Villa Petra, egy különleges mediterrán kúria ABB technológiával

Villa Petra, egy különleges mediterrán kúria ABB technológiával

Az ABB „Kőbe zárt zene” (Frozen Music) című építészeti videósorozata innovatív épületeket, és az azokat megálmodó építészeket mutatja be a világ különböző tájairól. A sorozat következő része a portugál Algarve-ban található gyönyörű új családi kúriát, a Villa Petra-t mutatja be. A ház és a telek egészét ABB technológiák működtetik.

A „Kőbe zárt zene” video sorozat pár perces filmalkotásai azépítészet „csúcsait” fedezik fel szerte a világon, áttekintve egy-egy épület tervezését az elhelyezkedés, környezeti hatás, funkció és az új technológiák alkalmazása szempontjából.

A sorozat következő része arra keresi a választ, mi tesz egy házat igazi otthonná. A kérdésre számtalan jó válasz adható, de a portugáliai Algarve-ban a Villa Petra gyönyörű új családi kúriaépülete egy igazi különlegesség.

Festői vidék, nyaralóházak sora, ahol csupán egy-egy hétig tartózkodnak a kikapcsolódni vágyók. A Villa Petra felújítása nyomán viszont ennek épp az ellenkezője valósult meg: egy állandó lakhatást kínáló épület. Az építész nagyfokú alkotói szabadságot kapott a megbízótól, mindössze annyi megkötéssel, hogy ne változzon az épület alapterülete, és legyen benne egy olyan belső tér, ahol a házigazda az együttesével zenélhet. Ettől eltekintve az építésznek nem volt megkötve a keze.

Erre a szinte szűz vászonra Marlene Uldschmidt vitte fel a színeket. Az általa vezetett építész stúdió korábbi portugáliai munkái – köztük a Casa Vale de Margem bejárható tetőjével, vagy a sziklaormon épült „szerelmesek fészke”, a Casa dos Mores – akár meg is szabhatták volna az irányt,

Marlene azonban jól tudta, hogy nincs két egyforma projekt. Így lett a Villa Petra egy teljesen egyedi épület, melynek formai kialakítása a sajátos helyi igényekhez, a rendelkezésre álló térhez, alapterülethez, valamint a fény- és szélviszonyokhoz igazodott.

Marlene Uldschmidt
Marlene Uldschmidt

A telek felszíni viszonyait kihasználva az épületet két tömb alkotja: egy alacsonyabb és egy magasba szökő. A terület többi részén természetes környezetet alakítottak ki, miután feltörték és eltávolították azt a közel 3000 m2-t borító betonburkolatot, amely többek között járdaként szolgált.

A poliéder koncepció jegyében létrehozott kertek sora a Mediterráneumtól a trópusokig különböző égövek növényzetét idézi. A felhasznált anyagokat a villa tájolására és környezetére tekintettel válogatták össze. A fehér márványpadló az időtlen minőség védjegye, és mint ilyen, a minimalista esztétika elengedhetetlen eleme. A fehér falakkal és a tetőablakokkal együtt tökéletesen kihasználja a különböző irányokból betörő természetes fényt.

A részletek finoman visszafogottak. A 6 és fél méteres márványlapos konyhaszigetet fehér bútorlapok borítják. Az ajtók tökéletesen belesimulnak a panelfalba. Ez az érintetlen tisztaság kiemeli a fából készült beépített elemeket, különösen a már-már művészi alkotásnak nevezhető csigalépcsőt, mely az organikus életet és a mozgást szimbolizálja. Viszont a világnak ezen a részén az élet gyakran a házon kívül zajlik. A teraszok, a fotelekkel és bárral felszerelt pavilon, a kültéri konyha, a római márvánnyal borított úszómedence és a teniszpálya egytől-egyig a család három generációjának pihenését és szórakozását szolgálják.

A telek és ház egészét ABB technológiák működtetik. A csúcskategóriás intelligens ABB i-bus® KNX épületmegoldásba szervesen beépülő beltéri videóállomásokkal felszerelt ABB-Welcome beléptetőrendszer a világítást, a hőmérsékletet és a redőnyök működését is szabályozza. Az automatikus időjárás-figyelés, az ABB jelenlét-, víz- és füstérzékelői, valamint az ABB KNX behatolásjelző riasztórendszere teszik teljessé az ingatlan felszereltségét. Kényelem, biztonság és energiahatékonyság: ezek voltak a tervezés folyamatát elsősorban meghatározó szempontok.

  • Villa Petra, egy különleges mediterrán kúria ABB technológiával
  • Villa Petra, egy különleges mediterrán kúria ABB technológiával
  • Villa Petra, egy különleges mediterrán kúria ABB technológiával
  • Villa Petra, egy különleges mediterrán kúria ABB technológiával
  • Villa Petra, egy különleges mediterrán kúria ABB technológiával

Marlene szerint az építészet egyfajta párbeszéd. Egy ház sohasem születhet meg pusztán a tervező fejében. Tekintettel kell lennie a legfontosabb befolyásoló tényezőkre, azaz az éghajlati viszonyokra, a hely adottságaira, a természeti környezetre, a fényviszonyokra, a praktikumra, és a racionalitás mellett az emóciókra is. Ezek a hatások mind megjelennek a Villa Petra szakavatott kezek által kidolgozott végső képében: ez varázsolja a kúriát valóságos otthonná.

A „Kőbe zárt zene” sorozat további részei magyar felirattal ezen a linken tekinthetők meg, az angol eredeti nyelvűek pedig itt találhatók.

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) piacvezető globális technológiai vállalat, mely a hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását. Az ABB energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióit különböző szoftverekkel összekapcsolva tolja ki a technológia határait, hogy ezzel magasabb szintre emelje a teljesítményt. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB sikerét a világ több mint 100 országában foglalkoztatott mintegy 105 000 munkatárs garantálja. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

Instagram: https://www.instagram.com/abb_magyarorszag/

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp