Mašinski fakultet i švedska kompanija ABB partneri u robotizaciji industrije Srbije

Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu i vodeći proizvođač robota u svetu, švedska kompanija ABB, potpisali su u utorak, 29. januara 2019.,  Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji.

Obe strane iskazale su zainteresovanost da sarađuju u oblasti tehnologije robotskog zavarivanja, robotske montaže, a po potrebi i drugih proizvodnih procesa, sa fokusom na sistem-integraciju i razvoj specijalizovanih softverskih rešenja za upravljanje proizvodnim robotskim sistemom i razvoj naprednih softverskih rešenja za oblast kolaborativne robotike. Saradnja, takođe, obuhvata i obrazovanje inženjera za oblast robotizacije proizvodnih procesa i primene robotske tehnologije u industriji Srbije. Sporazum su potpisali dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr Radivoje Mitrović i direktor ABB Srbija, gospodin Aleksandar Ćosić.

„Robotika je suština Industrije 4.0“, rekao je dekan Radivoje Mitrović. Napominjući da stopa rasta u proizvodnji i primeni industrijsih robota u svetu beleži dvocifrene vrednosti iz godine u godinu, on je istakao da je Mašinski fakultet strateški opredeljen da agilno prati ove trendove i svojim studentima omogući najbolje uslove za sticanje ne samo teorijskih, već i praktičnih znanja u ovoj oblasti.

„Srbiji su potrebni moderno obrazovani inženjeri ne samo da bi proces industrijalizacije domaće ekonomije bio moguć, nego i za pozicioniranje Srbije kao ekonomije bazirane na znanju i principima koncepta Industrija 4.0. Kompanija ABB , gigant u oblasti robotike, je savršen partner za ostvarivanje ovako ambicioznih ciljeva i zato smo danas potpisali ovaj sporazum“, naveo je prof. Mitrović.

Direktor ABB-a u Srbiji, Aleksandar Ćosić, i sam inženjer po obrazovanju, saglasio se sa dekanom Mitrovićem i dodao da je ABB kompanija koja mnogo polaže na saradnju sa univerzitetima i fakultetima širom sveta. Mašinski fakultet je jedna od retkih naučno-obrazovnih ustanova u Srbiji koja ima visok nivo naučnih znanja i sasvim prirodno je da upostavimo saradnju sa  jednom takvom institucijom, istakao je direktor ABB-a. 

Prvi konkretan rezultat sporazuma je opremanje Laboratorije za kibernetiku i mehatronske sisteme (CMSysLab) Katedre za proizvodno mašinstvo, ABB industrijskim robotom IRB 1660ID 6/1.5, koji je danas isporučen Mašinskom fakultetu.

„Cilj je da studentima mašinstva omogućimo pristup najsavremenijim tehnologijama kojima je ABB ovladao i na taj način doprinesemo obrazovanju nove generacije inženjera koji će biti spremni za izazove koje donosi nova industrijska revolucija – Industrija 4.0. Takođe,  planiramo da zajedno sa stučnjacima CMSysLab Mašinskog fakulteta radimo na razvoju aplikacija za robotiku za različite kupce na tržištu Srbije“, istakao je, gospodin Ćosić.

Industrijski robot IRB 1660ID 6/1.5, koji je Mašinskom fakultetu isporučila kompanija ABB je robot specijalizovan za operacije elektrolučnog zavarivanja, najnovije generacije i vrhunskih tehnoloških performansi.

Prema rečima rukovodioca CMSysLab, prof. dr Petra B. Petrovića, već u prolećnom semestru, studenti koji slušaju predmet Tehnologija montaže na ovom robotu će sticati prve praktične veštine u projektovanju i programiranju robotskih sistema za zavarivanje i montažu.

„ABB i CMSysLab imaju ambiciozne programe za dalje proširenje saradnje i primenu ove tehnolgije u industriji Srbije, posebno u malim i srednjim preduzećima koja bez najmodernije proizvodne baze ne mogu da ostvare potreban nivo kompetitivnosti za uspešno poslovanje u globalizovanom svetu. Vreme koje je pred nama je vreme pametnih mašina“, zaključio je prof. Petrović.


Kontaktirajte nas:

ABB d.o.o.
Irena Tomić
Bulevar Peka Dapčevića 13
11000 Beograd, Srbija
Tel: 011/3094 305
irena.tomic@rs.abb.com
www.abb.rs 

(Izvor i fotografije: Mašinski fakultet)
Select region / language