Talotekniikka on muuttunut paljon 50 vuodessa, eivätkä 1960-70-luvun tekniikka ja varustelutaso vastaa tämän päivän tarpeita. Hidasteleva nettiyhteys, liian pimeä porraskäytävä, sulakkeiden palaminen useaa kodinkonetta samaan aikaan käytettäessä – nämä kaikki häiritsevät asumisen mukavuutta.
KNX-taloautomaatio on väyläpohjainen järjestelmä, johon yhdistetään kodin sähköiset toiminnot. Kun ne on yhdistetty samaan järjestelmään, voidaan tehdä monipuolisia ohjauksia mm. valaistukseen, lämmitykseen ja muihin toimintoihin.
Tilanneohjauksissa yhdistetään useita eri ohjauspisteitä samaan komentoon: Esimerkiksi "ilta"-tilanne kytkee tunnelmavalaistuksen sekä olohuoneeseen että makuuhuoneeseen ja sulkee kaihtimet. Ohjauksia voidaan tehdä sekä painikkeista että mobiililaitteilta ja kosketusnäytöltä.
Tilanneohjauksia voidaan luoda KNX-taloautomaation lisäksi langattomilla RF-tuotteilla, jotka soveltuvat erityisesti saneerauskohteisiin, sillä ne eivät vaadi kaapelointia. Väylätekniikkaan pohjautuvalla ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmällä saadaan myös helposti luotua tilanneohjauksia. ABB-free@home soveltuu erityisesti pientaloihin.
Kotona/poissa-kytkin on tilanneohjaus, jonka avulla voidaan varmistaa, että asuntoon ei jää sähkölaitteita päälle poissaolon ajaksi. Oven pieleen asennetusta painikkeesta voidaan asunnosta poistuttaessa kytkeä kerralla pois valaistus sekä valitut kuormat, esimerkiksi lieden ja kahvinkeittimen pistorasian. Myös lämpötilan pudotus voidaan liittää toimintoon. Huoneistoon palatessa kyseiset kuormat saadaan taas yhdellä painalluksella kytkettyä päälle ja valitut valot sytytettyä esimerkiksi eteiseen ja olohuoneeseen.
»
Linkki KNX-taloautomaatioon
»
Linkki ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmään
»
Linkki langattomiin RF-tuotteisiin
Valaistuksenohjauksen parantaminen on mahdollista myös kohteissa joissa sähköistys on tehty perinteiseen tapaan. Vaihtamalla kytkimien tilalle valonsäätimiä ja liiketunnistimia saavutetaan etuja:
- Säädettävyys tilanteen ja tunnelman mukaan
- Liiketunnistinohjaukset sopivissa tiloissa (esim. wc-tilat, vaatehuoneet, varastot)
- Mukavuuskytkin on kytkimen ja liiketunnistimen yhdistelmä, jonka avulla voi vaihdella toiminnallisuutta tarpeen mukaan.
Valaistuksenohjaukseen voidaan tehdä myös jälkikäteen lisäyksiä ja muutoksia käyttämällä langattomia RF-tuotteita, joita voidaan ottaa käyttöön jälkiasennuksena.
- Painikkeita voidaan lisätä helposti haluttuihin paikkoihin, sillä ne voidaan liimata tai ruuvata paikoilleen (eivät tarvitse asennusrasiaa).
- RF-tuotteilla voidaan luoda tilanneohjauksia, eli useamman valopisteen valaistuskokonaisuuksia sekä yhdistellä kaihdinohjauksia, lämmityksenohjausta ja pistorasioita.
» Linkki valonsäätimiin
» Linkki liiketunnistimiin
» Linkki mukavuuskytkimeen
» Linkki langattomiin RF-tuotteisiin
Sähkölaitteet lisääntyvät, miksi ei siis pistorasiat? Pinta-asennettava pistorasioita on helppo lisätä jälkikäteen. Tuotevalikoimastamme löytyvät ratkaisut myös kulma-asennukseen ja lattianrajaan, ja asunnon sähköistys säilyy yhtenäisenä.
USB-pistorasiat ja -latauspisteet helpottavat mobiililaitteiden latausta, ja ne voidaan vaihtaa olemassa olevien tilalle. Europistorasiaa käyttämällä saat kolme laitetta samaan rasiaan.
»
Linkki asennuskalusteisiin
»
Linkki USB-pistorasioihin
Radiota kuunnellaan yhä useammin internetin kautta. ABB iNet-radion ja langattoman kotiverkon avulla voit kuunnella haluamaasi radiokanavaa kotisi kaikissa huoneissa. Voit valita radiokanavia tunein.com-sivustolla, tai soittimena voi toimia myös Busch-iDock-telakkaan kiinnitetty iPod- tai iPhone-laite. ABB iNet-radiota voidaan ohjata valokytkimellä sekä automaattisesti liiketunnistimella. Radiossa on myös ajastin, jonka avulla sitä voi käyttää myös herätyskellona.
»
Linkki audiotuotteisiin