Sandor Darretta (ABB E-mobility): ‘2025 is het punt dat er een omschakeling komt’

De onlangs geïntroduceerde HVC360 is een flexibele laadoplossing met 360 kW vermogen dat in één keer geleverd kan worden of gelijkmatig verdeeld kan worden over meerdere laadpunten.

“Met de invoer van de zero emissie zones na 2025 in steden als Amsterdam, Den Haag en Apeldoorn staan bedrijven enorm onder druk om hun mobiliteitsaanpak te herzien.” Aan het woord is Sandor Darretta. Hij is als Global Segment Manager E-Truck werkzaam bij ABB E-mobility, solutions provider die logistieke bedrijven begeleidt bij de elektrificatie van wagenparken. Want dat daar meer bij komt kijken dan het aanschaffen een EV (Electric Vehicle) en een lader is een ding wat zeker is.

“We hebben te maken met een overwegend traditionele sector waarin kleine bedrijven de meerderheid vormen”, begint Darretta. “Deze bedrijven laten zien dat ze openstaan voor de transitie naar EV’s, maar dit is natuurlijk niet hun core business. Hierin is voor ons een rol weggelegd om hulp te bieden.”

Delftse startup

ABB E-mobility is voortgekomen uit het succesvolle Epyon, een Delftse startup die in 2011 werd overgenomen door ABB, wereldwijde marktleider in elektrotechniek. In Delft is de grootste R&D locatie van het bedrijf gehuisvest waar ruim 150 mensen van verschillende nationaliteiten werken aan laadoplossingen voor elektrische voertuigen. Het aanbod omvat een breed portfolio van AC- en DC-laders, een reeks diensten en geavanceerde oplossingen voor energie- en wagenparkbeheer.

Frustrerend

Darretta denkt dat het vaak al mis gaat tijdens het aankoopproces. “In veel gevallen beginnen transportondernemers enthousiast met het aanschaffen van een of meerdere elektrische vrachtwagens. Dit is echter maar de helft van het verhaal aangezien een aansluiting op het elektriciteitsnet onmisbaar is. Helaas zien we nog te vaak voorbeelden waarbij bedrijven veel moeite hebben om de aansluiting tot stand te brengen. Dat kan soms jaren duren wat erg frustrerend is.”

Wat is dan wel de juiste route om de transitie aan te lopen? Volgens Darretta begint het met een gedegen analyse van de routes die er dagelijks gereden worden. Hier rolt vervolgens een advies uit, waarbij ABB E-mobility primair redeneert vanuit de oplossing en pas in tweede instantie vanuit de hardware. “Stel, een ondernemer koopt zes elektrische trucks en bestelt er zes 350 kW-laders bij. In negen van de tien gevallen is de capaciteit van die zes laders overbodig en is een kleinere netaansluiting ook voldoende. Wij analyseren dit en stellen de juiste oplossing voor zodat bedrijven zich kunnen focussen op hun kernactiviteiten.”

Schaalbare depotoplossing

Voor het slim omgaan met de beschikbare energie ontwikkelt ABB E-mobility verschillende laadinnovaties. Een daarvan is de onlangs geïntroduceerde HVC360, een flexibele laadoplossing met 360 kW vermogen dat afhankelijk van de behoefte in één keer geleverd kan worden of gelijkmatig verdeeld kan worden over meerdere laadpunten. De lader, waarop vier laadstations aangesloten kunnen worden met een afstand van 100 meter tussen elk laadstation en de voedingskast, is ook beschikbaar als overhead constructie.

“Tachtig procent van de vrachtwagens in Nederland legt gemiddeld minder dan 350 kilometer per dag af. Negentig procent daarvan zal, kijkend naar de actieradius van de nieuwste generatie e-trucks, op eigen terrein gaan laden”, verklaart Darretta. “Met name voor deze doelgroep is de HVC360 interessant. Bovendien is het een schaalbare depotoplossing, waarmee gemakkelijk opgeschaald kan worden naar meerdere voertuigen.”


Sandor Darretta is Global Segment Manager E-Truck bij ABB E-mobility. “Met de invoer van de zero emissie zones na 2025 staan bedrijven enorm onder druk om hun mobiliteitsaanpak te herzien.”

Oegema Transport uit Dedemsvaart realiseerde deze zomer in samenwerking met ABB een eigen laadplein.

Oegema Transport

Een van de bedrijven die de nieuwste laadoplossing HVC360 in gebruik heeft, is Oegema Transport. Afgelopen zomer werd op het terrein in Dedemsvaart een laadplein gerealiseerd voor het opladen van meerdere elektrische trucks. De transporteur, met een 320 eenheden tellend wagenpark, nam in december 2022 de eerste elektrische bakwagen in gebruik en heeft inmiddels zeven voertuigen met een stekker, die flexibel opgeladen kunnen worden met de nieuwste lader van ABB E-mobility. “Wij waren op zoek naar een slimme oplossing waarmee we ‘s nachts met relatief weinig vermogen meerdere trucks tegelijkertijd kunnen laden en datzelfde vermogen overdag kunnen bundelen naar één of twee palen met 180 of zelfs 250 kW vermogen om snel te kunnen laden. Hiervoor kwamen we al snel bij ABB E-mobility uit”, vertelt wagenparkbeheerder Erwin Jacobs.

Jacobs is er trots op dat Oegema Transport de depotoplossing als eerste in Nederland in gebruik nam en heeft stevige ambities kijkend naar de elektrificatie van het wagenpark. “Ik ga ervan uit dat ABB E-mobility een belangrijke rol blijft spelen wanneer we gaan opschalen en ons laadplein verder gaan uitbreiden.” Door het plein vanaf eind oktober open te stellen voor derden en hiervoor actief de samenwerking te zoeken met collega’s hoopt Oegema Transport duurzame mobiliteit in de regio aan te moedigen.

Laadplanning

Elektrisch rijden vraagt niet alleen een verandering van energiebron, maar ook om een compleet andere mindset. Ondernemers moeten gaan nadenken over energie in plaats van het vervoeren van goederen van A naar B. Darretta legt uit dat energie- en wagenparkbeheer oplossingen hierbij kunnen helpen. “Wanneer komt het voertuig binnen en wat is de status van de batterij? Hoeveel vermogen heeft het nodig om de volgende rit te kunnen maken? Hoeveel energie is er on-site beschikbaar?  Door het koppelen van het TMS-systeem aan de lader heeft de transporteur de antwoorden op deze vragen continu inzichtelijk en kan de planning hierop aangepast worden.”

Megawatt Charging

Ondanks de verregaande ontwikkelingen staan veel transportbedrijven nog aan de basis. ABB E-mobility werkt intussen aan de volgende innovatie: Megawatt Charging Systems (MCS). “Hiervoor hebben we te maken met het kip en ei verhaal. Je kan de lader hebben, maar als de voertuigen er niet zijn, wordt het lastig en andersom. Daarom ontwikkelen we deze systemen samen met verschillende truckfabrikanten waarmee we inmiddels de eersten, die ruim drie keer sneller zijn dan de laders die langs de snelweg staan, hebben getest. Dan moet je denken aan 1000 kW, waarbij de batterij tijdens de verplichte rustpauze van 45 minuten van de chauffeur voldoende geladen kan worden om weer 4,5 uur te kunnen rijden.”

In 2025 komen de eerste Megawatt Charging Systems (MCS), net als elektrische lange-afstandstrucks, op de markt. “Dat is het punt dat er een omschakeling komt. Vanaf dat moment staat er ontzettend veel te gebeuren”, sluit Darretta af. 

 

Een wat futuristisch ogend beeld dat snel werkelijkheid kan worden: meerdere laadstations op het bedrijfsterrein van een transportbedrijf.
Sommige transporteurs weten niet waar te binnen met de energietransitie. Voor het slim omgaan met de beschikbare energie ontwikkelt ABB E-mobility verschillende laadinnovaties.
In Delft is de grootste R&D locatie van ABB E-mobility gehuisvest waar ruim 150 mensen van verschillende nationaliteiten werken aan laadoplossingen voor elektrische voertuigen.
Select region / language