Upplev och testa tekniken i Robotics Experience Center

Upplev och testa tekniken i Robotics Experience Center

Ni behöver kanske öka produktiviteten? Förbättra arbetsmiljön i produktionen? Vill lära er hur kollaborativa GoFa kan programmeras på bara några minuter? På Robotics Experience Center får besökare uppleva och testa den teknik som kan bli nyckeln till ett mer konkurrenskraftigt erbjudande.

All teknik och oändliga möjligheter – samlat på ett och samma ställe för både fysiska och virtuella besök. Robotics Experience Center är ett tusen kvadratmeter stort demo-, test- och utbildningscenter i Västerås. Här finns industrirobotar av alla slag, inklusive de senaste kollaborativa robotarna i cobot-familjen, och här kan besökare testa allt från maskinbetjäning, svetsprogrammering och 3D-printning till hur man kan arbeta med roboten som en digital tvilling i ABB:s verktyg RobotStudio.

"På Robotics Experience Center har vi samlat ABB:s kompetens och erfarenhet och allt det senaste inom robotteknik och utbildning med robotar. I centret visar vi teknikens alla möjligheter och här lägger vi tillsammans med både stora och små kunder grunden för utveckling av innovativa lösningar och konkurrenskraftig produktion", säger Susanne Timsjö, Marketing & Sales Manager, ABB Robotics.

  • Det senaste inom kollaborativ robotik. I Robotics Experience Center kan du få lära dig hur du programmerar GoFa - ABB:s senaste cobot - på bara några minuter.
  • Susanne Timsjö, Marketing & Sales Manager, ABB Robotics.

Alla branscher representerade

Till Robotics Experience Center är alla med intresse av robotautomation välkomna. Hit kommer representanter för alla tänkbara branscher, och i samarbete med kunder och partners från både industrin och den akademiska världen utvecklas här nya robottekniker och tillverkningslösningar. Centrets besökare är allt från globala företagsledningar till produktionstekniker från små företag. En del kommer hit med mycket erfarenhet, medan det för andra blir det allra första mötet med robotar. För Peter Öhrn, affärsutvecklare på ABB Robotics, sker några av de mest spännande mötena just med de mindre företagen, där den kanske största utvecklingspotentialen finns.

"Små och medelstora företag har inte alltid specifika kunskaper eller tillräckligt med resurser för att få tillgång till den senaste tekniken. På Robotics Experience Center kan vi visa tekniken och stimulera dessa företag att utveckla sin verksamhet med robot- och automationsteknik. Här kan de se våra robotar plocka detaljer, lära sig hur en kollaborativ robot arbetar eller hur svetsning med en robot fungerar. Kort sagt: du kan se allt som tekniken kan göra för just dig och ditt företag", säger Peter Öhrn.

"Det finns ingen gräns på hur färdig man måste vara med sin förfrågan för att boka in ett besök här. Du har kanske en tanke kring hur en förpackning ska hanteras? Eller så har du inte några konkreta idéer, men vill diskutera förutsättningar och teknik kring automation som en framtida möjlighet? Inga problem; vi anpassar varje möte efter kundens specifika behov och utmaningar, och tillsammans testar och utreder vi sedan de möjligheter som finns."

Automation avgörande för konkurrenskraft

Någon som har erfarenhet av de möjligheter som Robotics Experience Center erbjuder är Marcus Engdahl, projektledare på Goodtech Solutions. Som systemintegratör har Goodtech lång erfarenhet av att konvertera manuell produktion till automatiserad, och Marcus Engdahl har besökt centret vid flera tillfällen, både på egen hand och tillsammans med kunder. Nu senast testades en lösning till en kund i livsmedelsindustrin.

"I vanliga fall åker vi till centret tillsammans med slutkunden för att visa och verifiera lösningar, men just nu görs det helt på distans och fungerar ändå mycket bra. Vi skickade en kylvara och instruktioner om hur vi vill lösa uppgiften till ABB, som testade och verifierade cykeltider och kapacitet i Robotics Experience Center. Möjligheten att göra riktiga tester med riktigt material är väldigt värdefull", säger Marcus Engdahl.

Bland företag utan tidigare erfarenhet av robotar finns ibland en skepsis om huruvida tekniken ska fungera, eller bli för komplex och kostsam. Ett besök i Robotics Experience Center kan hjälpa till att skingra tvivlet, och i stället visa på de möjligheter som öppnas med hjälp av automation:

"Små och medelstora företag har ett extremt stort behov av att automatisera för att bli mer konkurrenskraftiga och kunna ha sin tillverkning kvar i Sverige, och på Robotics Experience Center kan de få se hur enkelt det är att hantera en robot, de får möjlighet att verifiera sina idéer och se vad man kan göra med en ABB-robot", säger Marcus Engdahl, Goodtech Solutions.

Allt från robotceller till AR

Förutom ett 30-tal olika robotar rymmer Robotics Experience Center även kringutrustning, mjukvara, färdiga celler och olika funktionspaket. Här finns möjlighet att simulera, testa och programmera sin anläggning i VR (virtual reality) eller se sin produktionslina i AR (augmented reality). Förutsättningarna är med andra ord goda både för nya idéer att födas.

"Det är ju inte så att man bara tittar på robotarna som står i centret, utan det händer så mycket mer i dialogen kring de här robotarna. Vi som arbetar här sitter på massor av kunskap och erfarenhet av robotsystem som vi kan dela med oss av", säger Jesper Lundstedt, teknisk säljare på ABB Robotics.

"Många som bokar en visning har redan en idé som vi kan testa i en enkel demo för att visa på potentialen. Men även om man bokar in sig helt förutsättningslös så är det kanske våra diskussioner kring just dina specifika utmaningar som startar den process som så småningom leder fram till att man investerar i en första robot."

Ett besök på Robotics Experience Center kostar inget. På ABB:s webbsida kan man registrera sitt intresse för en personlig virtuell visning – en visning som kan bli första steget in i en ny värld av automatiserade möjligheter.

Sist men inte minst – Robotics Experience Center erbjuder också schemalagda kurser, alternativt kundanpassade efter just dina behov kring robotik och ABB:s robotar. Självklart erbjuds också lärarledda kurser online.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp