ABB „Kőbe zárt zene” építészeti sorozat # 11: Helsinki formabontó könyvtára, az Oodi

ABB „Kőbe zárt zene” építészeti sorozat # 11: Helsinki formabontó könyvtára, az Oodi

Az ABB „Kőbe zárt zene” (Frozen Music) című gondolatébresztő építészeti videósorozata innovatív épületeket és az azokat megálmodó építészeket mutat be a világ különböző tájairól.

A sorozat következő részébenFinnországba kalauzol, ahol meglátogatunk egy újgenerációs középületet, Helsinki központi könyvtárát, az Oodi-t.

Maga a nagybetűs történelem és tradíció övezi a finn parlamenttel épp szemben álló Oodit. Az épület mind megjelenésében, mind funkciójában radikális és modern - egyáltalán nem kíván belesimulni környezetébe. Az épület nemcsak könyvtárként működik, hanem kulturális központ, találkozóhely és rendezvényhelyszín is egyben.

Az Oodi ötlete a finn ALA cégtől ered, melynek három munkatársa, Juho Grönholm, Antti Nousjoki és Samuli Woolston számolt be a kísérletezés iránti szenvedélyéről. Egy jelentős, új középületnek nem szabad túlságosan a múltra támaszkodnia: új utakat kell nyitnia újszerű látásmóddal, áramló formákkal és meglepő megoldásokkal. Az ívelt fa homlokzat láttán azonnal megértjük, hogyan testesíti meg mindezt az Oodi. A lélegzetelállító látvány nem pusztán látványosság: ez az íves forma tette lehetővé, hogy az ALA tervezői „megnyújtsák” az épület térelhatároló szerkezetét, és ezáltal nagyobb belső teret hozzanak létre.

Frozen Music - ABB az építészetben: Helsinki

Kialakításának köszönhetően passzív fűtőhatása is van, mely hideg időben segít a belső tereket melegen tartani. Az épületen belül mindhárom emeletnek megvan a sajátos karaktere, ahol a csendesebb és a hangosabb tevékenységek egyaránt helyet találnak maguknak. A földszint a 100 méter hosszú „hídszerkezet” alatt terül el, így a látogatók az egész szintet akadálytalanul beláthatják.

Innen kettős csigalépcsőn juthatunk fel a zárt és bensőséges hangulatú középső szintre, abba a multifunkcionális térbe, ahol az emberek nemcsak olvashatnak, hallgathatnak és nézhetnek, de akár létre is hozhatnak médiumokat. Itt nincs kihasználatlan hely, minden négyzetméternek megvan a maga funkciója.

A legfelső emeleten valóságos „könyvparadicsomba” jutunk, plafontól padlóig érő hatalmas ablakokkal és egy finoman ívelt kültéri terasszal. Itt minden csendes elmélkedésre hív. Ha pedig kitekintünk az épületből, olyan mintha a végtelen térben ringatóznánk.

  • Helsinki formabontó könyvtára, az Oodi
  • Helsinki formabontó könyvtára, az Oodi
  • Helsinki formabontó könyvtára, az Oodi
  • Helsinki formabontó könyvtára, az Oodi

Az Oodi nagyszabású építészeti projektjéhez az ABB is hozzájárult. A megvilágítást az ABB KNX technológiájával vezérelt, lefelé irányított fényforrások biztosítják. Cégünk Impressivo kapcsolói és világítótestei teljes mértékben idomulnak az épület és látogatóinak igényeihez. Kialakításuknál fogva nem vonzzák a tekintetet, ugyanakkor hibátlanul működnek, hogy tökéletesen átadhassuk magunkat a szemlélődésnek, az alkotásnak és a közösségi életnek.

Juho, Antti és Samuli életük egyik nagy eseményeként írják le a könyvtár megnyitását. Az Oodival országos jelentőségű épületet hoztak létre milliók örömére, miközben egy pillanatra sem feledkeztek meg arról, micsoda élvezetet jelent egy-egy jó könyv.

A „Kőbe zárt zene” sorozat további részei ezen a linken tekinthetők meg

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) egy vezető globális technológiai vállalat, amely ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását egy hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében. Az energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióinak különböző szoftverekkel való összekapcsolásával az ABB kitolja a technológia határait, hogy ezzel a teljesítményt új szintre emelje. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB sikerességét a világ több mint 100 országban foglalkoztatott 110 000 munkatársa garantálja. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

Instagram: abb_magyarorszag

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp