ABB aangesloten bij Brancheplan Verpakkingen

ABB aangesloten bij Brancheplan Verpakkingen

Afvalpreventie en -reductie gaan hand in hand met installatiegemak 

ABB is per 13 mei 2024 aangesloten bij het Brancheplan Verpakkingen. Met de toetreding tot het Brancheplan Verpakkingen zet ABB zich samen met meer dan 70 andere partijen in voor minder en duurzamere verpakkingen in de installatiebranche. Voor ABB is de aansluiting een logische stap in de duurzame missie van het bedrijf. 

Het Brancheplan Verpakkingen is een initiatief van Techniek Nederland en Fedet in samenwerking met Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ondersteund door 2BHonest. De ambitie is om toe te werken naar een circulaire economie, waarbij we als branche het gebruik van primaire grondstoffen van verpakkingen en het verpakkingsafval minimaliseren. Zo dragen we bij aan een kleinere CO2-voetafdruk van de installatiebranche. 

Samenwerken aan duurzame doelstellingen

Kees Jan ’t Mannetje, business development specialist bij ABB: ‘In het Brancheplan zijn drie doelstellingen opgenomen voor 2025: 1. verminderen en voorkomen, 2. verduurzamen en 3. hoogwaardig hergebruik. Deze doelstellingen sluiten aan bij onze eigen doelstellingen op het gebied van CO2-reductie. Hoe minder verpakkingen er nodig zijn, hoe lager de milieu-impact van het eindproduct. Dit draagt bij aan onze Mission to Zero. Afvalstromen verminderen en reductie van verpakkingen zijn belangrijke pijlers van ons circulariteitsmodel. ABB wil echt een duurzame partner zijn, en dit concreet maken, aansluiten bij het Brancheplan was dan ook een logische stap in onze duurzame strategie.” 

Duurzame verpakkingen voor de woningbouw 

‘t Mannetje: “In de installatiebranche worden veel onnodige verpakkingen gebruikt. Dat kan efficiënter, effectiever en dus duurzamer. Gaat het om het segment woningbouw, dan kun je denken aan kleine componenten waarvan er meerdere in één woning gaan. Tot nu toe ging elke component in een eigen doos met veel opvulplastic. Maar het is logischer om diezelfde doos te vullen met meerdere componenten. Daardoor is het opvulplastic niet meer nodig, hoeft de installateur maar één doos open te maken en bovendien minder afval te scheiden. Duurzaamheid, installatiegemak en tijdbesparing gaan zo hand in hand.”   

‘t Mannetje noemt de verpakking van de hollewanddoos als concreet voorbeeld. “Deze werd altijd per 10 stuks in een plastic zak verpakt. In een gemiddelde woning gaan wel 70 tot 80 hollewanddozen. Dat betekende voor de installateur op de bouwplaats dat deze per woning telkens 7 à 8 zakjes moest openen. We verpakken onze hollewanddozen nu per 20 en gaan ze ook los leveren in een doos van 200 stuks. Duurzamer en prettiger voor de installateur.”   

ABB denkt niet alleen na over het efficiënt verpakken van producten, maar ook over de manier waarop dat wordt gedaan. “Onze Hafonorm groepenkasten die we in onze fabriek in Ede produceren, verpakken we bijvoorbeeld in dozen van gerecycled karton. En we gebruiken gerecycled plastic voor de folies en verpakkingen van onze kabeldozen.” 

Duurzame verpakkingen voor de industrie 

Gaat het om het segment industrie, dan zijn er ook veel voorbeelden te noemen. “We kijken breder dan Nederland. Ook onze locaties over de grenzen bouwen elke dag aan duurzaamheid. Zo zijn onze productielocaties in Frosinone (Italië), Xiamen (China) en Nelamangala (India) Zero Waste to Landfill gecertificeerd. Dit houdt in dat deze locaties geen afval produceren, maar inzetten op onder andere afvalpreventie, recycling en ander goed afvalbeheer. Maar denk hierbij ook aan het thermisch verwerken van afval voor energieterugwinning.” Verder wordt bij het ontwerp van nieuwe producten ook direct de impact van de verpakkingen meegenomen.  

Kennis delen 

Deelname aan het Brancheplan zorgt er ook voor dat ABB kennis en ervaringen met andere partijen kan delen. “Zo hoeven we niet allemaal zelf het wiel uit te vinden, maar kunnen we gebruikmaken van de expertise en resultaten van andere bedrijven. We leren van elkaar in werkgroepen, voeren pilots uit en geven elkaar feedback. Zo praten we met elkaar over verpakkingen van biobased materialen, zoals olifantsgras.”    

Ketensamenwerking maakt impact 

“Door samen te werken in de keten vergroten we onze slagkracht. We hebben alle schakels nodig, van verpakkingsleverancier tot fabrikant en van installateur tot afvalinzamelaar. Het belangrijkste is dat we niet te veel práten over duurzame verpakkingen, maar het vooral ook gewoon dóén.” 

Lees meer: Op weg naar een duurzame toekomst | ABB 

Links

Neem contact met ons op

Downloads

Deel dit artikel

Facebook LinkedIn X WhatsApp