Nagy sebességű indukciós generátorok

A szabványos nagysebességű hajtásláncot használó teljes átalakításos (full converter - FC) koncepció aszinkron kalickás indukciós generátorokkal (SQIG) is rendelhető a nagy hatékonyságú nagy sebességű állandó mágneses generátorok (PMG) helyett. A SQIG-k masszív, hagyományos technológiát kínálnak nagy hatékonysággal és kis mérettel.

A kettős táplálású generátorokkal szemben az FC koncepciója szerint az összes termelt energia egy frekvenciaváltón halad át. Ez a koncepció teljes mértékben szabályozható fordulatszámú működést tesz lehetővé és jobban megfelel a hálózati csatlakozási követelményeknek a jövőben is, teljesen szétválasztva egymástól a mechanikus erőátvitelt és a hálózati zavarokat.

Az ABB már harminc éve – amikor az első hajtással a világpiacon megjelent - vezető szerepet tölt be a frekvenciaváltós alkalmazások területén. Ezek használata számos műszaki kihívást teremt a villamos tervezés és a generátorok megbízható szigetelése szempontjából, hogy tökéletesen illeszkedjenek a hajtáshoz.

2003-tól napjainkig cégünk közel 10 000 SQIG-t adott el ABB FC alkalmazásokhoz a vezető szélturbina gyártók számára.

 

 

Select region / language