H ενεργειακή αποδοτικότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για άμεσο περιορισμό των εξόδων και μείωση των εκπομπών

H ενεργειακή αποδοτικότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για άμεσο περιορισμό των εξόδων και μείωση των εκπομπών

  • Ανεξάρτητη έκθεση αναλύει 10 δράσεις που θα βοηθήσουν τις βιομηχανίες να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση άμεσα
  • Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση, μειώνονται σημαντικά οι λογαριασμοί ενέργειας και οι εκπομπές, βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα, χωρίς να επηρεάζεται η παραγωγικότητα
  • Η βιομηχανία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και άνθρακα παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει το 42% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

Με τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς πιέσεις από το κόστος της ενέργειας και την κλιματική αλλαγή, μια νέα έκθεση του Κινήματος Ενεργειακής Αποδοτικότητας δείχνει ότι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις βιομηχανίες είναι ο ταχύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να μειώσει μια επιχείρηση το ενεργειακό της κόστος και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Το Κίνημα Ενεργειακής Αποδοτικότητας είναι ένα παγκόσμιο οικοσύστημα, με περισσότερα από 200 μέλη που μοιράζονται ιδέες, βέλτιστες πρακτικές και δεσμεύσεις για τη δημιουργία ενός πιο ενεργειακά αποδοτικού κόσμου.

Το «Playbook για την ενεργειακή αποδοτικότητα στην βιομηχανία», που δημοσιεύθηκε σήμερα, περιλαμβάνει 10 δράσεις που μπορεί να υλοποιήσει μια επιχείρηση για να βελτιώσει την ενεργειακή της απόδοση ώστε να μειώσει το ενεργειακό κόστος και τις εκπομπές ρύπων άμεσα. Επικεντρώνεται σε ώριμες, ευρέως διαθέσιμες τεχνολογικές λύσεις που θα προσφέρουν γρήγορα αποτελέσματα και απόσβεση της επένδυσης – με δυνατότητα εφαρμογής τους σταδιακά.

«Η Ενεργειακή αποδοτικότητα είναι κέρδος τόσο για τις εταιρίες όσο και για το κλίμα», δήλωσε ο Kevin Lane, senior program manager, ενεργειακής αποδοτικότητας, του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). «Αν και η βιομηχανία πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή σε όλα τα μέτωπα - όπως με την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την επένδυση σε διαδικασίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την ανάπτυξη κυκλικών επιχειρηματικών μοντέλων - η ενεργειακή αποδοτικότητα ξεχωρίζει ως η ευκαιρία που με επίκεντρο τις ανάγκες των επιχειρήσεων μπορεί να εξασφαλίσει άμεσο περιορισμό των εκπομπών. Οι 10 δράσεις που περιλαμβάνει η παρούσα έκθεση είναι γνωστές, οικονομικά αποδοτικές με δυνατότητα σταδιακής εφαρμογής και ανάπτυξης, ώστε οι φιλοδοξίες και οι στόχοι των επιχειρήσεων για το κλίμα να γίνουν πράξη.»

Η βιομηχανία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και άνθρακα παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας το 42% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 34 exajoules ενέργειας.1 Οι βιομηχανίες σιδήρου, χάλυβα, χημικών και πετροχημικών προϊόντων είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ενέργειας μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων χωρών που καταναλώνουν ενέργεια παγκοσμίως - Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδία, Ρωσία και Ιαπωνία. Αυτή η κατανάλωση ενέργειας συνεπάγεται υψηλό κόστος στο σημερινό πληθωριστικό περιβάλλον. Ήταν επίσης υπεύθυνη για εννέα γιγατόνους CO2, που αντιστοιχούν στο 45% των συνολικών άμεσων εκπομπών από τους ιδιώτες καταναλωτές για το 2021, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Οι εταιρείες που έλαβαν μέρος στην έκθεση είναι οι: ABB, Alfa Laval, DHL Group, IEA, Microsoft και το ελβετικό ομοσπονδιακό ινστιτούτο τεχνολογίας, ETH Zürich. Οι προτάσεις που προέκυψαν κυμαίνονται από τη διενέργεια ενεργειακών ελέγχων έως τη σωστή διαστασιολόγηση των βιομηχανικών μηχανημάτων, που συχνά είναι πολύ μεγάλα για την εκάστοτε εργασία, γεγονός που συνεπάγεται σε σπατάλη ενέργειας. Η μεταφορά των δεδομένων από τους on site servers στο cloud, θα μπορούσε να συμβάλει στην εξοικονόμηση περίπου 90 τοις εκατό της ενέργειας που καταναλώνεται από τον IT εξοπλισμό.2 Η επιτάχυνση της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα, με τον εξιλεκτρισμό των βιομηχανικών στόλων, η αντικατάσταση καυστήρων αερίου με αντλίες θερμότητας ή η χρήση καλά συντηρημένων εναλλακτών θερμότητας συμβάλουν επίσης στην αποδοτικότητα.

Επιπλέον δράσεις περιλαμβάνουν την εγκατάσταση αισθητήρων και την παρακολούθηση της ενέργειας σε πραγματικό χρόνο μέσω ψηφιακών εργαλείων για τον εντοπισμού του "κρυφού εξοπλισμού" που καταναλώνει ενέργεια όταν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, σε αντίθεση με ένα ψηφιακό δίδυμο που μπορεί να προσομοιώνει δράσεις αποδοτικότητας χωρίς διακοπή της παραγωγής. Η χρήση έξυπνων κτιριακών λύσεων για τον έλεγχο των συστημάτων ηλεκτρικής τροφοδοσίας, του φωτισμού, των περσίδων και της θέρμανσης, του εξαερισμού και του κλιματισμού (HVAC) θα εξοικονομήσει επίσης ενέργεια στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν την εγκατάσταση ρυθμιστών μεταβλητής ταχύτητας, που μπορούν να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση ενός συστήματος που οδηγείται από κινητήρα έως και 30 τοις εκατό, αποφέροντας άμεσα οφέλη όσον αφορά το κόστος και τις εκπομπές. Εάν τα περισσότερα από 300 εκατομμύρια υπάρχοντα βιομηχανικά συστήματα που οδηγούνται από ηλεκτροκινητήρες τους αντικαταστήσουμε με βελτισοποιημένους κινητήρες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να μειωθεί έως και 10 τοις εκατό.

«Υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις ενεργειακής απόδοσης που μπορούν να βοηθήσουν τη βιομηχανία να περιορίσει την κλιματική αλλαγή και να μειώσει το κόστος ενέργειας, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στην αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα», δήλωσε ο Tarak Mehta, πρόεδρος του Τομέα Συστημάτων Κίνησης της ΑΒΒ. «Με τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στην ενεργειακή απόδοση, οι δυνατότητες βελτίωσης στη βιομηχανία είναι σημαντικές και άμεσα διαθέσιμες. Έτσι, αντί να σβήνουν τα φώτα και να σταματά η παραγωγή για να εξασφαλιστεί εξοικονόμηση χρημάτων, σε αυτή την σημαντική νέα έκθεση εξηγούνται τα πρακτικά βήματα που μπορούν να εφαρμόσουν τα στελέχη των βιομηχανιών για να μειώσουν τη χρήση ενέργειας και τους λογαριασμούς τους, διατηρώντας παράλληλα τις τρέχουσες λειτουργίες».

Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων και οι εμπλεκόμενοι που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη μείωση του κόστους ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εξειδικευμένο διαδικτυακό πάνελ, όπου θα αναλυθούν οι νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην έκθεση και ο τρόπος αξιοποίησής τους τους. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στις 4μμ ώρα Κεντρικής Ευρώπης την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου και θα είναι αργότερα διαθέσιμη για on demand παρακολούθηση. Μπορείτε να εγγραφείτε εδώ.

Η ΑΒΒ είναι τεχνολογικός ηγέτης στον τομέα του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και του βιομηχανικού αυτοματισμού, καθιστώντας δυνατό ένα πιο βιώσιμο και αποδοτικότερο από πλευράς πόρων μέλλον. Οι λύσεις της εταιρείας συνδέουν την τεχνογνωσία της επιστήμης της μηχανικής με τα λογισμικά για τη βελτιστοποίηση του τρόπου με τον οποίο κατασκευάζουμε, μετακινούμαστε, τροφοδοτούμε και λειτουργούμε. Βασιζόμενοι σε περισσότερα από 130 χρόνια αριστείας, οι περίπου 105.000 εργαζόμενοι της ΑΒΒ δεσμεύονται να προωθήσουν καινοτομίες που επιταχύνουν τον βιομηχανικό μετασχηματισμό. www.abb.com

Το Κίνημα Ενεργειακής Αποδοτικότητας είναι μια πρωτοβουλία που φέρνει κοντά τα ενδιαφερόμενα μέλη με στόχο την καινοτομία και την εφαρμογή λύσεων για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Το Κίνημα ξεκίνησε από την ΑΒΒ το 2021 και έχει θετική ανταπόκριση, με περίπου 200 εταιρείες να συμμετέχουν από τον Νοέμβριο του 2022.

https://join.energyefficiencymovement.com/ #energyefficiencymovement

[1] https://www.iea.org/reports/electricity-market-report-december-2020/outlook-2021  [2] https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=56950

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Επικοινωνήστε μαζί μας

Διαθέσιμα αρχεία

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp