АББ придвижва туристи до Ниагарския водопад с първите изцяло електрически плавателни съдове, построени в САЩ

Туроператорът Maid of the Mist поръчва два нови пътнически кораба, захранвани с чиста електрическа енергия благодарение на технология на АББ

Посетителите на легендарния Ниагарски водопад скоро ще могат да се насладят на една от най-големите забележителности на САЩ без вредни емисии. Двата нови пътнически кораба на Maid of the Mist ще бъдат захранвани изцяло от пакети батерии с висок капацитет, което ги превръща в първите изцяло електрически плавателни съдове, построявани някога в САЩ.

Новите кораби ще се възползват от предимствата на технологията на “нулеви емисии” на АББ, когато започнат работа по-късно тази година, позволявайки на гостите да се насладят на Ниагарския водопад необезпокоявани от шума на двигателя, вибрациите или изгорелите газове, типични за конвенционалния дизелов двигател.

Maid of the Mist, една от най-старите туристически атракции на Северна Америка, работи от април до първата седмица на ноември, като лодките отпътуват за подножието на Ниагарския водопад на всеки 30 минути, а годишно на борда им се качват около 1.6 млн. гости.

“Изключително се вълнуваме да сме първият корабособственик в САЩ, който добавя изцяло електрически фериботи към своя флот”, сподели Кристофър М. Глин, президент на корпорция Maid of the Mist. “Избрахме АББ за сътрудник в нашето пътешествие към по-устойчива работа на база на техния ненадминат опит в интегрирането на морски системи, както и ефективните и иновативни технологии за устойчив транспорт.”

Решителният ход на Maid of the Mist в посока на електрическата мобилност сигнализира нова ера в бъдещето на транспорта и допълва ангажимента на АББ към задвижване на света без да консумираме ресурсите на земята”, заяви Петер Тервиш, президент на бизнес направление “Индустриална автоматизация” на АББ, което предлага решения за широк обхват от отрасли, включително морския сектор. “Намаляването на емисиите при Ниагарския водопад е не само важно за самата природна забележителност, но и доказва, че технологиите, позволяващи устойчива мобилност, вече са достъпни днес.”

Всеки от плавателните съдове ще бъде захранван от чифт батерии с общ капацитет от 316 киловатчаса, разпределени равномерно между двата корпуса на катамарана. Наличието на две напълно независими енергийни системи на борда ще увеличи устойчивостта на работата чрез създаване на резервен вариант.

Плавателните съдове ще се зареждат между всяко пътуване, докато пътниците слизат и се качват. Крайбрежното зареждане ще отнема само седем минути, позволявайки на батериите да захранват електрическите двигатели с изходна мощност от общо 400 kW (563 HP). Настройката на захранването ще се контролира от Интегрираната система за управление на захранването и енергията (PEMS) на АББ, която ще оптимизира използването на енергия на борда.

Батериите ще се зареждат посредством водна енергия - най-големият единичен източник на възобновяема енергия за генериране на електричество в САЩ, който покрива 7% от общото генериране на електричество на страната в комунален мащаб. Използването на местно произведена енегия ще превърне енергийния цикъл на управлението на новите кораби на Maid of the Mist в цикъл изцяло без вредни емисии.

Устойчивият транспорт има ключова роля в борбата срещу климатичните промени, като корабоплаването е с 2 до 3 % дял в общото количество емисии на парникови газове в света. Международната морска организация - агенция на ООН, отговаряща за регулиране на корабоплаването, си е поставила глобална цел да намали годишните вредни емисии от 2008 кораба с най-малко 50% до 2050 г.

В допълнение към интегрирането на батерийната зарядна връзка “от кораба до брега”, АББ ще снабди новия проект на Maid of the Mist с разпределителни табла, задвижвания и интегрираната система за управление, както и морската система за дистанционна диагностика от ABB Ability™ за дистанционно наблюдение на оборудването и превантивна поддръжка. ABB Ability™ е водещото портфолио на АББ от дигитални продуктови решения и услуги.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер с обширно портфолио за дигиталните индустрии. Продължавайки своята над 130-годишна история в иновациите, АББ днес е лидер в дигиталните технологии с четири ориентирани към клиентите, световни водещи бизнеси: Електроснабдяване и електрообзавеждане, Индустриална автоматизация, Задвижване и Роботика и дискретна автоматизация, поддържани от общата дигитална платформа ABB Ability™. Водещият бизнес Енергийни мрежи на АББ ще бъде продаден на Hitachi през 2020. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с над 147 000 служители. www.abb.com

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp