Een uniek project van hernieuwbare energie
Het vastgoedbedrijf Taharqa van de Waalse groep Vincent Piront is momenteel bezig met de ontwikkeling van een uniek en prestigieus project van hernieuwbare energie. Het gaat om het winnen van zonne-energie, het opslaan van de elektriciteit en het uitbouwen van een intelligent netwerk van laadoplossingen in één enkel geïntegreerd concept. De bedoeling is om met dit ambitieus project, op termijn, bedrijven in staat te stellen om hun elektrische bedrijfswagens en zelfs vrachtwagens op te laden met de eigen opgewekte duurzame energie.
IZYWAY
Familiebedrijf Taharqa is een familiebedrijf en heeft sinds enkele maanden het uniek project IZYWAY gelanceerd. De initiatiefnemer van IZYWAY en Managing Director Vincent Piront, is ervan overtuigd dat heel wat KMO’s in de toekomst nood zullen hebben aan een duurzame oplossing voor hun wagenpark en mobiliteit. Met dit project wil Vincent Piront bedrijven technisch uitrusten om onder andere bedrijfsvoertuigen en zelfs vrachtwagens elektrisch te kunnen opladen via zelf opgewekte hernieuwbare energie. Het gaat om een geïntegreerd totaalconcept van zonnepanelen, batterijen en laadoplossingen. De Vincent Piront Groep bestaat uit vier bedrijven: SA Vincent Piront, RMS8 en Phonotech en Taharqa. SA Vincent Piront maakt daken voor industriële gebouwen, RMS8 levert apparatuur voor onder andere platte daken en verhuurt gereedschap. Phonotech fabriceert akoestische panelen die geluid absorberen en andere geluidsoverdracht voorkomen. RMS8 en Phonotech worden geleid door de zonen van Vincent en zijn gevestigd in hetzelfde gebouw van 5000 m². In dit gebouw wordt momenteel het IZYWAY-project getest.
Project van verscheidene spelers
Voor dit project is er momenteel een intensieve samenwerking en heel wat onderzoek bezig door verscheidene partners die sterk in dit model geloven. Het gaat onder andere om ABB die AC en DC laadstations produceert en de technisch know how in dit verband levert. Maar ook Polarsun, het bedrijf dat met ingenieur Sébastien Copay het eerste station ontwikkelde en het hele project sinds de start opvolgt. Verder is fabrikant Socomec een belangrijke partner voor de installatie van de batterijen en de energieopslag. In dit kader wordt ook Energie Ville ingeschakeld, namelijk een samenwerking tussen de onderzoeksinstellingen KU Leuven, VITO, imec en UHasselt voor research naar duurzame en intelligente energiesystemen.
Zonnepanelen, batterijen en laadpalen
Vincent Piront, Managing Director van Taharqa: “Op dit moment zijn er 625 zonnepanelen op ons gebouw geïnstalleerd met een capaciteit van 250 kWp en een batterij van 770 kWh. Afhankelijk van hoe ons verbruik evolueert, zijn we van plan om nog eens 1025 zonnepanelen bij te plaatsen op het gebouw en de batterijcapaciteit te verdubbelen of te verdrievoudigen. Zodra dit model is geperfectioneerd, beginnen we met de fondsenwerving om de installatie van toekomstige stations in het hele land en misschien ook in het buitenland te financieren.”
ABB Terra 360 DC charger
Voor het project koos Vincent Piront voor de Terra 360 DC Charger van ABB E-mobility, een ultrasnellader van 360 kW. Guy Damen, sales manager ABB Belux: “ABB E-mobility is een pionier op het vlak van de productie van laadpalen. In 2010 is ABB hiermee gestart en heeft sindsdien al meer dan 1 miljoen laadpalen gefabriceerd. ABB E-mobility is intussen uitgegroeid tot één van de grootste fabrikanten ter wereld. Wij investeren sterk in research & development en leggen een sterke focus op lokale service en ondersteuning van onze klanten. Ecologische toepassingen staan bij ons centraal. In dit kader is ABB E-mobility de perfecte partner van IZYWAY om duurzame oplossingen te vinden voor de elektrische uitdaging van morgen. Want de nood aan voldoende laadoplossingen voor het bedrijfsleven zal steeds meer toenemen. De Terra 360 is één van de snelste alles-in-één oplader die momenteel op de markt te vinden is. In minder dan een kwartier is je elektrisch voertuig voldoende opgeladen. De Terra360 lader is bovendien gebruiksvriendelijk en zeer toegankelijk, met een opvallend modern design.”
Revolutionaire combinatie
IZYWAY zal aan bedrijven een mogelijkheid bieden om de CO2 uitstoot van de voertuigen te elimineren. Guy Damen: “Taharqa heeft voor dit project niet gekozen voor een gemakkelijk oplossing. Elke stap in het proces is secuur uitgetekend op lange termijn. In dit verband wordt het meest geavanceerde protocol OCCP Smart Charging gebruikt, een revolutionair protocol dat een interface mogelijk maakt met meerdere systemen, en toch een overzicht te bewaren vanuit de Charge Point Operator. Door te kiezen voor de oplossingen van de toekomst, is het project ongetwijfeld een gouden investering op langere termijn.” Wat het project ook zo uitzonderlijk maakt is de combinatie van de technologie met de artificiële intelligentie in een geïntegreerd systeem. Met die slimme totaaloplossing is 100% hernieuwbaar rijden perfect mogelijk. De revolutionaire combinatie van zonnepanelen, opslag via batterijen, snelle laadpalen en artificiële intelligentie voor het beheer zal bedrijven toelaten om gevoelig te besparen op transportkosten en tegelijkertijd zorg te dragen voor een groener milieu.
Samenwerking en onderzoek
Vincent Piront: “Ons plan is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en een samenwerking tussen toppartners die specialisten zijn in hun domein. Momenteel is men bezig met de analyse van de data uit het onderzoek. Zodra die resultaten bekend zijn – vermoedelijk in het najaar – gaan we op zoek naar investeerders. Nadien kunnen we starten met uitrol van het project bij geïnteresseerde bedrijven. We willen met IZYWAY een duurzame totaaloplossing op lange termijn bieden aan bedrijven en dit met een gevoelige technische voorsprong op de markt van het energiebeheer.” Het project moet na een gunstige testfase bij Taharqa binnen de twee jaar uitgerold kunnen worden in bedrijven in Wallonië, bij uitbreiding in het hele land en later misschien ook in het buitenland.