Decentrale datacenters: Co-creatie in een connected wereld?

Freek van Alphen | ABB Benelux

Vorig jaar oktober was het 50 jaar geleden. Vanaf de UCLA universiteit in California werd voor het eerst digitale data verzonden naar het Stanford Research Institute aan de andere kant van California. Het was het begin van ARPANET, een klein netwerk van wetenschappelijke computers dat de voorloper was van ons huidige internet. De twee onderzoekers konden destijds niet vermoeden wat een impact hun vondst zou hebben. Vijf decennia later draait de hele wereld om internet: van smartphone tot koelkast en van laptop tot airco en bewegingsmelder – alles is of wordt via internet verbonden. 

Onvoorstelbare prestatie
Als ik die eerste verbinding tussen twee wetenschappers probeer te verbeelden, lukt dat vrij eenvoudig; je hoeft je ogen maar dicht te doen om spontaan 50 jaar terug in de tijd te gaan. Het visualiseren van de huidige datastromen is simpelweg onmogelijk. Meer dan de helft van de wereldbevolking heeft toegang tot internet; de hoeveelheid data die door hun wordt gegenereerd is niet meer te bevatten. En toch komt alle informatie daar waar het zijn moet op het moment dat het nodig is. Ik vind dat een prachtige en bijna onvoorstelbare prestatie. Een prestatie die alleen dankzij de vele datacenters mogelijk is. 

Goede banen
De groei is echter nog lang niet ten einde. Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te beseffen dat de hoeveelheid dataverkeer steeds verder zal toenemen. Social media zorgden al voor een enorme explosie maar die zal alleen maar groter worden naarmate meer apparatuur en systemen verbonden zijn. En met de komst van 5G zal die explosieve groei alleen maar worden versterkt. Los van de vraag waar al die datastromen vandaan komen, vind ik het intrigerend om te weten hoe al die stromen in goede banen worden geleid en waarmee de betrouwbaarheid daarvan kan worden gegarandeerd.

Boomtakken
In die ‘connected’ wereld blijven de grote datacenters het kloppende hart van onze digitale samenleving. Daaromheen zullen kleine satellieten ontstaan die zich verspreid, dichtbij de praktische gebruiksomgeving zullen bevinden.  Als boomtakken die zich steeds verder vertakken komen deze edge datacenters steeds dichterbij de uiteindelijke gebruiker te staan. Het nieuwe mobiele 5G-netwerk zal een onmiskenbare enabler zijn voor de opkomst van deze micro-datacenters.

Combineren
Met die steeds fijnere vertakking en het groeiende aantal micro-datacenters, verwacht ik ook een nieuwe marktdynamiek. Een markt waarin samenwerking de boventoon voert en waarin verschillende partijen hun specifieke kennis en kunde combineren tot een transparant en flexibel geheel waarmee ook kleinere markten kunnen worden bediend. Co-creatie is daarmee onlosmakelijk verbonden met de opkomst van edge datacenters. Die samenwerking, dat meedenken, die krachtenbundeling – daar moet je voor openstaan. Ik ben benieuwd wie van u de handschoen oppakt en meedoet. Laten we van elkaars knowhow profiteren en samen bepalend zijn voor de toekomst van de connected wereld. Let’s write the future together! Volgende keer neem ik u graag mee in de wereld van flexibiliteit en de tijd- en ruimtebesparingen die daarmee mogelijk worden.

Meer informatie?


Freek van Alphen
Segment Manager Datacenter Solutions Benelux
Mobile +31 6 53474500
Email: freek.alphen@nl.abb.com
Website: www.abb.nl/datacenters
  • Neem contact op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

    Neem contact op
Select region / language