Med ett fastighetsbestånd på 1 950 000 kvadratmeter fördelat på 488 kommersiella fastigheter i norra Sverige så är energiförbrukningen fastighetsbolaget NP3:s största klimatpåverkande faktor – och därmed även företagets viktigaste miljöfråga. NP3 arbetar kontinuerligt med energibesparande drifts- och underhållsåtgärder i de industrier, handels- och kontorsfastigheter man förvaltar. I fastigheten på Hägglundsområdet i Örnsköldsvik investerade man nyligen i energimätningsverktyget EQmatic Energy Analyzer från ABB Electrifications division Smart Buildings.
”Det är oerhört viktigt att ha koll på energiförbrukningen i en fastighet, både för att kunna ta rätt betalt av hyresgästerna och för att kontrollera vad fastighetsenergin går till. Under de tio år som vi förvaltat Hägglundsområdet har vi jobbat hårt med energieffektiviseringar. Efter att ABB demonstrerat systemet – och visat på bra uppföljning av data, enkelheten och möjligheten till den fina grafiska presentationen – så provade vi det först i ett av våra ställverk där det fungerade bra, säger Lars-Göran Nilsson, affärsansvarig på NP3 i Örnsköldsvik.
Lättinstallerat och användarvänligt
Sedan den anrika industrin Hägglunds lämnade den 60 000 m2 stora industrifastigheten har NP3 ställt om Hägglundsområdet till en modern fastighet. Idag ryms här 45 olika hyresgäster, allt från kontor, butiker och verkstäder till industriproduktion, idrott och restaurang. Med en mångsidig kundbas som har olika energibehov- och krav påbörjade NP3 i höstas installation av ABB:s elmätare. För att kunna övervaka, visualisera och analysera data från mätarna använder man verktyget EQmatic Energy Analyzer, ett insamlingssystem med användarvänligt webbaserat gränssnitt. Numera har NP3 bättre kontroll över sin energiförbrukning.
“EQmatic Energy Analyzer möjliggör uppföljning över tid samt ger oss insikt över vart energin går åt och vilka justeringar som kan göras för att minska energiförbrukningen. Jag ser flera fördelar med EQmatic-systemet; det är lätt att installera, det är användarvänligt och det är enkelt att byggas ut”, säger Patrik Andersson, enhetschef på Eitech, som är ansvarig för elinstallationer på NP3 i Örnsköldsvik.
Energibesparing och korrekt debitering
Med det nya mätsystemet på plats säkerställer NP3 övervakning av elanvändningen, från inkommande energi hela vägen till uttaget, något som möjliggör både uppföljning av energibesparingsåtgärder och korrekt debitering efter hyresgästernas förbrukning. Allt ska läsas av, såväl energileverantörens mätare, de egna gamla mätarna och nya ABB-mätarna.
”Det är fantastiskt att vi kan tanka in befintliga mätare i ABB:s system och sätta nya där det saknas. Installationen är kostnadseffektiv och potentialen att enkelt kunna utöka systemet är värdefullt. Vi har redan sett fördelarna med systemets flexibilitet, till exempel när en befintlig verksamhet förändras eller en ny hyresgäst flyttar in”, säger Magnus Lundberg, teknisk chef för Hägglundområdet på NP3.
Ska bygga ut systemet ytterligare
Under de tio år som NP3 har förvaltat Hägglundsområdet har den totala energiförbrukningen minskat med 48 procent inklusive el, fjärrvärme och fjärrkyla. Installationen av EQmatic är ett viktigt steg i NP3:s hållbarhetsarbete. Med full kontroll och detaljerad information över energiförbrukningen blir det möjligt att identifiera nya energibesparingar.
Kostnadseffektivitet och flexibilitet är två av EQmatic-systemets styrkor, samt att den automatgenererar rapporter med mätvärden. Just nu pågår installation av ett 70-tal nya mätpunkter och arbete med att ta fram en mätplan för Hägglundsområdet. Innan systemet är färdigutbyggt uppskattar Eitech och NP3 att man kommer att landa på uppåt ett 15-tal EQmatic mätinsamlingsenheter med 200 mätpunkter.
”Nu slipper jag den tålamodsprövande processen att varje kvartal gå in i alla individmätare för att tanka ner mätvärden. Utöver elenergi behöver vi snart även mäta tryckluft, komfortkyla, processkyla och solenergiproduktion, vi behöver koppla in elbilsladdare och motorvärmare och alla hyresgäster ska ha sina egna mätgrupper. Hägglundsområdet är komplext, men målet med heltäckande mätning utöver energiförbrukningen är inte särskilt långt borta”, avslutar Magnus Lundberg.