Nederlandse machinebouwers spelen wereldwijd een rol van betekenis wanneer het gaat om levering aan de voedingsmiddelenindustrie. Bedrijven die exporteren naar landen als de Verenigde Staten en Canada hebben daarbij te maken met extra uitdagingen; bijvoorbeeld ten aanzien van de wet- en regelgeving en de bijbehorende inspecties door de Authority Having Jurisdiction (AHJ). Peter Hoogerdijk weet als Senior Staff Engineer bij UL exact waar de aandachtpunten liggen.
Voor landen in de Europese Unie geldt ‘eenvoudig’ de Machinerichtlijn. Machines die aan deze Richtlijn voldoen, zijn vrij te verhandelen binnen de EU. Bij levering aan andere landen gelden echter andere regels. Bedrijven die leveren aan de Verenigde Staten en Canada hebben bijvoorbeeld te maken met de UL 2011 (NFPA79). Deze norm is een verzameling eisen en richtlijnen voor de veilige elektrotechnische uitrusting van machines die in deze landen in gebruik worden genomen.
Steeds vaker wordt vanuit deze landen de eis gesteld dat machines volledig UL-gecertificeerd zijn voordat ze ook maar een ‘voet’ aan wal zetten. Peter Hoogerdijk: “Er zijn zeker bedrijven die machines ongecertificeerd leveren. Áls er dan echter iets gebeurt, heeft de producent en leverancier toch wel een serieus probleem ten aanzien van productaansprakelijkheid. Daarbij weet iedereen welke bedragen er in de Verenigde Staten aan claims kunnen hangen en is meteen het nut en de noodzaak van vooraf certificeren duidelijk.”
Opties voor UL-certificatie
Om de tijd te verkorten die nodig is om machines geschikt te maken voor export naar de Verenigde Staten en Canada, is gebruik te maken van de producten en diensten van UL. Er is daarbij keuze uit een drietal testtrajecten.
Het eerste traject (Machine Shop Program) is afgestemd op bedrijven die grotere aantallen machines maken en deze exporteren. Hierbij wordt het bedrijf eenmalig gecertificeerd waarmee het bevoegd is om zelf het UL-Label aan te brengen conform UL 2011 en NFPA 79. Dit biedt hen uiteraard een maximale flexibiliteit in het ontwerpen en exporteren.
In het tweede traject (Machine Certification) wordt een specifieke machine of machinelijn beoordeeld en gecertificeerd. Hierna kan de producent deze machines in serie gaan produceren en exporteren. Peter Hoogerdijk: “Deze bedrijven worden vier keer per jaar – onaangekondigd – bezocht en gecontroleerd of de geproduceerde machine nog voldoet aan de eerder goedgekeurde versie.”
Een derde traject (Limited Production Certification) is projectmatig en betreft de eenmalige beoordeling en certificering van een machine of een groep machines.
Database
Tevens is door UL een database opgebouwd waarin uitsluitend UL-gecertificeerde producten en componenten zijn opgenomen. Deze database (https://iq.ulprospector.com) is gratis toegankelijk en bespaart onder andere op de tijd die nodig is om tijdens het engineeringproces de juiste componenten te selecteren. Peter Hoogerdijk: “Aandacht voor deze materie loont in alle gevallen. Het geeft letterlijk een geldig paspoort voor de Verenigde Staten en Canada en hiermee een goede juridische basis voor alle gevallen waarin zich toch calamiteiten voordoen.”
Graag praten wij ook met u verder over uw uitdagingen in de Food & Beverage Industrie. Wilt u weten waar uw kansen liggen? Wilt u meer informatie of wilt u van gedachten wisselen over mogelijke oplossingen voor uw project. Bel of mail ons gerust: Erik Stam 06 53 69 93 85 of erik.stam@nl.abb.com