Vijf handige use cases voor DC destination chargers

Web story | ABB E-Mobility Innovation Center, Delft (Nederland)

Nu het landschap van elektrische voertuigen evolueert van een beperkt aantal modellen naar een groot aantal typen en modellen EV’s van uiteenlopende automerken, evolueert de laadinfrastructuur mee. Het is niet langer een kwestie van kiezen tussen een laag vermogen AC- of hoog vermogen DC-oplossing. Voor bedrijven, wagenparken en openbaar gebruik zijn er tal van interessante laadopties.

Locaties die een laadstation willen installeren kunnen tegenwoordig kiezen uit een veelzijdigheid aan laadsystemen. Aanvankelijk leek het erop dat vooral het laadvermogen de ontwikkeling zou bepalen, maar naarmate de markt volwassener is geworden, is duidelijk geworden dat er behoefte is aan meer laadkeuzes. Het gat tussen de twee uitersten van laag vermogen (AC) en hoog vermogen (DC Fast en DC high power) wordt effectief opgevuld door de DC destination charger.

Wat is DC destination charging?

DC destination charging biedt een hogere oplaadsnelheid dan wat AC-laders kunnen bereiken. Tegelijkertijd heeft het een lager vermogen en daarmee een kleinere ‘voetafdruk’, zoals lagere installatie- en investeringskosten dan de grotere DC-snellaadsystemen, die vaak te zien zijn in stedelijke gebieden en langs snelwegen. DC destination chargers bieden een gemiddeld vermogen van 20-24kW. Dit past precies tussen de typische 7-11kW laadvermogen geleverd door een AC-lader, en de 50kW tot 350kW geleverd door DC snellaadstations.

Waarom DC destination charging?

Voor een weloverwogen investering in laadinfrastructuur is de juiste ‘maatvoering’ even belangrijk als toekomstbestendigheid. In veel gevallen hoeft de technologische oplossing niet de grootste, de zwaarste of de duurste te zijn, maar mag ze niet ondermaats zijn voor de laadbehoeften van EV-rijders van vandaag en morgen. De juiste maatvoering betekent het vinden van de balans tussen de in te zetten technologie en de toepassing. Een systeem hoeft niet overgekwalificeerd in vermogen te zijn om te voorzien in laadbehoeften, maar heeft bij voorkeur wel kwalificaties die het toekomstbestendig maken (zoals load management en connectivity). 

Waar past DC destination charging het best?

Wat zijn de beste situaties om DC destination chargers toe te passen? Als het op laadtoepassingen aankomt, is het belangrijkste principe om te onthouden: voertuigen die geparkeerd staan, zijn voertuigen die kunnen laden. Vanuit dit principe analyseerden locatie-experts de behoeften van EV-rijders, de beperkingen voor locatie-eigenaren, en de voertuigen zelf. Dit levert een vijftal use cases op waarin DC destination charging uitstekend past:

1. Openbare commerciële complexen

Winkel-, eet- en amusementscentra met modieuze winkels, restaurants en bioscopen, vaak met parkeerstructuren op verschillende niveaus zijn uitstekende geschikt voor DC destination charging. Deze plaatsen hebben weinig ‘snelladen-en-door’-scenario’s omdat klanten en bezoekers er veelal een paar uur blijven. Ook een sportstadion/sportarena waar bezoekers voor de duur van een wedstrijd parkeren, past binnen deze categorie. Tegen de tijd dat de wedstrijd is afgelopen, is de batterij weer vol. Na een eenmalige investering plukt de locatie de revenuen door extra consumenten aan te trekken met oplaadvoorzieningen en een marge op de geleverde energie.

2. Autodealers

Autodealers zijn al vroegtijdig begonnen met het gebruik van DC-oplaadtechnologie met een vermogen van 20-24 kW. Het maakt het mogelijk om eigen wagenpark en -voorraad in relatief korte tijd op te laten, zonder dat de eigen stroomvoorziening een beperkende factor is.

Veel autodealers beschikken immers niet over de faciliteiten om 50+kW-laders aan te leggen en betrouwbaar op vol vermogen te kunnen gebruiken zonder daarbij de stroomvoorziening te overbelasten. En naarmate meer dealers in toenemende mate EV's verkopen en onderhouden, hebben zij meer laadinfrastructuur nodig. Zo kunnen zij hun klanten voorzien van een volledig opgeladen voertuig met maximale actieradius, waardoor zij met een veilig en goed gevoel naar huis kunnen rijden.

3. Appartementencomplexen

In veel laadbehoeften van appartementencomplexen kan worden voorzien met alleen AC-laders. Sommige locaties zijn echter beperkt in ruimte en kunnen misschien niet het aantal AC-laders herbergen dat nodig is om aan de (groeiende) vraag van de bewoners te voldoen. Ook komt het voor dat bewoners het opladen willen clusteren op één of enkele plekken om op installatiekosten te besparen. Met DC destination chargers kunnen meerdere voertuigen een kleiner aantal laders delen die ieder een hogere oplaadsnelheid leveren.

4. ‘Right of Way’-opladen

Met ‘Right of Way’-opladen bedoelen we oplaadpunten aan parkeerplaatsen op straat, vaak langs trottoirs, en meestal op aangewezen openbare parkeerplaatsen, waarbij parkeermeters een lange bezetting voorkomen. Deze oplaadplekken zijn vaak bedoeld voor EV-eigenaren die geen eigen parkeergarage of oprit hebben of bezoekers van een wijk of stadsdeel. Een DC destination charger maakt het hier mogelijk om in een veel kortere tijd te laden dan met een AC-lader en de plek vervolgens weer vrij te maken voor de volgende EV-rijder.

5. Vloten

Wagenparken zijn de heilige graal van elektrificatie dankzij een kortere terugverdientijd en de bijdrage die ze leveren aan emissieverlaging. Hoewel voertuigen van (industriële/utiliteits)wagenparken veel verschillende afmetingen kunnen hebben en voor uiteenlopende doeleinden worden gebruikt, hebben ze vaak grotere batterijen dan elektrische personenauto’s. Bovendien vragen ze om een hoge beschikbaarheid. Veel van deze voertuigen staan 's nachts geparkeerd, waarbij een DC destination charging oplossing genoeg vermogen levert om ze voor de volgende productiedag op te laden. Denk maar aan de 200 kWh-batterij van een elektrische bestelwagen: met een typische AC-lader van 7,4 kW kan het tot 24 uur duren om dat voertuig op te laden. Een DC destination charger brengt die oplaadtijd terug tot een praktische 8 uur 's nachts. Sneller laden hoeft eigenlijk niet, waardoor een lagere investering in een DC destination charger volstaat, in plaats van een duurder DC-snellaadsysteem.

Veel fabrikanten van deze voertuigen willen bovendien de kosten en het gewicht van een boordomvormer elimineren, die nodig is om het opladen via wisselstroom te beheren. Met DC destination chargers kunnen deze voertuigen gewoon laden op gelijkstroom.

Wat is ‘Smart’ DC destination charging?

Smart charging ontstaat door laders te verbinden aan het internet, te koppelen in een netwerk en via software-integraties diverse gebruikersscenario’s te ondersteunen. Voor geconnecteerde laadsystemen zijn een groot aantal scenario’s slim te bedienen (zoals snelladen, voorkeursladen, laadschema’s). Connectiviteit maakt uiteraard ook beheer, onderhoud en energiemanagement op afstand mogelijk. Bovendien kunnen DC destination chargers dankzij OCPP-netwerkintegratie betalingstransacties verwerken, waardoor een inkomstenstroom ontstaat voor eigenaars die opladen als een dienst willen aanbieden.

Naarmate het gebruik van elektrische voertuigen blijft toenemen en er nieuwe gebruiksscenario's ontstaan, kunnen eigenaren hier met een toekomstbestendige DC destination charger handig op inspelen. Zo is de DC destination charger een economische keuze die zowel de behoeften van particulieren en wagenparkbeheerders nu en in de toekomst bedient.

  • Neem contact op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

    Neem contact op
Select region / language