Global site

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

Dubbele hollewanddoos HW252-F nu ook in brandwerende en lucht- en geluiddichte uitvoering

Tijdbesparende oplossing die je verder helpt

Met nieuwe uitvoeringen van de dubbele hollewanddoos HW252-F speelt ABB actief in op toenemende vraag naar brandwerende en lucht- en geluiddichte oplossingen voor de bouw. De nieuwe uitvoeringen bieden net als de standaard dubbele hollewanddozen veel installatiegemak en -snelheid

De bouw stelt steeds hogere eisen aan duurzaamheid, flexibiliteit en doelmatigheid. Transformatie en renovatie worden daarbij regelmatig verkozen boven nieuwbouw. Steeds vaker komen hollewanden daardoor voor in de bouwpraktijk. Voor de woningen en gebouwen die zo worden gerealiseerd, zijn de energetische prestaties een steeds zwaarwegender criterium. In de woningbouw wordt zelfs al een energieprestatievergoeding gehanteerd. Als resultaat groeit de belangstelling voor de luchtdichte uitvoering van componenten in de bouw. Dat geldt ook voor hollewanddozen die nu ook moeten presteren op het gebied van luchtdichtheid en geluiddemping. De nieuwe uitvoeringen van de HW252-F sluiten hier naadloos op aan. Het lucht- en geluiddichte insert HW252-F IGD voor de dubbele hollewanddoos voldoet aan de Nederlandse productnorm van inbouwdozen. Die geluiddempende eigenschap bewijst zijn waarde ook in woningscheidende wanden in transformatie- en nieuwbouwprojecten alsook in wanden in zorgomgevingen (zorginstellingen, ziekenhuizen, e.d.).

Naast het lucht- en geluiddichte insert kan de HW252-F ook als brandwerende hollewanddoos worden geleverd, de HW252-F BW. Deze variant van de dubbele hollewanddoos van ABB voldoet aan de geldende en recent aangescherpte norm voor brandwerendheid. De doos onderscheidt zich door een groot installatiegemak waardoor de installateur deze snel, eenvoudig en betrouwbaar kan installeren.

Installatiegemak boeken met Fix-Raps

Het installatiegemak begint al bij het plaatsen. Voor de montage wordt gebruik gemaakt van het innovatieve trekbandprincipe van de Fix-Raps. Dit betekent dat de installateur zonder te schroeven of gebruik van gereedschap de hollewanddoos snel kan monteren. De bevestiging op 4 hoeken zorgt voor een zeer stevig fixatie in de wand; terwijl de trekbandjes niet uit de doos kunnen vallen tijdens transport/uitpakken. Nadat de doos is vastgezet worden de uiteinden van de trekbandjes naar binnen gebogen en breken ze vervolgens af.  Ook is er minder bedradingswerk en meer ruimte in de dubbele doos vergeleken met de ruimte in twee gekoppelde enkelvoudige hollewanddozen HW52-F.
 

Invoertuit vereenvoudigt installatie

De invoertuiten bieden ruimte voor bevestiging van 16, 19 en 20 mm- (flexibele)buizen. Met de losse invoertuit kan de buis eenvoudiger op de hollewanddoos worden bevestigd. Ook is er een enkele doorvoertuit beschikbaar voor de HW52-F en de HW252-F en de brandwerende dozen. Voor stekerbare installaties is een speciale snoertuit, voor maximaal drie kabels, beschikbaar die op de HW252-F-uitvoeringen én op de HW52-F past.
 

Vlakke afwerking en tijdwinst

De nieuwe hollewanddozen HW(2)52-F zijn voorzien van een metalen clip die voor meer stabiliteit en een vlakkere afwerking op de wand zorgt. Het schakelmateriaal kan daardoor vlakker op de wand worden gemonteerd. In combinatie met de dubbele wandcontactdoos, type 20-2 EUC ….. van Busch Jaeger, bespaart de nieuwe hollewanddoos meer dan 50% op de totale installatietijd.

Bij koppeling van de hollewanddozen is de doorvoer ruim bemeten wat handig is bij het doorlussen van bedrading van de ene naar de andere doos. Elke doos wordt daarbij gemonteerd met de Fix-Raps op de hoeken van de hollewanddoos. Ook hierbij is schroeven dus overbodig en kan er zonder gereedschap uiterst snel worden gemonteerd.

Meer weten