Voedselveiligheid en detectie

Laura Smits | ABB Electrification

Ad van den Berg | Mettler Toledo

Voorkomen is in alle gevallen beter dan genezen. Dat geldt zeker in de voedingsmiddelenindustrie waar een scala aan maatregelen moet voorkomen dat verontreinigingen in het eindproduct terecht komen. Wanneer dit onverhoopt tóch gebeurt – bijvoorbeeld door onderhoud, verontreiniging in grondstoffen of menselijke fouten – is het van belang de verontreiniging zo snel mogelijk te detecteren. Hiervoor staan verschillende technieken ter beschikking die zo een bijdrage leveren aan de voedselveiligheid en de gevreesde ‘terugroepacties’ voorkomen.

Binnen de voedingsmiddelenindustrie zijn enkele belangrijke trends vast te stellen die uiteindelijk invloed kunnen hebben op de voedselveiligheid. Laura Smits is product marketing specialist ‘Installation Products’ en geeft aan: “Een noodzakelijke verhoging van productie, een bredere variëteit van producten en de wens om efficiënt te produceren, leidt bij bedrijven vaker tot de noodzaak productielijnen aan te passen. Dit verhoogt echter ook de kans op verontreinigingen in de vorm van onder andere persoonlijke bezittingen, gereedschappen en onderdelen die tijdens de omstel- en onderhoudswerkzaamheden worden gebruikt. 

Detectietechnieken
Om dit type vervuiling tijdig te detecteren en terugroepacties te voorkomen, zijn diverse technieken beschikbaar. De meest gebruikte zijn visuele controle en metaaldetectie. 

Visuele controle
Visuele controle is één van de meest primaire vormen van detectie. Hiermee zijn vooral de grotere, goed zichtbare delen te detecteren of delen die zich qua kleur onderscheiden. ABB maakt gebruik van dit gegeven door Ty-Rap® te ontwikkelen die zowel via metaal- en röntgen áls visuele detectie goed zijn te herkennen. Hiermee zijn ze relatief veilig toe te passen door onderhoudsmedewerkers en elektromonteurs. 

De detecteerbaarheid wordt gerealiseerd door de hoeveelheid metalen deeltjes in de polyamide en door de kleur blauw; een kleur die in de voedingsmiddelenindustrie praktisch niet voorkomt en hiermee extra opvalt. De verschillende eigenschappen maken het gebruik van deze elementen in hightech toepassingen goed mogelijk.


Metaaldetectie
Het detecteren van deze Ty-Rap® op basis van het aanwezige metaal is mogelijk met speciale metaaldetectoren. Ad van den Berg is accountmanager OEM Benelux bij Mettler Toledo en leverancier van onder meer Safeline metaaldetectoren. “Door de elektrische geleidbaarheid en magnetische eigenschappen, zijn metalen bij uitstek materialen die je goed kunt detecteren”, geeft hij aan. “Niet alleen het metaal van deze Ty-Rap®, maar ook ferro en andere non-ferro producten. Dit met een minimum aan valse detecties. Deze verontreinigingen zijn verder – zonder het proces direct stil te zetten –uit de productstroom te verwijderen. Dit betekent dat verlies in tijd en product zoveel mogelijk wordt beperkt.”

Verzekering
De huidige ontwikkelingen ten aanzien van metaaldetectoren bieden bovendien meer voordelen dan uitsluitend detectie. Doordat de apparaten gedurende hun werking automatisch data verzamelen en opslaan, bouwt de eindgebruiker een historie waarin alle detectiegegevens zijn opgenomen. Hiermee kan hij trends vaststellen, optimalisaties doorvoeren en – indien nodig – aantonen dat er gedurende een bepaalde tijdsspanne continu is gecontroleerd en dat het apparaat hierbij geen bijzonderheden heeft opgemerkt. Van den Berg: “In deze tijd met zeer strenge wet- en regelgeving maar bovendien de kracht van ‘social media’, is een metaaldetector sec gezien te beschouwen als ‘verzekering’.”

Ad van den Berg en Laura Smits waren beiden sprekers op de ABB Food & Beverage Expert Day op 5 februari 2020.

Graag praten wij ook met u verder over uw uitdagingen in de Food & Beverage Industrie. Wilt u weten waar uw kansen liggen? Wilt u meer informatie of wilt u van gedachten wisselen over mogelijke oplossingen voor uw project? Bel of mail ons gerust: Laura Smits 06 390 032 27 of Laura.smits@nl.abb.com .

Meer informatie?


Laura Smits
Product Marketing Specialist
Mobile +31 6 390 032 27
Email:  laura.smits@nl.abb.com
Website: solutions.abb/nl-food-beverage
  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language