ABB Terra DC-lader basis voor productinnovatie

Eerste mobiel EV-snellaadsysteem smaakt naar meer

Vello Elektro ontwierp en produceerde een mobiel EV-snellaadsysteem voor een grote opdrachtgever in Engeland. Vello creëerde daarmee een productinnovatie met een grote marktpotentie. De basis is het compacte en betrouwbare Terra DC-snellaadsysteem van ABB.

Vello Elektro is al jarenlang een vaste klant van ABB. Het bedrijf ontwerpt, innoveert en produceert mobiele verdelersystemen voor uiteenlopende opdrachtgevers. Met name in de bouw en evenementenbranche verzorgt het bedrijf betrouwbare en (kracht)stroomvoorziening op iedere gewenste locatie. Uit de evenementenwereld kreeg Vello Elektro onlangs een bijzonder verzoek: of het voor op een groot sportevenement voor een EV-laadvoorziening kon zorgen? Een snellaadsysteem waar gasten in enkele uren hun EV kunnen opladen. Henk van Velsen, general director Vello Elektro: “We hadden nog geen dergelijk systeem, maar we gingen graag de uitdaging aan!”


Terra als basis

Na een inventarisatie van het marktaanbod, bleek er nog geen dergelijk product te bestaan. Het zou maatwerk worden. Het bedrijf selecteerde partner ABB voor de basis: De Terra DC-snellader. Henk van Velsen: “Wij kiezen alleen voor A-merken en het laadsysteem Terra van ABB voldoet aan al onze eisen. Het is beschikbaar in vermogens van 50 tot wel 180 kW. Daarmee is het een krachtig en betrouwbaar product dat ook nog eens in een compacte behuizing zit. Echter, het systeem is er niet voor ontwikkeld om steeds maar op transport te gaan. Daarom hebben we een aantal aanpassingen gedaan.”

Mobiel pakket

De mobiele snellader is door Vello Elektro voorzien van een stevige kooiconstructie, met het voetvlak precies passend op een Europallet een standaard transportformaat. De kooi is bovenin voorzien van hijsogen en onderin van kokers om het op te kunnen pakken met een heftruck, net naar gelang op locatie aanwezig is. De kooi geeft ruimte voor vrij gebruik van de laadkabels. Omdat elektrotechnische apparatuur gevoelig is voor schokken en schudden, is de laadunit binnen de kooi geplaatst op speciale dempers. Verder zijn de units voorzien van een logo-plaat zodat klanten deze kunnen personaliseren. Het complete pakket maakt de standaard Terra DC-snellader tot een mobiel systeem. Henk van Velsen: “De klant is zeer tevreden, die heeft al interesse getoond voor enkele nieuwe laadclusters.”

Meer informatie?


Bart Valk
EV charging specialist ABB E-mobility
Mobile +31 6 2882 9470
Email: Bart.Valk@nl.abb.com
E-mobility oplossingen

Remote control


Bart Valk, sales specialist EV charging bij ABB vult aan: “De kracht van het systeem is dat het een groot voltage-bereik heeft, waardoor je er zowel personenauto’s als zwaarder vervoer zoals elektrische bestelbussen of vrachtwagens mee kunt laden. Ook is er indien gewenst een betaalvoorziening aanwezig. De Terra DC-lader is standaard uitgerust met een 4G-modem en deze kan een koppeling maken met een eigen backoffice of de backoffice van ABB. Hiermee kunnen we in principe alle standaard laadpassen bedienen. Verder maakt de connectiviteit het mogelijk om op afstand beheer te doen. Zo’n 60-70% van de eventuele storingen is remote op te lossen. Zelfs dynamisch load management is een mogelijkheid. Daarbij wordt het beschikbare vermogen uit de aanwezige generatoren, afhankelijk van de vraag, zo efficiënt mogelijk over de laadpalen verdeeld. Voor ons is er geen verschil of we het op een vaste locatie plaatsen of dat het systeem mobiel wordt ingezet.”


Toekomst

Met de creatie van de mobiele EV-snellader heeft Vello Elektro een product gecreëerd met marktpotentie. Bart Valk: “We hebben veel positieve verwachtingen van dit product. Voor de evenementenindustrie die hopelijk straks weer opbloeit, en ook voor de bouw. Er zijn steeds meer bouwprojecten op de markt van de overheid of semi-overheid waar duurzaamheid en een emissieloze bouwplaats absolute voorwaarden zijn. Als al je bouwlogistiek elektrisch gaat, dan zijn dit soort mobiele snelladers onmisbaar.”

“Helemaal mee eens,” vult Maarten Schraven, marketing & sales bij Vello Elektro aan, “De overheid stuurt sterk op elektrisch rijden, dat zal in de nabije toekomst exponentieel gaan groeien. De vraag is of hele laadinfrastructuur wel in datzelfde tempo mee kan. Als je het mij vraagt zal er de komende tijd een grote behoefte zijn naar mobiele of tijdelijke laadinfrastructuur.”


Meer weten?

Bart Valk
EV charging specialist ABB E-mobility
Mobile +31 6 2882 9470
Email: Bart.Valk@nl.abb.com
E-mobility oplossingen

  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language