Humanost na delu

Kompanija ABB u Srbiji donirala je projektor tipa EPSON EB-X20 i 10 konferencijskih stolica kao podrška projektu ARSUM, odnosno otvaranju besplatnih umetničkih školica za posebno nadarenu decu, kao i decu sa posebnim potrebama, čiji je nosilac neprofitno, nevladino, nestranačko Udruženje Vršačka Afirmacija Umetnika „ARS“ iz Vršca. Cilj ovog projekta je da se razvije kreativnost, kritičko razmišljanje, povećan fond reči maternjeg jezika i samim tim sposobnost lepog izražavanja kroz umetničke radionice (glume, kreativnog čitanja, horskog pevanja, muzike, performativnog izvođenja...) koje vode nastavnici volonteri, podstaknuti nezavidnim opštim stanjem kulturnih vrednosti u našem društvu. Na fotografiji je deo glumionice „Smehuljci“ koji su vežbali tehniku korišćenja daha koja im je pomogla da poboljšaju svoju tehniku govora na predstavama u kojima glume, oslobode se straha od javnog nastupa, poboljšaju koncentraciju i fokus i podignu nivo samopouzdanja. 

ABB u Srbiji podržao je sportski, takmičarski duh mladih u veslačkom klubu "Grafičar" koji ima tradiciju dugu 114 godina. Klub je osnovan 1905. godine u tadašnjoj Kraljevini Srbije. Kao najveći rezultat kluba, izdvaja se učestvovanje na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine i osvajanje 6. mesta. Danas, klub svoj rad bazira na aktivnostima veslanja u tri kategorije: takmičarsko veslanje u ženskoj i muškoj konkurenciji u četiri starosne kategorije (pioniri, kadeti, juniori i seniori), zatim škola veslanja koju pohađaju početnici i rekreativno veslanje.
ABB podržava i podstiče kulturu dobrog zdravlja, fizičke aktivnosti i dugoročne pozitivne promene koje doprinose društvenom napretku na različite načine. 

Takođe, u toku je realizacija donacije programa za stipendiranje talentovanih srednjoškolaca iz socijalno ugroženih porodica posredstvom Fondacije „Ana i Vlade Divac“. Ove godine, akciji su se pridružile 92 firme, od kojih je jedna i kompanija ABB u Srbiji koja je odabrala svog stipendistu čiji razvoj će pratiti tokom trajanja ovog programa. Cilja ovog programa je pružanje finansijske podrške odabranim talentovanim srednjoškolcima iz socijalno ugroženih porodica i stvaranje boljih uslova za odrastanje i obrazovanje mladih u Srbiji. Među ovom decom ima njih koji su izuzetni u matematici, fizici i prirodnim naukama, koji uspevaju da budu odlični đaci sa uspehom na takmičenjima.

 

Ličnim zalaganjem i akcijom zaposlenih u ABB Srbija, prikupljeni su dzakovi nosivih stvari, obuće, odeće, knjiga, igračaka, rančeva, ukrasa, opreme za bebe, sredstva za higijenu i drugih upotrebnih predmeta. Sredstva su, po tradiciji, usmerena na adresu Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj. Centar je dom za decu koja su lišena biološkog porodičnog staranja, do udomljenja u hraniteljsku ili usvojiteljsku porodicu, ili do punoletstva. Trenutno se u različitim radnim jedinicama ove ustanove nalazi 528 dece raznih uzrasta o kojima brine 378 zaposlenih. Broj od 528 dece ima negativnu tendenciju rasta, stoga je naša akcija prikupljanja pomoći za najveću ustanovu ovog tipa u Srbiji stalna.

Takođe, trajnom ličnom zajedničkom akcijom zaposlenih u ABB Srbija uspeli smo da sakupimo 28 kg čepova za akciju „Čep za hendikep“ i pomognemo u kupovini ortopedskog pomagala još jednom detetu sa invaliditetom. Naime, Udurženje „Čep za hendikep“ predstavlja građansku inicijativu koja je nastala kao društvena reakcija  na nepovoljnu zakonsku regulativu u Srbiji koja predviđa zamenu ortopedskih pomagala, u veoma dugim rokovima, od 3 do 8 godina u zavisnosti od vrste invaliditeta. Reakcija se pretvorila u humanu akciju koja je udružila Srbiju, i do sad, za vreme svog petogodišnjeg trajanja, prodajom doniranih čepova, obezbeđeno je 78 ortopedskih pomagala licima sa invaliditetom i samim tim stvoren je uslov za njihov produktivan život. Pri tom, ovom akcijom se reciklira oko 120 tona plastike godišnje, čime se aktivno deluje na promenu društvene svesti i odgovornosti, kako prema osobama sa invaliditetom, tako i prema životnoj sredini.

Select region / language