Creatief voedsel produceren met adaptieve systemen

Bas Michielsen | B&R industriële automatisering

De voedingsmiddelenindustrie is een sector waar creatief vermogen wordt beloond. Eenvoudig omdat de huidige consument de aandacht wil. Via een etiket met zijn eigen naam erop bijvoorbeeld. Of door een ruime keuze uit steeds weer een andere, verse gezonde kant-en-klaar maaltijd. Wie kan achterhalen wat de consument morgen wil hebben, is spekkoper. Míts hij natuurlijk over een machine beschikt die binnen deze korte tijd het nieuwe creatieve idee kan vormgeven.

Machines die snel en efficiënt zijn aan te passen aan steeds weer nieuwe wensen en eisen van de consument worden ‘adaptieve machines’ genoemd. “Het is echt een trend van de afgelopen jaren”, weet sales manager Bas Michielsen van B&R industriële automatisering. “Deze hangt samen met een consument die op andere vlakken steeds meer gewend raakt aan het feit dat hij een product exact zo kan bestellen of verkrijgen als hij zelf wil. Zijn schoenen kunnen precies in de gewenste kleur met zijn eigen naam erop besteld worden, waarom kan hij dan geen eten bestellen volgens zijn eigen voorkeuren?.” 

Deze trend sijpelt ook door in de voedingsmiddelenindustrie waar de behoefte van de consument aan steeds weer andere producten serieuze vormen begint aan te nemen. Waar je vroeger grote batches produceerde in een minimaal aantal variaties, zijn het juist deze variaties die in de huidige tijd het verschil maken tussen succesvol zijn of niet.

Divers produceren, snel wisselen
Deze trend legt een nieuwe druk op de machinebouwer en stelt eisen aan de machine zelf. “Deze moeten bijvoorbeeld geschikt zijn voor het verwerken van verschillende producten met dito eigenschappen en snel zijn te reinigen bij wisselingen”, legt Michielsen uit. Nog meer variatiewisselingen zijn gaande in de verpakking van het product. Dit vraagt om flexibele handlingsystemen die traploos zijn aan te passen aan de specifieke vorm en afmetingen. Een combinatie van vision en robotica leidt tot de ultieme oplossing die op afstand herkent welk product er met welke snelheid aankomt en waar deze naartoe moet.

Ook besturingssoftware speelt een belangrijke rol omdat hierin per product de bijbehorende machine-instellingen zijn op te nemen. Bij de overgang naar een volgend product is het dan voldoende om het betreffende recept te kiezen op basis waarvan automatisch de nieuwe instellingen in de machine worden doorgevoerd.

Michielsen: “Daarbij is het zaak om bij het ontwerp van de machine bepaalde ‘beslissingen’ zo ver mogelijk achterin de lijn te leggen. Een gepersonaliseerd etiket is bijvoorbeeld op te lossen door bij aanvang van de productielijn een groot magazijn met verschillende etiketten te plaatsen en daaruit steeds de juiste te ‘picken’.” Handiger is het om aan het eind van de lijn het etiket volledig naar wens te printen, eventueel te snijden en vervolgens op te plakken.

De app-generatie
Minimaal even belangrijk is de aandacht voor de medewerkers die de machine uiteindelijk moeten bedienen. Wanneer er immers zóveel variaties mogelijk zijn, moet de betreffende operator de machine zo intuïtief mogelijk kunnen bedienen. Met eenduidige pictogrammen, het gebruik van app-achtige besturingen en een voortdurende terugkoppeling over het eindresultaat in combinatie met een tracking systeem zet de voedingsmiddelenindustrie de benodigde stappen.

“Digitalisering is hierbij onmisbaar”, besluit Bas Michielsen. “Niet alleen in het kader van de werking en bediening van de machine zelf, maar ook in het voortraject tijdens het ontwerp. Simulatiesoftware en digital twins maken het bijvoorbeeld mogelijk om je software al te ontwerpen nog voordat je machine gebouwd is. En het verzamelen van data tijdens het gebruik van de machine geeft weer informatie over de werking en het gebruik ervan. De basis voor een volgende ontwikkeling.”

Bas Michielsen was één van de sprekers op de ABB Food & Beverage Expert Day op 5 februari 2020.

Graag praten wij ook met u verder over uw uitdagingen in de Food & Beverage Industrie. Wilt u weten waar uw kansen liggen? Wilt u meer informatie of wilt u van gedachten wisselen over mogelijke oplossingen voor uw project? Bel of mail ons gerust: Bas Michielsen 06 535 413 94 of bas.michielsen@br-automation.com

Meer informatie?


Bas Michielsen
Sales manager van B&R industriële automatisering
Mobile +31 6 535 413 94  
Email: bas.michielsen@br-automation.com
Website: solutions.abb/nl-food-beverage
Website: https://www.br-automation.com/adaptive/
  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language