Laadsystemen veilig aansluiten en monitoren met Hafonorm EV

We bevinden ons midden in de energietransitie. We gebruiken steeds meer apparatuur zoals elektrische voertuigen. Door het toegenomen gebruik van al die apparatuur, moeten energieverdelers aan nieuwe eisen voldoen. ABB biedt binnen het Hafonorm-programma diverse groepenkasten die speciaal geschikt zijn voor het aansluiten van EV. Deze groepenkasten kunnen optioneel uitgevoerd worden met load management of load balancing.

 

Zowel in renovatie als bestaande bouw is een aansluiting voor een EV-laadsysteem vaak niet meegenomen. Dat betekent dat het laadsysteem op een later moment gekoppeld wordt aan de bestaande installatie. Hierbij zijn er diverse mogelijkheden. Het laadsysteem moet volgens NEN1010 worden aangesloten op een aparte groep.

 

Grote vermogens

Steeds meer auto’s kunnen opladen met stromen tot 3x 32 A. Aangezien de netaansluiting veelal beperkt is tot 3x 25 A en er rekening gehouden moet worden met de selectiviteit ten opzichte van de beveiliging van de netbeheerder zal in de praktijk slechts geladen kunnen worden met stromen tot 3x 16 A, ofwel 11kW. In de praktijk is deze selectiviteit geen probleem, ook niet bij laden met 3x 25 A,  maar dit vergt een aanpassing in de verouderde netcode. Let bij auto’s die kunnen terugvoeden aan de installatie op de stromen die in de verdeler kunnen gaan lopen.

 

Load balancing

Een nieuw principe dat inmiddels ook wordt toegepast voor woningen en kleine utiliteit is load management of load balancing. Load balancing biedt voordelen in de moderne woning. Voorbeeld: staat de auto op te laden en heeft de bewoner energie nodig om te koken of staat de wasmachine aan, dan zorgt load balancing ervoor dat de laadpaal het laadvermogen naar de auto tijdelijk reduceert, zodat er geen overbelasting ontstaat. Worden kookapparatuur of wasmachine weer uitgeschakeld, dan gaat het laadvermogen voor de auto weer omhoog. De groepenkasten van Hafonorm kunnen optioneel worden uitgevoerd met deze mogelijkheid.

 

Hafonorm Configurator

De Hafonorm Configurator maakt het heel eenvoudig om een nieuwe groepenkast samen te stellen. Ook is het mogelijk om apparatuur te koppelen voor energiemanagement en monitoring van het laadproces zoals een kWh-meter en Modbus communicatiemodule.

 

Meer weten over het veilig aansluiten en monitoren van laadoplossingen? 

Het veilig aansluiten van een EV-laadsysteem vereist kennis en de juiste producten. Zo moet het laadsysteem vanwege de langdurige belasting van de verdeler worden aangesloten op een aparte groep. Maar dat is niet het enige. Meer weten? Lees hier verder.

Select region / language