Het TF-signaal verdwijnt binnenkort

Bent u al voorbereid?

Vanaf 1 september 2020 t/m 1 juli 2021 zetten de netbeheerders in Nederland het TF-signaal definitief uit. Dit omdat er nieuwere en betere technieken zijn om te schakelen tussen het dag- en nachtverbruik van energie. Maar wat zijn die alternatieven? En hoe kunt u zich hier als installateur, facility manager of woningbouwvereniging optimaal op voorbereiden? ABB laat het u zien.

Het zogenaamde toonfrequent signaal is een techniek die van oudsher door netbeheerders gebruikt wordt bij het in- en uitschakelen van het hoog-/laagtarief bij analoge kWh-meters. Ook straatverlichting werkt vaak op dit signaal. En woningbouwverenigingen, VvE’s en bedrijven maken er veelal gebruik van voor de verlichting van portieken en de buitenomgeving van gebouwen. Zelfs het ’s nachts opwarmen van boilers in woningen kan hieraan gekoppeld zijn. Binnenkort dus niet meer.


Slimme alternatieven

Omdat het een verouderde en kostbare techniek is, hebben de verschillende netbeheerders gezamenlijk besloten om het TF-signaal gefaseerd te laten verdwijnen. Hoewel de openbare verlichting overigens waarschijnlijk nog wel een tijdje aangesloten blijft, worden bewoners, bedrijven, VvE’s en woningbouwverenigingen m.b.t. het schakelen van boilers en de portiekverlichting min of meer gedwongen om over te stappen op andere technieken.

De oplossing hiervoor is de toepassing van een astroklok. ABB heeft er twee in het assortiment. Een standaarduitvoering die aan- en uitgaat bij zonsondergang/zonsopgang. En een met een slimme sensor die gekoppeld is aan weersinvloeden. Wordt het bijvoorbeeld overdag opeens donker, dan springt automatisch de verlichting aan. En vice versa natuurlijk.

Bent u op zoek naar ondersteuning of aankoopinformatie?

 

Energie besparen


Een nieuwe range van deze producten wordt in juli dit jaar onder de naam ‘Customize your energy consumption’ gelanceerd. Met deze analoge en digitale schakelklokken kunnen elektrische apparaten met een handige app slim voorgeprogrammeerd worden: verlichting, watervoorziening, HVAC en zonwering bijvoorbeeld. Daarmee kun je de energieconsumptie optimaal op individuele behoeften afstemmen. Om zo gemiddeld tot wel 50% energie te besparen.

Bekijk de nieuwe ABB schakelklokken 

 

Assortiment schakelklokken

  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language