ABB techniekpartner voor Dakar rally Tim Coronel

Techniek gaat hand in hand met veiligheid en duurzaamheid.

Wie autosport zegt, denkt eerder aan Tim Coronel dan aan ABB. Toch hebben die twee een bijzondere band. Niet zomaar een band maar één die gebaseerd is op Ty-Raps. Hoogwaardige tyraps dan wel te verstaan, want de Ty-Raps die Tim Coronel kiest, moeten de Dakar rally kunnen doorstaan. Daarom koos hij voor Ty-Raps van ABB. We spraken Tim kort voordat hij naar Zuid-Amerika vertrok voor de barre Dakar-tocht door Paraguay, Bolivia en Argentinië.

Samen met Max Verstappen vormen Tim en Tom Coronel boegbeelden van de Nederlandse autosport. De bekende tweeling leeft niet alleen voor de autosport, ze zíjn het ook. Eén van de hoogtepunten waar de broers Coronel onlosmakelijk mee verbonden zijn, is de Dakar rally; Tom reed ‘m en finishte al 2 keer. Tim nam al 9 keer deel en eindigde in 7 van de rally’s. Ook aan Dakar 2017 nemen de broers deel; beiden in een zelfgebouwde buggy met een gewicht van 780 kg en een vermogen van 240 pk.  De voorbereidingen op zo’n groots en zwaar evenement zijn enorm. Bijna direct na het rijden van Dakar 2016 werd al weer begonnen met de volgende editie.

Perfectionist
Dakar 2017 wordt weer een rally van extremen, een uitdaging met ritten van meer dan 400 kilometer, met trajecten op een hoogte van 3.000 meter boven de zeespiegel en temperaturen die variëren van het vriespunt tot meer dan 40 graden Celsius. Een tocht die alleen voor de ultieme autosporter is weggelegd. Tim en Tom Coronel doen weer mee. Niet met een kant-en-klare fabrieksauto maar met een zelfgebouwde buggy. Als we Tim vragen naar zijn doel voor de komende Dakar rally, is hij duidelijk: “Tom en ik willen dit jaar samen de Dakar uitrijden; samen over de streep komen.” Dat bereik je natuurlijk niet zomaar. Daar is veel werk voor nodig. En het beste materiaal. “Alles bouwen we zelf in Eemnes”,  aldus Tim. “Elke dinsdag en donderdag is een professioneel amateurteam bij ons in de werkplaats in Eemnes druk bezig met de voorbereidingen. Je bouwt op die manier een band met elkaar op die nodig is om als team goed te kunnen functioneren.” En niet voor niets, want de ontberingen waaraan buggy en coureur worden blootgesteld zijn immens.

Combinatie met toekomstperspectief
Niet voor niets kiest Tim alleen voor het beste. “Wil je een tocht als Dakar succesvol kunnen beëindigen dan moet je op je materiaal kunnen vertrouwen. We willen bovendien dat onze buggy er perfect uitziet en een professionele uitstraling heeft. Zo kwamen we bij de Ty-Raps van ABB. Je wilt dat ook de afwerking van kabels top is. En ABB heeft wat dat betreft topmateriaal. We gebruiken de Ty-Rap “premium” bundelband met RVS-lip om de kabels te bundelen en vast te zetten. Niet alleen voor Ty-Raps maar inmiddels ook voor Harnessflex connectoradapters zijn we over op ABB om de bekabeling en connectoren te beschermen.”

Als we Tim vragen naar ABB en de relatie met zijn business antwoordt hij enthousiast: “ABB is een prachtig technologisch bedrijf. Een bedrijf dat toekomstperspectief heeft en een productenprogramma biedt dat veel raakvlakken met ons heeft. Als je wat verder vooruitkijkt: ik wil graag de eerste zijn die de Dakar 100% elektrisch rijdt. Ook daar hebben we een techniekpartner als ABB voor nodig.”

Veiligheid en duurzaamheid
De relatie stopt niet bij techniek. Tim: “Ons team bestaat uit gepassioneerde vakidioten. Mensen met een enorm hart voor de autosport. Wij zoeken dan ook partnerbedrijven met passie. Passie voor veiligheid, voor duurzaamheid. Thema’s die op de autosport maar ook op ABB los kunnen worden gelaten. Neem veiligheid: een thema waar ABB uitgesproken sterk in is. Tegelijkertijd ook een thema dat in alle aspecten van de autosport terugkomt. Niet voor niets is de autosport een bakermat van innovatie en veiligheid. Datzelfde geldt ook weer voor duurzaamheid. Kleinere motoren, lichtere materialen – begrippen die onlosmakelijk met de autosport verbonden zijn en duidelijk maken dat duurzaamheid geen leeg begrip is. Duurzaamheid is ook een onderwerp waar ABB zich sterk voor maakt. En als je die twee krachten bundelt ontstaat er een prachtige combinatie die e-mobility sexy kan maken én inhoud kan geven!”

Meer weten

Select region / language