Smart delning ger fler elbilar laddning

Smart delning ger fler elbilar laddning

Elbilarnas starka frammarsch har ökat behovet av smarta laddlösningar. Med nyskapande idéer och nära samarbete med ABB har företaget ChargeNode utvecklat en resurssnål lösning som erbjuder många tillgång till laddning.

Fler och fler väljer att köra elbil, antalet laddbara fordon i Sverige har ökat med runt 70 procent de senaste 12 månaderna. År 2030 ska det enligt prognos av Power Circle finnas omkring 2,5 miljoner laddbara fordon i Sverige. Men i takt med att elbilarna blir allt fler ökar också konkurrensen om tillgängliga laddplatser. För att ge bra förutsättningar behövs ett väl utbyggt nät av laddstationer i båda privata och offentliga miljöer.  

Så hur kan man möta det snabbt ökande laddbehovet på större parkeringar? Att utrusta riktigt många platser med kompletta laddboxar skulle bli rejält dyrt, och dessutom kräva en massiv anslutningskabel med möjlighet till stort effektuttag från elnätet.  

Men Kristian Sandahl, vd och grundare av ChargeNode, upptäckte en outnyttjad möjlighet: Många elbilar står parkerade mycket längre tid än det tar för dem att ladda fullt, till exempel utanför jobbet, lägenheten eller golfklubben.  

– Man blockerar alltså laddaren mycket längre tid än vad man använder den. Och det är ju onödigt, säger han.  

Ur den insikten föddes idén om att låta många parkeringsplatser dela på laddningskapaciteten. Istället för komplett laddutrustning är ChargeNodes lösning att förse varje plats med enbart en anslutning i form av ett uttag eller en laddkabel. Anslutningarna kopplas till ett gemensamt laddskåp som med hjälp av en smart programvara fördelar laddningen till de inkopplade bilarna så att alla ska få sitt laddningsbehov tillfredsställt.  

  • Annikas bil laddas med Chargenodes teknik
  • Förvaltaren kan övervaka access, drift och fakturering med smarta molntjänster
  • Konfigurering av laddskåp för driftsättning
  • – Vi ser fram emot att hjälpa världen att lösa utmaningen att ordna laddmöjlighet för många, säger Kristian Sandahl, vd och grundare av ChargeNode.

– När man parkerar sin elbil kopplar man in den och anger i en app när man planerar att åka, så ser vår programvara till att bilen är fulladdad till dess. Om du ska lämna din bil under en timme, så får din bil laddning före min som ska stå kvar ända till arbetsdagens slut, förklarar Kristian Sandahl.  

På så sätt kan en begränsad mängd laddutrustning och ett lågt effektuttag från elnätet förse ett stort antal elbilar med laddning. Ju längre tid bilarna i genomsnitt står parkerade, desto fler kan varje laddskåp serva.  

– När vi hörde om ChargeNodes planerade laddlösning insåg vi direkt att det var ett nytänkande och resurssmart koncept som ABB definitivt borde bidra till att förverkliga. Vi kontaktade dem och sa att vi ville vara med på resan, säger Annika Schiller som är kundansvarig säljare på ABB och själv kör elbil.  

ABB:s säljteam och teknikexperter för lågspänningsprodukter har hjälpt ChargeNode att hitta bra tekniska lösningar till sina laddsystem. I de färdiga systemen är ungefär 90 procent av komponenterna från ABB.  

– Av tidigare erfarenhet vet vi att ABB:s komponenter håller hög kvalitet och klarar tuffa miljöer. Vi vill ha komponenter som ger oss och våra kunder så felfri och underhållsfri drift som det bara är möjligt, och det får vi från ABB. Inget av de få fel vi hittills haft har berott på en ABB-komponent, säger Kristian Sandahl.  

Nu byggs deras laddsystem för fullt i Sverige – efterfrågan har formligen exploderat sedan de invigde sin första anläggning på Varberg Energis personal- och besöksparkering våren 2019. När efterfrågan ökat har ABB hjälpt ChargeNode att hitta samarbetspartners och leverantörer.  

– Det känns väldigt bra att kunna förmedla kontakter inom mitt nätverk, och tillsammans utveckla affärerna, säger Annika Schiller.  

För ChargeNodes del innebär det att de sluppit lägga tid på att leta efter pålitliga underleverantörer, något som är extra värdefullt i en tid av snabb expansion. Än så länge fokuserar de på Sverige, men den långsiktiga visionen är att bli världsledande på storskalig elbilsladdning.  

– Vi ser fram emot att hjälpa världen att lösa utmaningen att ordna laddmöjlighet för många, säger Kristian Sandahl, vd och grundare av ChargeNode.

Fakta: Komponenter från ABB i ChargeNodes laddsystem

Fakta: ChargeNode

Gör: Utvecklar och tillverkar laddsystem för elbilar

Grundades: Årsskiftet 2018–19 av Kristian Sandahl och Henrik Nilsson

Antal anställda: 20 personer

Plats: Huvudkontor, utveckling och tillverkning i Landvetter

Text: Ingela Roos

Foto: Anna Rehnberg

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp