Het zogenaamde toonfrequent signaal is een techniek die van oudsher door netbeheerders gebruikt wordt bij het in- en uitschakelen van het hoog-/laagtarief bij analoge kWh-meters. Ook straatverlichting werkt vaak op dit signaal. En woningbouwverenigingen, VvE’s en bedrijven maken er veelal gebruik van voor de verlichting van portieken en de buitenomgeving van gebouwen. Zelfs het ’s nachts opwarmen van boilers in woningen kan hieraan gekoppeld zijn. Binnenkort dus niet meer.
Slimme alternatieven
Omdat het een verouderde en kostbare techniek is, hebben de verschillende netbeheerders gezamenlijk besloten om het TF-signaal gefaseerd te laten verdwijnen. Hoewel de openbare verlichting overigens waarschijnlijk nog wel een tijdje aangesloten blijft, worden bewoners, bedrijven, VvE’s en woningbouwverenigingen m.b.t. het schakelen van boilers en de portiekverlichting min of meer gedwongen om over te stappen op andere technieken.
De oplossing hiervoor is de toepassing van een astroklok. ABB heeft er twee in het assortiment. Een standaarduitvoering die aan- en uitgaat bij zonsondergang/zonsopgang. En een met een slimme sensor die gekoppeld is aan weersinvloeden. Wordt het bijvoorbeeld overdag opeens donker, dan springt automatisch de verlichting aan. En vice versa natuurlijk.