Az ABB a világ egyik legnagyobb akkumulátoros energiatároló rendszerét helyezte üzembe

Az ABB a világ egyik legnagyobb akkumulátoros energiatároló rendszerét helyezte üzembe

  • Az egyik legnagyobb, integrált, nagy teljesítményű akkumulátoros energiatároló rendszer (BESS) biztosítja, hogy az UPSI (Universal Power Solutions Inc.) megújuló energiaforrásokat integráljon a villamosenergia-hálózatba.
  • A megoldás megbízható áramellátást biztosít a Fülöp-szigeteken, és támogatja az ország azon törekvését, hogy egyre inkább a megújuló energiaforrásokra támaszkodjon.

A Fülöp-szigetek napjainkban arra törekszik, hogy villamosenergia-rendszerébe egyre több megújuló energiaforrást integráljon. Ennek keretében az ország egy egyedülállóan nagy teljesítményű, országos hálózatra csatlakoztatható akkumulátoros energiatároló rendszerrel (Battery Energy Storage System/BESS) kívánja stabilizálni az áramhálózata megbízhatóságát. A Bataan tartományban lévő Limay településen létesített akkumulátoros energiatároló rendszert az ABB szállította a San Miguel Corporation Global Power Holdings Corp-hoz tartozó Universal Power Solutions Inc. (UPSI) számára. A felek a tranzakció pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A Limay településen kivitelezett létesítmény részét képezi annak az UPSI-val kötött szerződéscsomagnak, amelynek célja, hogy egy 240 MW teljesítményű BESS-megoldás segítségével a Luzon és Visayas szigeteken növeljék a fülöp-szigeteki ellátás megbízhatóságát és stabilitását.

Az ABB a világ egyik legnagyobb akkumulátoros energiatároló rendszerét helyezte üzembe
Az ABB a világ egyik legnagyobb akkumulátoros energiatároló rendszerét helyezte üzembe
center

A San Miguel Global Power Limay városában létesített BESS-rendszert a Fülöp-szigetek elnöke, Ferdinand R. Marcos Jr. avatta fel, 2023 márciusában. Az ABB a telephelyen 50 MW teljesítményű, teljes körű BESS-megoldást telepített, amelynek feladata, hogy Luzon fő szigetén javítsa a villamosenergia-hálózat megbízhatóságát és stabilitását. A megoldást úgy tervezték, hogy akadályozza meg a nagy frekvenciaeltérések kialakulását, ami a költséges berendezések károsodását, a villamosenergia-rendszer meghibásodását és áramszüneteket eredményezhet.

A Fülöp-szigetek elsődleges energiaellátásának jelentős része még mindig fosszilis tüzelőanyagokon alapul, ami az országot sebezhetővé teszi az emelkedő energiaköltségekkel és a piaci ingadozásokkal szemben, miközben az energiatermelés jelentős CO2-kibocsátással is jár. A szigetország ki van téve a trópusi viharoknak és természeti katasztrófáknak is, amelyek kedvezőtlenül hatnak az energetikai infrastruktúrára. E kihívások kezelése érdekében a Fülöp-szigetek – miközben felgyorsítja a nettó zéró CO2-kibocsátással járó energiaellátást célzó programja végrehajtását–, 2030-ra az energiatermelése 35 százalékát, míg 2040-re 50 százalékát kívánja megújuló energiaforrásból fedezni.1 A Fülöp-szigeteknek a megújulók energiamixen belüli részarányát 2022-re 22%-ra sikerült emelnie.2

2023 Q1-re még nem volt publikált adat ezen cikk elkészültéig.

Az UPSI stratégiai partnerével, az ABB-vel együttműködve innovatív megoldást dolgozott ki azzal a céllal, hogy növelje a terület elektromos ellátásának megbízhatóságát, amelynek működése nagyon érzékeny az automatikus terheléscsökkentésre és a frekvenciaingadozásra.

A komplett megoldásként szállított, előszerelt, moduláris, nagy teljesítményű BESS, amelynek részei: akkumulátortokozatokat, EcoFlex eHouse-ok, UniGear ZS1 középfeszültségű kapcsolóberendezés, valamint az integrált skid egységre szerelt transzformátorok és inverterek.
A komplett megoldásként szállított, előszerelt, moduláris, nagy teljesítményű BESS, amelynek részei: akkumulátortokozatokat, EcoFlex eHouse-ok, UniGear ZS1 középfeszültségű kapcsolóberendezés, valamint az integrált skid egységre szerelt transzformátorok és inverterek.
center
Calogero Saeli, az ABB Electrification Distribution Solutions globális termékcsoportjának vezetője így nyilatkozott: „Az energiatárolás a moduláris és skálázható megoldásokat kínáló portfóliónk egyik kulcsfontosságú eleme. A projekt keretében az ABB manilai székhelyű kivitelezői csapatának tudását ötvöztük az UPSI szakembereinek helyi hálózati ismereteivel. Büszkék vagyunk arra, hogy támogathatjuk a Fülöp-szigetek eddigi legambiciózusabb BESS-telepítési tervét. Ez az úttörő megoldás biztosítja, hogy az áramhálózat stabilabb legyen, és megfeleljen a megújuló energiaforrások nagyobb részarányára épülő energiamixre való áttéréssel kapcsolatos megbízhatósági kihívásoknak.”

A most létesült rendszer az ABB első eStorage Max típusú, előszerelt, moduláris, nagy teljesítményű BESS-rendszere, amelyet a vállat komplett megoldásként szállított a Fülöp-szigetekre és az ázsiai csendes-óceáni térségbe. A megoldás célja, hogy jelentősen csökkentse a hálózatban az áramkimaradásokat okozó egyensúlytalanságokat, és ezáltal lehetővé tegye a helyi ipar megerősödését és a gazdasági növekedést. Emellett támogatja a megújuló energiaforrások, például a szél- vagy napenergia hálózatba való integrálását is.

A BESS intuitív interfészeként az ABB eStorage OS energiamenedzsment rendszere került telepítésre, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a hálózati paraméterek alapján valós idejű döntéseket hozzanak a teljesítmény stabilitásának biztosítása érdekében.

A rendszer bonyolult igényeinek kielégítésére, valamint az egyszerű és gyors szerelés biztosítására az ABB olyan teljes körű megoldást fejlesztett ki, amely szabványosított, skálázható és moduláris építőelemeket használ. A BESS magában foglalja az akkumulátortokozatokat, az EcoFlex eHouse-okat, az UniGear ZS1 középfeszültségű kapcsolóberendezéseket, valamint az integrált skid egységre szerelt transzformátorokat és invertereket is.

Az építőkocka-rendszerű konstrukciók energiatároló modulok és energiaelosztó berendezések integrált kombinációját tartalmazzák, amelyek teljesítménye növelhető vagy csökkenthető az adott helyszín követelményeinek megfelelően. A telepítési időszak mintegy 30%-kal csökkent, mivel az összes berendezést teljesen integráltan és előzetesen tesztelve szállították. E megközelítésmód alkalmazása szűkítette a helyszíni munkálatok terjedelmét, és csökkentette a kapcsolódó költségeket.

A projektről itt ismerhet meg további információkat: https://new.abb.com/medium-voltage/packaging-and-solutions.

Forrás 1: 2018-2040 Philippine Energy Plan (PEP) https://www.doe.gov.ph/sites/default/files/pdf/pep/pep-2018-2040-as-of-01052020.pdf

Forrás 2: https://www.reuters.com/business/environment/philippines-sets-june-auction-new-11600-mw-renewables-capacity-2023-04-04/

Az ABB energetika üzletága: a világ biztonságos, intelligens és fenntartható elektrifikációját küldetésének tekintő üzletág globális technológiai vezető szerepet játszik a villamosenergia-elosztásban és a villamos energia teljes körű, az energiaforrástól a csatlakozóaljzatig terjedő kezelésében, irányításában. Miközben a világ villamosenergia-igénye növekszik, 100 országban több mint 50 000 munkatársunk dolgozik együtt ügyfeleinkkel és partnereinkkel, hogy együtt átalakítsuk az emberek életét és munkáját. Olyan innovatív termékeket, megoldásokat és digitális technológiákat fejlesztünk, amelyek minden ágazatban lehetővé teszik az energiahatékony és alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom kialakítását. A globális méret és a helyi szakértelem ötvözésével alakítjuk és támogatjuk a globális trendeket, kiválóságot nyújtunk ügyfeleinknek, és fenntartható jövőt biztosítunk a társadalom számára. go. abb/electrification

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) technológiai vezető szerepet tölt be az energetika és az automatizálás területén, termékeivel és megoldásaival elősegíti egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövő kialakítását. A vállalat megoldásai a mérnöki szaktudás és a szoftverek összekapcsolásával optimalizálják a berendezések gyártását, mozgatását, energiaellátását és működtetését. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB közel 105 000 munkatársa elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

Instagram: https://www.instagram.com/abb_magyarorszag/

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp