi on pienin, mitä he ovat koskaan valmistaneet, juuri labradorinnoutaja Kingille sopivan kokoinen.”

Lisää kuvia kohteesta

Tutustu myös

  • Yhteydenotto

    Lähetä viesti, niin otamme sinuun yhteyttä

    Ota yhteyttä
Select region / language